ПОСЕБНА СЕДНИЦА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ Вучић: Мораћемо што више јединствено да се боримо за нашу отаџбину (ВИДЕО)

Новости онлајн

02. 02. 2023. у 09:42 >> 20:50

ПОСЕБНА седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара почела је данас.

ПОСЕБНА СЕДНИЦА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ Вучић: Мораћемо што више јединствено да се боримо за нашу отаџбину (ВИДЕО)

FOTO: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Седници је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. 

Крај за данас

Наставак рада парламента сутра у 11 часова.

Вучић цитирао Чомског

Вучић је цитирао Ноама Чомског који је рекао да је "највећи проблем данашњег света што нигде не постоји рационалан приступ решавању проблема".

Председник каже да је негде 1995. године пао Книн, а он је питао тадашње руководство СРС и Војислава Шешеља зашто не иду на улицу.

- Тада смо се први пут посвађали. Он је био у праву. Питао ме је шта ћу да урадим на улици. Да вратим Книн? - казао је Вучић.

Председник каже да је општа хистерија у Приштини.

- Од сутра им крећу студентски протести против ЗСО, против нечега што су потписали пре 11 година. То значи да је цело друштво варало - казао је Вучић.

Он је рекао да први пут немамо помињање "међусобног признања".

- То је мала, можда безначајна, али ипак промена за коју је неко заслужан, за коју се неко борио, а изгледало је немогуће променити амерички став - казао је Вучић.

Председник каже да је владика бачки Иринеј рекао да свака три месеца слуша како је Вучић издао и како ће да изда, а прође 11 година и Вучић није издао, а и даље слуша о томе.

Вучић каже да њега не могу да уцене јер нема рачуне у иностранству.

- За шта да ме уцене? За шта то? Са мном тако нико ни не разговара, нити је покушао - казао је Вучић.

Он је указао на речи Мацујоши Сона који је рекао да је тешко у ери друштвених мрежа задржати разум и рационални приступ, а људима са власти да одговоре.

- Када уђете у центрифугу у којој лаж постаје доминантна и у којој је једино нормално да критикујете оне које не можете да победите, онда дођете у ситуацију у коју смо данас дошли. Жао ми је што сте ово урадили. Себи сте наштетили, али ми је жао што је Србија претрпела ударац због онога што сте урадили. Надам се да ће све бити брзо заборављено и да ћемо моћи да наставимо да радимо, да се боримо за своју земљу. Мораћемо што више јединствено да се боримо за нашу отаџбину којој неће бити лако у наредном периоду - казао је Вучић.

Вучић: Курти покренуо демонстрације

Председник је рекао да смо себи нанели штету.

- Курти је покренуо цео талас демонстрација, извешће студенте на улицу како би кренули у офанзиву против ЗСО. Не знам људи што сте данас ово направили. Никад вас нећу разумети. Штета коју сте направили Србији је толико велика да никад нећу разумети чему оно дивљаштво од данас - рекао је Вучић.

Он каже да "ово данас није био аматеризам", већ "организована зла намера".

- Надали су се упаду и да буквално разоре земљу. Зашто? Само то никад нећу разумети - рекао је Вучић.

Каже да нас чека тешко време и да ћемо "морати да разговарамо са Албанцима".

Рекао је да нам следи ширење сукоба у Украјини, теже санкције и већи проблеми свуда.

- Морамо, на неки начин, да преживимо, а да не будемо криви - рекао је Вучић.

Он каже да "компромис није ружна реч", а додаје да је уплашен "нивоом хистерије која не жели да чује за компромис".

Вучић: Ниједан смислен предлог нисмо чули

Вучић каже да сви председници пре њега никада ниједној расправи у парламенту није присуствовао.

- Једино је Милошевић једном дошао на седницу одбора. Ја сам диктатор, а сви су велике демократе? Слушам лажи цео дан и сваку морам да демантујем - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је насушна потреба Србије да чује неки предлог, а ниједан смислен предлог данас нисмо чули.

- Да ли је ствар вашег угледа погром 2004? Кад су вам рекли да је (тзв.) Косово независно? Да ли морате да нађете некога кога ћете да окрећете на ломачи јер немате своју политику и не знате шта ћете са собом? Ви се радујете када је Србија притиснута јер је то лоше за Вучића. Ви нападате Бриселски споразум, а ваш председник Драган Ђилас га је подржао - рекао је Вучић одговарајући на речи Маринике Тепић.

Председник каже да нам је "Бриселски споразум донео какав-такав мир".

Председник је затражио од Маринике Тепић да се извини због речи о Моровићу. Он је рекао да тамо никад није било дроге и посаветовао Тепићеву да са тим који је обмануо око тога више не разговара.

- Србија није један, него сто економских тигрова у поређењу са оним што смо имали у ваше време - казао је Вучић.

Председник каже да је "он крив" и због тога што није пристао да у време преговора у Бриселу није дозволио да тзв. Косово уђе у УН. Вучић каже да му у једном тренутку Мариника Тепић каже да "бежи од одговорности", а у другом каже да "сам о свему одлучује".

- Државу када водите, за државу морате да се борите. За то је потребна велика одговорност и да знате о чему говорите - казао је Вучић.

Председник је питао Маринику Тепић зашто стално криминализује Србе на Косову и Метохији.

- Зашто радите против нашег народа? Што не поднесете кривичну пријаву? Само вас молим да ми не причате о богатству јер то нема много смисла - казао је Вучић Тепићевој.

Председник каже да "сви добро знају да је све ово због Украјине".

- Вадио сам детаље који су најлошији да бих са вама поделио тежину позиције Србије, а ви кажете да сам ја крив за то. Направио сам ја овај ултиматум Србији. Ја сам га састављао - иронично је рекао председник.

Вучић каже да га не занима ко је на америчкој црној листи.

- Две године сте водили кампању у најгорим тајкунским медијима како сам умешан у неку "Јовањицу". Две године трпе и породица и ја и морам да слушам те глупости, као што 10 година слушам глупости о снајперу изнад Сарајева. Један доказ нам дајте, а не "сви ми знамо". То не постоји у кривичном праву - рекао је председник.

Он је подсетио о лажима које смо слушали о уласку у ЕУ. Вучић каже да плаћамо велику цену сукоба у Украјини.

- То је цена самосталног и независног одлучивања у политици и то је то - рекао је Вучић.

Вучићев одговор Милошу Јовановићу - ДСС имао најгоре резултате у прошлости

Председник каже да му је драго да сваки пут када Милош Јовановић почне о себи да говори "изгуби живце и почне да млати рукама".

- Погледајте ниво степена манипулације и лажи. Пита да ли је око држављанства политика и то што им замерамо. Па то сте ви покренули данас лажима о Ани Брнабић. Вама реч нико није рекао док нисте лагали о Ани Брнабић. Испоставило се да сте лагали о Ани Брнабић да има двојно држављанство, а ви имате двојно држављанство. Сад је страшно што је то неко вама у одговору рекао? Ви сте то рекли и сад то пребацујете нама. Истина вас никада није занимала. Виком и скакањем нећете ништа да постигнете - казао је Вучић.

Председник је рекао да је о КМ таблицама споразум из 2011. године, а сада се "на мишиће" држи да Србима остану КМ таблице.

- То је потписано у време ваше власти! Смешно је то вама. Да зна народ да се смејете и да вам није стало до Косова - казао је Вучић.

Председник каже је све што данас говоре о немачко-француском плану он и прочитао данас.

- Зар треба да земљу уништим онако како сте је уништили? Не само о питању Косова и Метохије, већ да нам радници остану гладни? Да ли то треба да урадим? - питао је Вучић, говорећи о потреби да се преговори наставе.

Председник је истакао да су "неки себи дали право да буду велики родољуби зато што их гризе савест због свега што су урадили". Он је подсетио на пуштање албанских терориста 2004. године, за време власти Јовановићеве партије.

- Не мислим да је ослобађање браће Мазреку и Куртија било под пристиском, већ да би се отоплили односи са Западом - цитирао је Вучић Јовановића и казао да то значи да је та одлука донесена и без притиска са запада.

Он је рекао и да су Милош Јовановић и Војислав Коштуница стрпали у џак генерала Владимира Лазаревића, великог јунака, и послали у Хаг.

- Срам вас било! Сви су добровољно отишли?! И Толимир кад сте га у кеси пребацивали са оне стране Дрине? Третирали сте их као килу меса, а долазите да нам држите лекције о патриотизму и родољубљу - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је ДСС имао најгоре резултате у прошлости. Вучић је показао фотографију Јовановића са Чекуом и Тачијем.

Такође, председник је рекао да је "неки Вучић дошао на власт да би 25 или 26 земаља повукло признање независности тзв. Косова".

- И мени су тражили да Србе испоручујем у Хашки трибунал, па то нисам урадио. То су ми тражили за политичке противнике, за које би ми можда и одговарало да их испоручим, па то нисам урадио, а ви сте српске јунаке испоручивали у кеси. Ви ћете неком да кажете да је издајник? - рекао је Вучић.

Председник каже да ће бити тешких ствари, уступака и проблема са којима ћемо да се суочавамо.

- Није слична ситуација 2005. и 2008. и 2023, а посебно када имамо рат. Они виде да Руси добијају додатну мотивацију, иако су направили милион грешака, а сад имају никад већу мотивацију због донирања тенкова. Од нас ће да траже више него што су икада тражили. Што не кажете људима да морамо са Албанцима да направимо неки договор? Не можемо да пуштамо децу да их неко напада на путу до школе - рекао је Вучић.

Председник каже да не би волео да земљу на начин да прекинемо односе са Западом.

- Да сте на власти, увели бисте санкције Русији као што сте похапсили све Србе и испоручили Милошевића на Видовдан - казао је Вучић.

Председник каже да смо данас видели напад на интегритет Народне скупштине.

- Водите политику неодговорности. То је политика "могу да радим шта хоћу. Будите мало фер и понашајте се фер према својој држави. Данас сте задали ударац својој држави, а да ли сте задали ударац Куртију? Главна сте звезда у Куртијевим медијима, а мене нападају и то народ види - рекао је Вучић.

Председник каже да се на крају увек све види.

- Само погледајте ваше рече, плакате и банере које сте овде доносили. За вас смо већ видели, а за мене ћемо да видимо. Ја народу кажем да ћу се борити заједно са још много дивних људи у овој земљи, али нећу да будем фолирант који ће говорити да је све лако и једноставно - рекао је Вучић.

Председник је рекао да морамо да проналазимо компромисна решења.

- Данас сте дошли да осрамотите Народну скупштину, а осрамотили сте себе. Свако своје право лице покаже и нема ту велике филозофије. Видео сам вашу насилничку политику - казао је он.

Вучић је Јовановића питао где је то растао број Срба на Косову и Метохији у време ДСС.

- Постоје људи који се боре и живе за Србију, који знају сваки њен проблем и гледају како да нађу решење - рекао је председник.

Вућић одговара Мирославу Алексићу

Председник каже да смо 20 минута слушали најстрашније увреде и неистине Мирослава Алексића.

- Замислите напад: Имаш шољу на којој је вук, то је доказ да си са Улемеком. Замислите да су измислили Улемека. Одакле он? Као да је у моје време убијен Ђинђић, као да сам ја крив за то, а не они - рекао је Вучић.

Председник каже да представници Српске листе имају поверење народа и да су зато данас у парламенту.

Вучић каже да "Телеком" желе да униште, а да Шолак и остали могу да разоре Србију.

- Вучић им је лош јер не да таквима да униште државу и државну компанију - рекао је Вучић.

Он је рекао да је Алексић "судски доказан лажов".

- Да ли вам је некад доста да измишљате толико глупости? - питао је Вучић.

Председник је три пута поновио да није за тзв. Косово у УН и да, "за разлику од Алексића и његовог шефа", никад неће признати тзв. Косово.

- Има једна навијачка песма: Зашто ћутите? - рекао је Вучић.

Председник каже да су слагали и за Славка Симића да је "дао кфорум за тзв. КБС".

- Стављате белег на чело човеку који то није урадио. Што сте то морали да измислите? - питао је Вучић.

Председник је показао на насловну страну албанских медија са "Хвала, Вуче".

Вучић је рекао да је са Љубишом Кнежевићем формирао фонд за унапређење ресурсе грађана, преко којег су извлачили државне паре.

- На рачун Фонда за унапређење ресурса Мирослава Алексића и грађана и удружење „Пешчаник“ уплаћено је 685 хиљада евра. Овај лоповлук не може тек тако да прође. Директно су себи пребацивали паре! Породично наследство, породично благо - рекао је Вучић.

Председник каже да је "Алексићу највећа оцена била двојка из руског", а критикује Марка Ђурића за кога Вучић каже да је "један од најобразованијих младих људи".

Вучић је рекао да је навикао да трпи глупости и лажи, а подсетио је на речи Срђана Лалића како су Беливукови људи хтели да га убију.

- Купили су снајпер због мене, па платили 5 милиона евра за моју главу. Он мртав ладан и дође и каже да са њим сарађујем. Јесте, сарађивао сам са њима како да ме убију - иронично је рекао Вучић.

Председник каже да је разговарао са Аном Брнабић, министарком пољопривреде и министром финансија да држава повећа премије за млеко и да се ојачају субвенције по грлу.

- Очекујте у наредних седам дана ту одлуку - казао је Вучић.

Он је рекао да се свака прича своди на "Вучић, Вучић, Вучић".

- Уместо да читају озбиљну литературу, они читају "Таблоид" Милована Бркића и уверени су да су оне глупости истина. Знали су да следи прича о 685 хиљада долара, онда је уследила бежанија - казао је Вучић о Алексићу.

Вучић о Лутовцу: Знате ли било кога у целом свету да вас уважава?

Председник је рекао да Зоран Лутовац из ДС Косову и Метохији није посветио ни 30 секунди и да Лутовац сматра да је пословник важнији од Косова и Метохије.

Вучић каже да четврти пут учествује у расправи и слуша увреде.

- Моја најтежа квалификација је била кад сте људе линчовали је била да сте "дивљаци" - казао је председник.

Он каже да је увек водио рачуна да на национално јединство не зове оне који су уништили Србију.

- Лепо живите, немате никакав проблем. Одете у скупштину једном месечно. Причате шта вам падне на памет, а земљу сте разорили. Уништили сте заједницу Србије и Црне Горе, ћутали на погром Срба са Косова и Метохије, на проглашење независности... - рекао је Вучић.

Он каже да су нам 2000. године говорили да су Косово и Метохија демократско питање.

- Знате ли било кога у целом свету да вас уважава? - питао је Вучић Лутовца.

Председник каже да никога у парламенту данас ништа није интересовало осим самопромоције и напада на њега.

- Ви у ваше време ниједног председника нисте довели у парламент да одговара народним посланицима - подсетио је Вучић.

Председник каже да нас 10 година неко обмањује и неће да формира ЗСО, иако је гарант ЕУ.

- Србији су потребни људи који имају политику и програм. То што ме мрзите, то је ваш проблем. Тај проблем само ви имате. Ја га немам. Желим вам добро здравље и успех у политици, па и да прескочите цензус од 5 одсто, ако га повећамо - казао је Вучић Лутовцу.

Лутовац је рекао да не мрзи Вучића, већ да га "презире".

Вучић каже да у ДС причају о деци, а хвалили су се како су на ћелаво ошишали ћерку Милована Бојића.

- Хоћете ли опет да шишате децу политичких неистомишљеника? Вама је освета средње име. Маказама и ножем сте ошишали дете - рекао је Вучић.

Председник каже да је погрешно мислио да када неко лаже да сви нормални људи знају да они лажу.

- Они то 500 пута дневно понове и онда видим да неки људи стварно поверују у те глупости - рекао је Вучић.

Председник је рекао да су Ненад Рашић и Рада Трајковић подржали издрадњу албанске војне базе у Дрену.

- Што то нисте рекли? Код мене трикови не пролазе - рекао је Вучић.

Вучићева реплика Милици Ђурђевић Стаменковски

Вучић каже да су сви чули да је Милица Ђурђевић Стаменковски рекла да је "Ана Брнабић у шопингу", и одговорио да "Ана Брнабић има само српски пасош, а Милош Јовановић има и француски".

- Како вас није стид да такве неистине износите? Што сте измислили то за њу? Хтели сте да кажете да сте ви "права Српкиња", а она да је Хрватица? - питао је Вучић.

Каже да је цела Србија видела шта су радили и писали људима пароле "издајници".

Говорећи о флашама воде о којима је причала Милица Ђурђевић Стаменковски, Вучић каже да није проблем што су пили хрватску "Јану", већ то што су је склонили, па показали слику без хрватске воде.

- Бавите се циркусом, презентацијом и отписивањем "Јане" - казао је Вучић и додао да је мајице "Нема предаје" штампала СНС, те се захвалио "заветницима" што је носе.

Председник, одговарајући на питање Милице Ђурђевић Стаменковски "где је нестао економски тигар", подсећа на изградњу ауто-путева.

- Што се спрдате са својом земљом? Које сте путеве изградили са парама које сте узимали од "Колубаре"? - питао је Вучић.

Он каже да не прича о повлачењу инвестиција, већ о њиховој претњи да ће до тога доћи.

Вучић каже да је Милош Вучевић рекао да "они кажу да ЗСО мора да буде формирана у складу са уставом (тзв.) Косова", те да је Милица Ђурђевић Стаменковски неистинито интерпретирала речи министра одбране.

Говорећи о односима са Москвом, председник подсећа да Србија није увела санкције Русији.

- Мени говорите, а Владимир Путин не зна ни како изгледате. Мени је дао орден Александра Невског, а не вама. То сам добио због тога што се поштујемо као независна држава. Моје је да служим Србији и никоме другом. Поштоваћу председника Путина, али ја имам само једну отаџбину и она је Србија. У томе је разлика између мене и вас - казао је Вучић.

Председник каже да му је премијерка Италија Ђорђе Мелони рекла да ће да помогне Србији и подсетио да је Италија у Г7

- Ово ругло које сте својој земљи направили... Честитам вам на томе. Показали сте своје право лице - казао је Вучић.

Он је рекао да неће да се јуначи преко туђих плећа и да неће да буде добровољни давалац туђе крви.

- У томе је разлика између мене и вас - казао је Вучић.

Председник каже да су посланици опозиције који су изазвали инцидент унизили себе, покушавајући да унизе парламент.

- Ја не мислим да Русија стоји иза вас. Русија је сувише озбиљна држава да би могла да стоји иза неког као што сте ви. Замислите једна велесила да се ослања на вас? То је знак потпуне пропасти! Скоро сам сигуран да Руси са свим овим немају везе - казао је Вучић.

Милица Ђурђевић Стаменковски правда изазивање инцидента у парламенту

Милица Ђурђевић Стаменковски покушава да оправда изазивање инцидента од стране посланика опозиције данас у парламенту и жали се да јој "режимски мегафони цртају мету на челу".

Палма: ЈС ће подржати извештај

Лидер ЈС Драган Марковић Палма рекао је да ће та партија подржати извештај о Косову и Метохији.

Он је подсетио на рушење надгробних споменика Срба на Косову и Метохији и отимачини српске имовине од стране Албанаца.

Вучић: Постоји идеја да (тзв.) Косово приме у НАТО

Председник је рекао да постоји идеја да лажна држава Косово буде примљена у НАТО.

- Нажалост, таква опасност постоји - казао је он.

Председник каже да нам је потребна одговорна политика и да идемо у преговоре и разговоре. 

- Морамо да се боримо да у Европи разумеју да нисмо ми ти који хоће да изазову сукобе - казао је Вучић.

Председник каже да верује да ћемо у наредних два или три месеца имали нову расправу, али не под овим условима.

Зеленовић тражи санкције Русији

Небојша Зеленовић тражи да Србија уведе санкције Русији, али није објаснио због чега Србија треба да се одлучи за тај потез.

Вучић је, у одговору, изјавио да је важно да чувамо самосталност у одлучивању.

- Ситуација по нас је све тежа. Издржали смо 350 дана без последица по Србију. То значи да је то озбиљна и одговорна политика, политика са ставом и политика која има значење. Држаћемо се те политике колико будемо могли - казао је председник Србије.

Вучић одговара Зеленовићу: Не мислим да је наш интерес да уђемо у НАТО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Небојша Зеленовић извлачио из контекста његове речи.

- Волео бих да можемо и даље да се склонимо под камен. Неко време смо успевали, али нисмо успели и због оних из Србије који су нас откривали - поручио је Вучић.

Председник је рекао да је потребно да имамо добре односе са Русијом и Кином, те подсетио на чињеницу да је Народна скупштина изгласала одлуку да Србија буде војно неутрална држава.

- Не мислим да је наш интерес да уђемо у НАТО, не само због онога што се десило 1999. године - казао је Вучић.

Председник је рекао да мисли да је додатно оптерећење за нас да се решавају питања БиХ и Косова и Метохије заједно.

- Бедно је то излгедало. Толико јадно да немам речи - казао је Вучић о данашњем инциденту који су изазвали посланици опозиције.

Председник је рекао да ће у наредном периоду бити све хране у Европи и да ће сукоб у Украјини бити још већих размера.

- Имаћемо изборе у Русији 2024, изборе у Америци, изборе у Пољској на јесен... Много избора долази, а нервоза је све већа свуда. Нико неће да попусти - казао је Вучић и подсето на речи Ноама Чомског да нико не жели рационално да приступи решавању проблема.

Председник каже да то не значи да можемо да одустанемо од своје политике и да процењује да нам витални интереси нису угрожени.

- Политика војне неутралности је наша политика. До сада нисмо трпели последице, што значи да смо имали добру политику - казао је он.

ЕУ неће нове чланове

Председник кажe да не верује да ће Србија ускоро ући у ЕУ због односа у ЕУ.

- Тамо нико неће нове чланове. Украјина ће да инсистира. Неће је примити. Неће ни нас - казао је он и рекао да Србија не може да се одрекне "европског пута".

"Одсекли смо себи ногу"

Вучић је најавио проблеме и у енергетици.

- Ми смо себи одсекли ногу. Уништили запад Србије. Уништили Србију и њен раст. Никада нећу разумети зашто. Сада и Олаф Шолц каже да Немачка иде у то - рекао је он, говорећи о литијуму.

Одговор Војиславу Михајловићу

- Знате, целу прошлу седницу, било је 14 плус 12 сати, све време сте тражили повреду пословника, само вас је то занимало. Данас мислите да можете да имате права да радите шта хоћете. Зато што је одлука да Србија мора да се сруши. Србија неће пасти ни данас нити било кад. Суштина је у томе да је опште познато колико је пораво опозиција тада имала. Још нам нисте рекли шта сте радили овде, шта сте хтели да урадите овде хтели сте некога да бијете - рекао је Вучић. 

Вучић је као резултат ове политике споменуо Јанићијевића који је поднео оставку на место председника Новог ДСС за КиМ због данашњег циркуса у Скупштини. 

- Покушали сте да наружите, да зарозите Србију, разорили сте себе. Ја ћу увек да седим мирно и да се не померам, ма колико дивљали, ма колико клупе уништавали, скидали кравате јер сте опасни и бесни, јер ја сам председник, мој посао је да заштитим од таквих. Све ово је изводио и Курти, од њега сте научили - рекао је Вучић. 

"Јунаци дана свих албанских медија"

- Добро је да знате да су ове патриоте, велики Срби, јунаци дана свих албанских, екстремних, хрватских и свих других медија. Успели су у животу, зато су се овако стручно и ангажовали и ову акцију проводуили. Погрешили су у само једној процени. Наравно да је све ово добро организовано, неки не желе да Србија дочека мир, него би хтели да нас увуку у сукобе и проблеме. Србија ће да тежи компромисном понашању и нећу због тога да вам се извињама, нарочито вама који сте пљачкали Колубару, и урадили све против виталних и интереса државе Србије, а који сте билои толико бахати па сте покушали негога данас да уплашите тиме да ћете да пијете некога. Знам ја колике сте ви кукавице и да ми не можете ништа. Проблем је у томе што сте покушали да некога ко је много већи родољуб од вас прогласите за издајнике. Тако сте дошли овде - рекао је Вучић. 

- Ја нећу да говорим о кнежевој вечери, али видеће народ ко је вера, а ко невера. И ко ће да чува КиМ, а ко га је продао, баш као што сте ви учинили у претходној деценији. Моја реч за разлику од ваше важи. Ја сам знам када је време да добијемо време за нашу земљу. Нећу Србију да жртвујем, као што сте је ви жртвовали, а не себе. Никада вас није занимало Косово, него да имате платформу за себе да можете да обмањујете народ - рекао је он. 

"Ви јунаци да ме бијете"

- Извињавам се грађанима Србије због неваспитања и насиља које су кукавице изазвале у парламенту. Ваљда су мислили да ће некога да уплаше. Замислите ту срамоту да се било ко уплаши Милоша Јовановића и Бошка Обрадовића? Ви јунаци, вас тројица пошли да ме бијете. 

- Па није пословник овде, пословник је доле. Вас тројица ћете да ме бијете, срам вас било. Народе сад сам вам показао како то изгледа. Пословник не може да победи Србију. Лаж да победи истину не може и никада неће моћи. Они су се надали данас да то неће моћи. Надали су се капитуалицији, пошто капитулације нема, пропало им је све. Људи који су ваљда заштитили Србију на најбољи начин потписали неку петицију. Има и друга петиција, а највише је нас пристојних и храбнир људи који ће да држе до свог става и који неће да се повуку ни пред батинашима ни пред хулиганима - рекао је Вучић. 

Вучић је показао папир којим је ослобођен Курти. 

- "Председник СРЈ доноси одлуку о помиловању по службеној дужности Аљбина Заима Куртија", а у потпису петиције Коштуница, велики јунак, ово овде је 1800 њих са КиМ које је исти тај јунак аболирао од даљег гоњења и казни, као овај јунак овде што је лупао рукама и ногама по клупи мислећи да је много јак и да неко треба да га се плаши. Немојте да вичете, схватио сам да сте много озбиљни сва тројица, рачунао сам да сам награбусио од ваше храбрости - рекао је Вучић мислећи на Јовановића. 

Фото. Принтскрин

Истакао је да је јавност обманута. 

- Видите како су лагали у мојим цитатима, некако увек забораве да проичитају реченицу која је и тог дана изречена. Управо за ту једну, најважнију ствар за коју сам рекао да су јасне резерве и неслагања око те једне ствари, а најважније. То прескоче. Па онда додају, којим ми признајемо лажну државу "Косово" Ја ту реченицу никада нисам изговорио. Обманули сте и слагали јавност. 

- Измислили сте све, узели сте из контекста једну реченицу, а другу и трећу нисте прочитали. Ја сам то данас све рекао - навео је Вучић. 

- Ниједно слово, ниједну реч нисам крио од народа - истакао је он и додао: 

- Замислите да смо њих послушали и своју земљу уништили на тај начин. Курти данас каже имамо 6 услова за ЗСО - наравно немогуће, бајке. Неће то да формира. А они пре него што је Курти одбио све, они би Србију прогласили кривом. То је та погубна и накарадна и антисрпска политика коју водите све време. Ја немам проблем са "Косово је Србије", јер у моје време није спаљено 35 цркава. Него су неки људи ћутали и ништа не преузимали. Ви мислите да сте осрамотили повај парламент и неког од нас, осрамотили сте себе, показали да сте најобичнији дивљаци, показали сте ко сте и шта сте, дивљаци који се иживљавају на дрвету које не може да узврати јер тиме доказујете љубав према Косову, то је ваша најхрабрија одлука. Нисам за потписивање, не потписујем ништа, нико вам није донео ништа да потпишете, гласате и Извештају, шта вам је све ово било потребно, што сте ово правили - рекао је Вучић. 

Коментарисао је и причу о партијској шољи. 

- Ову шољу је мени неко од мојих сарадника купио, ал није узео паре из колубаре и то у 7 набврата као што сте их ви узели од грађана Србије и то тако лепо братски поделите - ДСС узме, да Дверима. Пошто је то много значајно како ће да се финансира партија да се финансира народним парама. Ви ћете да ми држите придике о партији. Навикао сам ја на вас, не плашим се, навикао и научио и добро знао колико сте неодговорни, али да сте овакве кукавице нисам знао, да ћете да бијете некада - рекао је председник. 

Извињење људима са Космета

- Срамота ме од ових људи што су ово урадили, извините у њихово име - рекао је Вучић обративши се Србима са Косова који су били присутни. 

- Постоје људи у овој сали којима је Косово, али и цела Србија важнији од овога, од њихове вике и дреке. Чуваћемо наш народ на Ким и наш Устав над којим сам се заклео. И не треба они који су погазили сваки устав и којима до устава није ко до лањског снега ни до Косова да мми држе придике ни о Уставу ни о Косову. 

- Хвала вам што сте овде са нама - рекао је Вучић. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

- Гледао сам овакве смене када су скакали на мене, па се нисам померао - закључио је он. 

Вама хвала што сте показали колико вам је стало до КиМ јер нисте могли боље да се покажете - рекао је мислећи на опозицију. 

- Они су вама поручили на то ваше потцењивање и смејање они су вам управо поручили да то није пословник да "Косово није пословмник". Само да знате коме је шта на Срцу и коме је шта срце. Њима је Косово срце, а вама пословник, то смо разумели - рекао је Орлић указујућу на Србе са Косова и Метохије који све посматрају са балкона Скупштине. 

Вучић: "Оволика дрека јер нису у стању да чују одговор"

- Оволика вика и дрека је само зато што нису у стању да чују одговор.Јер мислите да је лепо викати и мислити да ударате у врећу, а чим би неко да им одговори и да их смести тамо где им је место почиње вика и дрека - рекао је Вучић. 

- Навијање за пословник јер им је то најважније, можете да замислите какво је то уљудно понашање - рекао је Вучић док се опозиција драла

- Ви сте Косово дали, ми бранимо Косово од таквих као што сте ви. Ви сте Косово дали, а  ми га враћамо и дајемо га нашем народу и нашој држави. Срам вас било лажови једни! 

- Очекивали да ће неко да им се склони. Пословник је важнији од Косова, Косово је срце Србије - то је разлика између нас. 

- Пословник и Колубарине паре. Иначе да знате, да најбвеће хулиганско понашање показује фини Јовановић који луда у клупе, јер му је то тата оставио - рекао је председник. 

- Покрали сте Србију, опљачкали је и ојадили, дали је на тацни, спашавамо што се спасти може! Кажете повлачење барикада, па ја сам о томе говорио не ви. Народе да чујете, Срећко кога су ранили Албанце, да чујете ви и ти Никола, да је њима - није могао да заврши председник. 

Представници опозиције кренули су да праве хаос и инциденте у тренутку када је председник Србије Александар Вучић поздрављао и читао наше хероје и жртве са КиМ.

У инциденту су учествовали посланици Двери, Народне странке, заветника и ДСС-а, који су скандирањем ометали Вучића и говорили "Издаја", а затим су кренули ка председнику.

- Ја овакве дивљаке нисам видео, ово је невероватно, срам вас било шта радите - рекао је председник. 

- Јел то било најбоље што сте могли да урадите - питао је он. 

- Циркусом су нанели огромну штету Србији. Дали су 35 наших светиња и све смо их обновили, све које су они срушили заједно са албанским сепаратистима. Важно је да су људи у Србији могли ово да виде. Кдаа им понестане аргумената, они би да туку, јер су изненађени, нису очекивали да ће данас неко да каже да нећемо да дамо да Косово уђе у УН, они се томе надају, то њих боли - рекао је Вучић, након чега је уследило скандирање "Ацо Србине". 

- Разлика између нас и њих је што је нама Србија све, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше они морају да погледају себе у лице. Срећом такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити. Људи будите мирни са те стране, рекао је Вучич обраћајући се посланицима СНС-а. 

- Народе Србије неће они дозволити седницу јер знају да немају аргумената никаквих. Обрадовићу немојте да псујете јер сте обична кукавица, у вашем селу три пута више за мене гласали него за вас. Вас и Јовановића. Ви што сте опљачкали Србију, Колубару нашу опљачкали. Ви ћете некоме да говорите нешто о издаји и Србији, не знате ни где је Србија - рекао је Вучић. 

- Дали сте Косово, али срећом одбранићемо и Косово и Србију од вас. 

- Знам ја какве су то кукавице и зато седим мирно. Ово је био план од почетка,  знају да немају ништа, и пошто немају аргументе - спречи онда да неко нешто говори - рекао је Вучић. 

- Нико ништа неће да потпише и нико вам ништа није донео. Ко вам је дао налог да рушите Србију. То су све договарали - рекао је Вучић. 

- Пустите их нека дивљају. Не дате да говорим, то је проблем. То је суштина? Не дате да вам одговорим. Срамота вас је од лажи које сте износили од бесмисла? Они би да бране уместо српских земаља српски пословник јер је то за њих најважније. Ја немам проблем са тим. Ја ћу да прекинем , па им дајте да се јаве по пословнику јер је за мене Србија важнија од пословника - рекао је Вучић. 

Балинт Пастор: Гласаћемо за извештај

Представник СВМ Балинт Пастор навео је да ће та посланичка група гласати за усвајање извештаја.

- Питање Косова и Метохије је питање за све грађане Србије. Мир и стабилност су на првом месту - рекао је Пастор и захвалио председнику Вучићу што је дошао и Скупштину и што посланици имају прилику да говоре на ову тему. 

Вучић одговорио Лазовићу

Председник Вучић одговорио је и на викање посланика Радомира Лазовића са листе "МОРАМО – АКЦИЈА – Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић".

Шеф Зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић затражио је од председника Скупштине да прекине седницу док се не достави текст француско-немачког предлога  и да се заседање насатави у петак, након што посланици тај предлог размотре.

- Зашто сте сакрили предлог, зашто га нико од посланика није имао није имао на увид - рекао је Лазовић. 

- Ја немам проблем за све оне који желе да виде план, пошто сам био веома поштен пошто су очекивали да ћу да кријем нешто и да не смем да кажем шта је било најтеже у том плану. Ја сам вам рекао где су проблеми. Можете да дођете да видите, ја немам права да га објави, јер се не играм са риме, ако ми кажу да смем, ја ћу да га објавим сад. Није питање шта ми ту добијамо, већ је питање шта губимо прихватањем или неприхватањем. А да добијемо - ништа. За вас што када добијете реч као неки напад да добијете, па почнете да вичете неконтролисано, машете рукама као да птице круже око вас. Кажете зашто сам се сакрио. То кажете једином председнику у историји Србије који је дошао 4 пута у Скупштину да говори и да учествује у расправу о Косову и Метохији. Оном ко ће и данас да седи до 9,10, 11, 12 увече и да слуша и вику и све друго што имате да кажете и да покуша да одговори на то. Добро сам се сакрио. Кажете побегао сам - никада не бежим. Наслушао сам се ја тих разних прича - то је мафија, СНС, пакују кофере, и тако 10 година морате да слушате лажи од разних неодговорних људи и медија, који вам говоре глупости, јер ви морате да се бавите важним стварима, и стандардом и Косовом и Метохијом. Немате времена да одговарате на бесмислице које сте ви овде изговорили - рекао је Вучић. 

- Мешају вам се тачке,. од 1. до 10. то је суштина одобро осмишљеног плана и идеје када знате шта радите. То буквално иде једно уз друго. На жалост ви то нисте разумели. Кажете "исфушарили сте". Можда ја не умем боље иако имам нешто више школе од вас, можда сам радио недовољно - данима и ноћима сам се припремао за ову седницу, то је мој посао. Мада мислим да нико од вас не може да каже да нисам марљив. Припремам се озбиљно и радим веома темељно - рекао је Вучић и додао да није дошао по подршку - "То сте измислили", додао је он обраћајући се посланику Лазовићу. 

- Није ми потребна подршка, потребна је Србији да ако је могуће се направи јединство по неком питању. Да ли мислите да сам био толико наиван да мислим да ћете ви да гласате за извештај у којем не можете видети ништа лоше. Дошао сам због народа да знају шта је то што се збива и какви су изазови пред нама. Дошао сам као неко ко је изложен проблему којем је ова земља изложена више од 140 година. Чули сте само моју забринутост и посвећеност да борим за мир и штитим Устав ове земље - где је ту проблем? - рекао је Вучић додавши да су представници опозиције поверовали у сопствене лажи. 

"Велике везе са криминалом"

- Кампања хистерије и лажи траје већ 7,8, година. То је "јао ви из СНС-а опстајете док има апанаже. Не, апанажу добијате ви, и од Хакија Базија и од Рокфелер групе - ми не добијамо никакве апанаже. То је велика разлика, у питању су стотине милиона. Ви ћутите, не одговарате им никада и онда мисле да то тако иде и може, мислећи да се неко плаши да им одговори - кад сте у рингу научите да примате ударце, нема ту неке филозофије. 

Веза са Ејденом Аслином

- Да ли смо ми гласали да уђу у ММФ? У Међународни олимпијски комитет, ушли су, што не кажете ко је био председник МОК-а? Што обмањујете јавност, што не кажете јавности да сте ви поставили истакнутог спортисту Републике Србије који је то омогућио. Кажете "у реду нам је да буду члан Савета Европе" - не, није, али не можемо то да спречимо. Јел ви знате како да спречимо? Па кажите нам. Или се ви заправо не залажете да то спречимо пошто идете по амбасадама и причате да бисте их примили свуда, и у УН, само овде дођете да држите патриотске придике. Јел имате решење како да не буду чланица СЕ, ево одмах прихватамо то решење, и ви и други. А не да држите придике без икаквог основа. Наше је питање хоћемо ли ми после тога да напустимо СЕ или не? То је питање за нас, а не можемо ли да спречимо, јер имају већину. Може вам се да причате бесмислите, јер може да изговори ко шта стигне по питању Косова. И сви они који су за независно Косово у свакој расправи дођу до тога како су велики јунаци, само не кажу како су за независно Косово. То некако сакрију. Кажите народу шта је то што стварно мислите. Причате о дубокој вези са криминалом - па ви имате најдубље везе са криминалом, а ја немам никакве. На страну то што добијају стотине милиона од посланика Самоопредељења, Рокфелер фондације, 570 да буде прецизан и сасвиј јасан, постоји човек иако ми имамо закон који забрањује да се иде у Украјину на ратишта свима и да то кажњавамо, и једне и друге. Интересантно када причате о том криминалу - шта радите ви са Ејденом Аслином, то је онај кога је руска страна осудила на смрт због злочина, шта радите са њим у Београду, што се бавите међународним криминалом, што то радите све? - рекао је председник. 

- Ја вас молим само нам једну идеју изнесите да је смислена, водимо вас на које год хоћете преговоре да видите како је то лепо. Да нам прва победа буде у томе да их спречите да уђу у Савет Европе. Само ту ситницу да учиноите коју сте нама пребацили, и ја онда прихватам све ваше савете и да ви идете уместо мене, немам никакав проблем да се ратосиљам тога а да ви тај проблем решите - рекао је Вучић и напоменуо да се представници опозиције обраћају страним амбасадорима уместо грађанима и питате се зашто разговарају само са мном. 

- И ја се питам зашто причају само са мном, ал кад дођем у Скупштину онда разумем зашто је то тако - рекао је Вучић. 

- Данас је био бољи говор, макар није било речи о Маји Беровић - рекао је председник и нагласио да нема никакав проблем да се упореде сви економски параметри. 

- Видећете да у последњих 10 година Србија бележи највећи развој у својој историји и то не можете да избрише ни ви ни нико. Надао сам се нечему другом, а суштина је, могли сте грађануи да чујете "Ма какво Косово", једина суштина је "Кад ће Александар Вучић, када ће да буде смењен". Мој мандат траје још само 4 године, могуће је да буде краће, али то не зависи од вас, већ од моје одлуке. Не вреди, ејр код вас постоји патолошки однос, јер 11 година губите на изборима толико убедљиво да више не знате шта ћете од толике мржње. Лажете и лажете, говорим о политичким противницима, а не лично - рекао је председник. 

Нагласио је да ће народ моћи да закључи ко брине о његовим интересима, а ко не. 

- Што се Косова тиче, отворен сам да чујем ваше идеје. Посебно сам заинтересован да нам кажете рецепт да победимо у СЕ и да не буду члан СЕ, пошто се моје црвене линије нису помериле по том питању, то ће за мене бити велика помоћ, и сигуран сам да сада у реплици неће нападати мене, него да ће нам понудити то решење - рекао је Вучић. 

У дипломатији постоји "нон пејпер"

- Нико неће да каже ниједну реч о неком решењу, јер не постоји, али наравно шта их брига. Нема проблема, ја ћу вас у понедељак позвати и показати вам план, никакав проблем. Ја сам вам рекао готово све, све најтеже, то је кратак план. Научите у дипломатији постоји "нон пејпер", ја не идем пред вас да усвајате овај план или не, јер га ми не усвајамо. То није тема ове скупштине, ја сам добровољно пожелео да вам кажем са каквим се проблемима суочавамо. Погледајте шта је "нон пејпер", истим смо и одговорили одмах. Позвао сам све на консултације. Можете да говорите милион пута да ово нема везе са Вучићем и Србијом. Једини председник у историји Србије који разговара са парламентом сам ја.  Нису ни хтели да добију информацију, само су хтели место за самопромоцију, рекламирање и ништа више - рекао је Вучић. 

Истакао је да је увек спреман да седнем и покажем све. 

- Погледајте смао какво је ово лицемерје. Да сам држао консултације, не би било потребе за седницом парламента, али је њима било потребно сликање и рекламирање и зато су тражили седницу парламента, и није им напамет пало да чују неки детаљ, добију податак и да виде стварни план. Праве се наивни и да не знају шта је то, иако је све већ било објављено у јавности - рекао је Вучић детаљно образложивши када је и како тачно свака патрија одбила идеју о консултацијама са председником у вези са фреанцуско-немачким планом. 

- Немам зашта више да се борим што се позиција тиче. Толико сам вас пута толико убедљиво победио, да не знам ни шта бих вам рекао - истакао је председник. 

Вучић Ферхатовићу: "Захвалан сам што гледате да на најбољи могући начин заштитите интересе Србије"

- У Србији живи велики број мањина, других народа порпуно равноправних са српским народима. Захвалан сам што гледате да на најбољи могући начин заштитите интересе Србије бринући се о интересима народа којем припадате - рекао је Вучић захваљујући се посланику Ферхатовићу. 

- Озбиљност у приступу је нешто што се подразумева. Не мењају децибели или то што ће неко да виче значај или садржај изговорених речи, већ суштина онога што је неко казао. Ми заједно морамо да изађемо из свега овога и да чувамо нашу Србију. Да урадимо све што је могуће да земља иде напред, уколико је могуће - рекао је Вучић. 

Јахја Ферхатовић: Ретко ко би хтео да буде у ципелама председника Вучића

Посланик Странке правде и помирења Јахја Ферхатовић рекао је у Скупштини да би ретко ко хтео данас да буде у "ципелама председника Вучића" с обзиом на одговорност коју носи поводом питања Косова и Метохије.

- Мора се сести за преговарачки сто. Зато ћемо ми подржати извештај који води ка миру и просперитету земље - рекао је Ферхатовић.

Почела дискусија

У парламенту је након обраћања председника почела дискусија.

Тањуг

Почело обраћање председника Вучића

- Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом ни на кога. Од одговорности као председник никада нисам бежао, доносио сам најтеже одлуке, готово увек, сем једне, у интересу народа и Србије. Сврха је да данас као представник свих грађана искрено поделим шта нам у наредном периоду предстоји као народу, шта је то са чиме се суочавамо.

Истакао је да се данас бори за Србију, као и претходних 11 година, а да није ни у каквим кампањама, јер су кампање прошле. 

- Једнаком снагом или са више срца посебно када видим како су ме они који су за много тога одговорни дочекали у овој сали. Данас долазим из осећаја дужности да грађанима Србије кажем шта је то што се догађа да би могли и сами да процене какве су последице наших поступака о чему тачно разговарамо и шта је то за шта се боримо - рекао је Вучић и нагласио да ће указати на све најгоре тачке француско-немачког плана. 

- Хоћу да будем поштен према грађанима Србије - рекао је Вучић и нагласио да ће за закључке бити времена, али је важно да људи знају са чиме се суочавамо. 

- Људи у Србији морају да знају да ни њихов председник ни њихова Влада ни њихова Скупштина немају шта да крију од њих. 

Много је питања о Косову, која трају више од 600 година иако је мало одговора, каже Вучић. 

 - И колико је то Косово и где му је почетак и где му је крај, и да ли је оно ништа или је све и колико је то све, а колико ништа, и колико пута смо победили на Косову и када и зашто смо изгубили. Да ли је оно мит који је постао стварност или стварност претворена у мит. Постоји ли излаз за Косово и са Косова и где је ако није на самом Косову. Ко све треба да пружи те одговоре, а да не слаже ни себе ни друге - рекао је Вучић. 

Стефан Лазаревић је свој чувени запис на стубу на Косову завршио просто али поштено реченицом - "Не знам, Бог зна", навео је председник. 

Каже да смо поредстављали 64% становништа онога што се данас назива Косово и Метохија. 

Важан политички моменат у којем се све дешава

Истакао је да је од самог плана много важнији политички моментум временски моменат у којем се он дешава. 

- Неки људи се праве луди, као да не знају у ком тренутку живе. Данас присуствујемо некој врсти Трећег светског рата, који ће бити шири и обимнији него што је данас, овај сукоб биће само тежи и већи. Запамтите то, слично нешто сам и недавно рекао - рекао је Вучић.

Према његовим речима, када се то има у виду јасно је да мали не могу да имају "право на дах, уздах, живот" за доношење одлука.

- Ми смо једна од ретких земаља која самостално доноси одлуке, више од већих, развијенијих и богатијих земаља. Поносан сам на то - рекао је Вучић.

Каже да данас у Србији можемо најслободније да видимо шта мисли једна а шта друга страна о рату, а да двугде у свету постоји јасна цензура. 

"Мелијски дијалог"

Сликовито објашљавајући тренутни однос сила у свету и позицију наше земље, председник Вучић је цитирао Мелијски дијалог Тукидида о Мељанима који су били пред ултиматумом Атине. 

У питању је замишљена размена дијалога између гиганстског Делског савеза које је предводила Атина и становника Мела, малог острва Милос. Пред њима је био ултимату - или прихватање стања на терену, како се данас каже. 

Мељани су у сукобу Атине и Спарте желели да остану неутрални, и наставе своју традицију неутралности и самосталности. Атињани су били свесни своје снаге у односу на мало острво, али и њихових традиционалних веза са Спартом, нису хтели то да допусте, како друге државице не би могле да воде исту политику и мисле да могу да се супротстављају великој Атини. 

Атињани су били свесни да своје аргументе Мељанима заснивају на било чему, осим праву јачега. 

- Право је питање само једнаких у сили, док моћни раде шта им је воља, а слаби трпе оно што морају - цитирао је председник Вучић. 

Мељани су одбили ултиматум, поносни и уздајући се у божанску правду, Атина је убила све мушкарце. Атина је касније изгубила рат, али Мељани се више никада нису опоравили. 

То је наша вечна дилема - приклонити се ономе који је јачи, или се увек по сваку цену супротстављати. И, како каже председник, данас то можемо видети из супротстављених ставова у нашем јавном мњењу. 

- Из две петиције које су потписиване а које су искључиве. Једна "не прихватање било каквих разговора и било чега", а друга "прихватање и свега и свачега "јер оно што је пораз Србије, у ствари је победа Србије". 

Каже да ће он извести другачији закључак у односу и на једне и на друге. 

Каже да је важно да упозна народ како смо дошли у ову ситуацију. 

Фото: Н.С.

Политичка офанзива Приштине

Председник је посланике упознао са садржајем Извештаја о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године који су посланици добили.

Подсетио је на све притиске које су Срби у последњем периоду, од избијања рата у Украјини, претрпели на Косову и Метохији у оквиру политичке офанзиве у савезу са својим западним пријатељима - од немогућности да учествују на изборима до напада на наш народ. 

- Од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. постоји општа политичка офанзивна Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену.

- Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да ће омогућити нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари - указује Вучић.

У свим разговорима, додаје, било где у свету, са приштинском страном никад нису били отворени.

- Гледали су нас као непријатеље, а ми нисмо схватили чему тај агресивни приступ у жељи да се настави са угњетавањем нашег народа. После тога имамо много напада на Србе, прво на оне који превозе лекове, затим пресретање робе широке потрошње. Све то време брутално кршећи Бриселски споразум и анексе они долазе са специјалним јединицама до зуба наоружаних, настављају са малтретирањем људи. Момка и девојку су ухватили у загрљају и скинули мушкарца до голе коже. Кувало је код представника нашег народа, поготово на северу КиМ, где су 97 одсто припадници српског народа. Онда су наставили са измишљањем проблема око личних карата - казао је Вучић.

Приштина не жели да формира ЗСО

Приштина не жели да формира Заједницу српских општина на КиМ иако је то предвиђено Брислеским споразумом још 2013. године, већ само да изазову ратни сукоб и Србију сукобе са НАТО-ом и целим светом, а себе представе као жртву и балканског Зеленског, рекао је председник Вучић.

Вучић је навео да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и изазове сукоб.

Опомена

Председник Скупштине Владимир Орлић морао је током обраћања предсеника Вучића да опомене, због недоличног понашања, одређење посланике опозиције који су добацивали током Вучићевог излагања. 

- По успостављању барикада, њихова једина намера је, пошто не намеравајау да проведу у дело ЗСО - да изазову ратни сукоб, да Србију сукобе са НАТО и целим светом, а да себе представе као жртву и балканског Зеленског и нас као агресора, као некога ко је угрозио, гле лицемерја 'територијални интегритет суверене и независне државе Косово - истакао је Вучић.

Додао је да је цела игра била у томе и тада су зато почела хапшења Срба.

Вучић је рекао да је Приштина након повлачења Срба из тзв. косовских институција заказала изборе у децембру у четири српске општине на северу КиМ и онда, иако су обећали да ће их одложити, само 12,5 сати пре озваничење те одлуке, коју су већ знали, послали специјалце да зазуму просторије општинских изборних комисија на северу КиМ.

О француско-немачкој иницијативи: 90% онога што је изашло у јавност тачно

Говорећи о тзв. француско-немачкој иницијативи, Вучић каже да је 90 одсто онога што је изашло у јавност тачно. Наводи и да су тај план у јавност пустили "неки из међународне заједнице који су то желели".

- План који сам ја добио није објављен, мале су разлике. Дакле, неко други ко је желео да то изађе у јавност и наравно са приштинске стране не би ли изазвали хистерију у Београду, не би ли опет они испали добри момци, а Срби криви за све - рекао је Вучић.

- У том плану у самој преамбули можда једина добра ствар у којој се каже: 'Полазећи од истријских чињеница и не доводећи у питање различита гледишта страна на фундаментална питања, укључујући и статусна питања'. Где нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусно питање Косова у односу на оно што они називају Косовом, а ми Приштином - наводи Вучић.

Указује да све касније у том плану дерогира и та одредба на коју бисмо ми могли да се позивамо.

Посебно је истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији".

- Противили се или не противили Савету Европе у тренутку када они одлуче, имаће већину. Противили се или не противили за НАТО, имаће већину. Противили се или не противили за Европску унију то је њихова одлука - рекао је Вучић.

Каже да је чуо приче да не могу да буду примљени у НАТО.

- Не, него ћете ви да спречите НАТО да прими Косово у НАТО. Толико бесмислено, само је важно да људи то чују - наводи Вучић.

Истиче да је највећи проблем управо тај члан плана.

- Чим сам ово прочитао јасно је о чему се ради – постављени сте пред избор, шта су последице и шта је наш избор - рекао је Вучић.

Оно што је договорено, додаје, је да се унапред иде са оним што је обавеза из Бриселског споразума, а то је Заједница српских општина, коју Албанци не желе да спроведу у дело

- ЗСО не може бити модел неке невладине организације, ЗСО мора да буде оно што је поптисано у Бриселу - поручио је Вучић.

План од 10 тачака

Председник Вучић изнео је 10 тачака о политици Србије у наредном периоду.

Под тачком један рекао је да ће политика Србије у наредном периоду бити да "готово на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако имовина и животи људи не буду угрожени као 2004. године".

"Мир и стабилност нису пука парола, то је нешто што враћа и доноси живот у Србију, што нам омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа", нагласио је Вучић.

Тачка два - јесте упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа на КиМ. "Да не размишљамо како ће да забране лекове, како ће храна да дође, новине и све друго", казао је Вучић.

Под три је безбедност за Србе на КиМ. Безбедност за Србе је део и тачке мир и стабилност и тачке о ЗСО.

"Безбедност је да нико не размишља кад пошаље дете у школу, да можемо да се бавимо другим питањима", истакао је председник.

Под четири је бољи живот за наш народ на КиМ. "Много новца улажемо, много инвестиција, готово 900 милиона евра", навео је Вучић.

Под пет, каже Вучић, за разлику од оних који воле да узвикују пароле, рекао је да ће Србија да разговара и о најлошијим папирима, јер Србија нема право да понови искуства из прошлости.

"Да разговори, преговори, који се тичу о свим кључним питањима, до разговорима о симболима, до разговора о свему, о томе како ко да буде заступљен у бројним телима", каже Вучић.

Под шест је очување виталних државних и националних интереса.

"Наставићемо да чувамо војну неутралност, да је штитимо и градимо армију. Данас је 15 пута снажнија него што је била. Друга ствар је очување нашег самосталног одлучивања. Да нам се у те одлуке које само стално доносимо не меше нико ни са исток ани са запада, да се политичке одлуке доносе само у Србији и никада ван Србије. Трећи део тачке је поштовање Устава Републике Србије", напомиње Вучић.

Под седам - животно важан интерес Србије је да останемо на европском путу.

"Лажу када кажу да је 43 одсто људи за останак на европском путу, много је мањи проценат. Европски пут значи много ствари за Србију, и инвестиције и стандард, и плате и пензије. Очекујемо да до краја године просечна плата пређе 800 евра. Тај пут нам је потребан јер данас живимо у другачијој реалности. Ми смо данас окружени земљама које су или у НАТО-у или је НАТО тамо. И на делу наше територије је НАТО. А где ћемо да идемо у случају сукоба, како да сачувамо плате и пензије. Сувише смо труда уложили.

Под осам је раст Србије - здравство, енергетика, храна и војска. Хране има све мање, и она је носилац инфлације свуда. Данас имамо само на депонијама рекордне количине угља, рекордне количине гаса. Имамо рекордне количине акумулација, преко 500 гигават сати. Војска мора да буде много снажнија и јача. Војска је сачувала наш народ на КиМ, јер су знали да нећемо да дозволимо погром. Потребан нам је развој здравства, од нових лекова до клиничких центара.

Тачка девет - наставак разговора.

"Ја сам рекао да настављамо разговоре, ништа нисам потписао. Сматрао сам да због младих у земљи, којој су потребне инвестиције, фабрике, нови научни центри, компаније, потребно је да те људе задржимо овде. Данас Србија има званично више становника него Бугарска, вероватно по први пут", наводи Вучић.

"Да ли бисмо били европска парија, да били бисмо, потпуно изоловани и са којима нико не би разговарао. Не можете да функционишете сами", напомиње Вучић.

Под 10, имамо програм Србија 2025. и плате ће расти. "Делимично демографске проблеме можемо да додирнемо ако се будемо понашали на одговоран начин", истиче Вучић.

Налазимо се, истиче, у тешком и деликатном тренутку. "С једне стране морамо да помажемо наш народ на КиМ, да избегнемо осуду и водимо рачуна о виталним интересима", указао је Вучић.

Вучић опозицији: Да ли стварно мислите да мене можете да деконцентришете?

Пред крај обраћања поново је било добацивања и ометања из редова опозиције, на шта је председник одреаговао. 

- Ја не знам да ли ви заиста мислите да својим добацивањем и поприлично глупим пошалицама и упадицама чак некога и ометате осим што ми дате прилику да вам се на још 30 секунди обратим и покажем наороду какви сте. Да ли стварно мислите да мене можете да деконцентришете? Да ли мислите да је то пристојно према грађанима који слушају па макар мислили све најгоре. Или је пристојност нешто што као средње име никада не бисте узели? Ја ту да вам помогнем не могу- рекао је председник. 

- Ја сам покушао да вам понудим консултације, мислио сам да су некако сви осетили оно што нам се збива, да вам кажем неке детаље које нисам могао ни данас да вам кажем, јер не могу о свим стварима јавно да говорим. Од најмање 5 посланичких група сам добио одговор да их не интересује и да их занима само седница Скупштине, као да су њихови председници или они долазили некада у Скупштину, а да вас подсетим, нису никада, као да је то моја дужност да радим свакиу дан - ја сам рекао доћи ћу, нема проблема, одговараћу на питања посланика. Жао ми је што нисте хтели да чујете са каквим се проблемима Србија суочава, што нисте желели да добијете информацију више, што вас то није занимало. Када нешто буде требало да се усваја, ако до тога дође, онда ће о томе да одлучује Скупштина, а онда ћемо да видимо како ће ствари да иду даље. 

"Лаж је уместо пристојности нечије средње име"

- Данас сам присуствовао нажалост циркуској представи уместо озбиљног приступа јер је свако желео да се услика са неким имбецилним транспарентом овде. Рећи ћу народу, да не би помислили да нешто кријем - на једном пише "Издајник", не знам да ли су ту мислили на себе када су га држали или на кога, свеједно, сувише је бесмислено; држали су транспаренте са ликом Оливера Ивановића - са натписом "Одговараћете". Одговараће они који су помагали Ивановићу и његовој породици и када је био у затвору и ван затвора. Ја сам свог сина послао у затвор код Оливера Ивановића и да пренесе поруку и да га поздрави, и за разлику од свих вас који то носите помагао и њему и његовој породици. Лаж је уместо пристојноси нечије средње име - навео је председник, обраћајући се опозицији. 

"Не постоји избор, Вучић или Србија, Вучић је увек на страни Србије"

- Држали су транспаренте као да су на стадион дошли, као да је 27. март - "Не ултиматум, не капитулацији", то ми ви кажете - који сте пустили из затвора 1800 албанских терориста на челу са браћом Мазреку; то ми ви кажете - Курти је само успут био тамо.

- То ми кажете ви који сте ћутали као заливени 2004. године када су нам тукли и убијали народ, и спаљивали цркве и манастире, који сте ишли на преговоре са Албанцима, а резултат тих договора је било проглашење независности Косова, а онда сте неки побегли у Румунију да се сакријете, а други се сакрили иза митинга и преузели ништа. Ви ми причате о капитуалицији - човеку који се против свега тога борио који је дошао и на тај митинг да би показао да је против капитулације. Који се увек борио за српски на Косову и Метохији али који се бори и данас. Што се капитулације тиче, ја сам рекао неколико пута, ја знам шта је мој посао, моје је да чувам децу ове земље, мајке, сестре, ћерке, да чувам будућност ове земље и то ћу да радим, ако дође до тога Косово у УН или не, за разлику од вас, за мене као председника Устав је свето писмо, капитуација или предаја нису опција, и знам шта ћу да учиним, и да завршим са тим - између свог останка на власти у мандату који не можете да промените и који је Уставом загарантован, знам шта ми је чинити - јер не постоји избор, Вучић или Србија, Вучић је увек на страни Србије, изабраћу Србију, а Вучић није Важан. Живела Србија, предаја није опција - рекао је председник што је испраћено громогласним аплаузом посланика владајуће коалиције.  

Хероји са Космета дочекани великим аплаузом

Владимир Орлић прочитао је ко све поред посланика и председника Вучића присуствује седници - Петар Петковић, Директор Канцеларије за КиМ, Милан равић и Сарадници.

Са Косова и Метохије седници присуствују представници Председништва Српске листе, представници привремених органа самоуправе, као и хероји са Косова и Метохије који су у протеклом периоду били на мети приштинских екстремиста - Милош Стојановић, Никола Недељковић, Срђан Петровић, Предраг Пантић Срећко Софронијевић, као и представници удружења киднапованих, несталих и убијених са простора КиМ.

Након читања ових имена у Скупштини је уследио громогласан аплауз. 

Фото: З.Ј.

Отворена седница

Председник Скупштине Владимир Орлић опторио је седницу.

На самом почетку посланици су одали минут ћутања преминулој посланици Јелисавети Вељковић.

Велики аплауз за председник

Улазак председника у скупштинску салу поздрављен је великим аплаузом. 

Стигао председник Вучић

У Скупштину је стигао председник Србије Александар Вучић. 

Фото: Д.Миловановић

Фото: М.С./С.Р.Т.

Премијерка стигла у Скупштину

У парламенту је све спремно за почетак седнице о јужној српској покрајини на којој ће се разматрати тренутна дешавања на КиМ.

У Скупштину је стигла премијерка Ана Брнабић која је тренутно на састанку са посланицима СНС-а, како би се договорили о раду.

Посланици такође полако пристижу. 

"Одговорићу свакоме, без правдања"

Вучић је у среду рекао да он не бежи нигде и да нема проблем са тим да иде пред свој народ и парламент како би одговорио свакоме као што је било и на прошлој седници Скупштине о Косову и Метохији, када је, како је рекао, слушао најгоре увреде и гадости.

- Одговорићу свакоме, без правдања, јер се боримо за своју земљу више него што се садашња опозиција борила. Ако мислите да ћете да ми држите предавање, да ће то да буду ваши монолози на које немам одговор.... Знате, врећа не узвраћа ударац, а часни и одговорни и озбиљни људи умеју да узврате политички ударац - рекао је Вучић одговарајући на питања о седници парламента на којој ће се разматрати извештај о КиМ и о ставовима које опозиција већ износи.

Пред посланицима извештај

У извештају који ће се наћи пред посланицима се истиче да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на Косову и Метохији и оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна. У извештају се истиче и да Београд неће одустати од захтева да ЗСО буде хитно формирана и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини и српских националних интереса.

Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама. Посланици владајуће коалиције рекли су за Танјуг уочи седнице да ће председник Вучић о проблему Косова и Метохије на посебној седници Скупштине говорити државнички и одговорно, али да ће, како су навели, судећи према изјавама опозиционих политичара, изостати неопходно јединство. Опозиција, с друге стране, оцењује да ће седница имати смисла уколико се буде говорило о француско-немачком плану за решавање питања КиМ, а не само о извештају о преговорима са Приштином.

БОНУС ВИДЕО: 

ПРЕЛЕП ПРИЗОР: Погледајте како је изгледала Кула Београд у част првог српског просветитеља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (356)

ДОВЕЛИ АРЕНУ У ЗАГРЕБУ ДО УСИЈАЊА: Саша Матић и Милица Павловић запевали заједно - певач прекинуо одмор да би гостовао на концерту (ВИДЕО)