БОСНУ ХОЋЕ ДА УГУРАЈУ, А ДОДИКА ДА ИЗБАЦЕ: Шта се крије иза порука из врха НАТО да ће појачати политичку и практичну подршку БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 08. 2022. у 07:00

НАТО намерава да се активно укључи у политичке прилике у БиХ и да је угура у своје редове по сваку цену.

БОСНУ ХОЋЕ ДА УГУРАЈУ, А ДОДИКА ДА ИЗБАЦЕ: Шта се крије иза порука из врха НАТО да ће појачати политичку и практичну подршку БиХ

Фото: Танјуг

Ово произилази из последњих порука челника Алијансе Јенса Столтенберга да ће појачати политичку и практичну подршку партнерима који се налазе под ризиком од руске агресије, укључујући и БиХ.

Преведено: у наредним месецима требало би очекивати таргетирање Републике Српске и Милорада Додика, који је означен као кочничар пута БиХ у НАТО. У првој равни постоји ризик чак и од војне интервенције ако штаб у Бриселу, уз свесрдну помоћ Бошњака у Сарајеву, "утврди" да је угрожена безбедност у БиХ, а у другој, извеснијој, су покушаји да се Додик искључи из изборног процеса у БиХ чиме би се отворила врата за пријем БиХ у западни војни блок.

фото: Танјуг/AP Photo/Bernat Armangue

Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ каже да су последње поруке у сврху додатног политичког притиска на РС, на српске интересе и политику Додика који не пристаје да буде било чија марионета:

- Овде не постоји никаква претња осим евентуално претње да неко довози војнике у БиХ и тако ствара неугодну ситуацију. Не постоји никаква претња, нити унутрашња нити вањска, и једино што је потребно јесте да НАТО тражи од свих партнера у БиХ да се понашају у складу са Дејтонским сппразумом и Уставом БиХ.

Ковачевић истиче да је етикетирање политичара да су руски играчи - већ виђено.

- Међутим Додик је и раније говорио да му је Путин јасно рекао да Русија подржава дејтонску БиХ са три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета. И то је потпуно јасно. Очекујемо од других, укључујући и НАТО, да ово поштују.

Професор геополитике, др Срђан Перишић, каже да се не сме заборавити како је на последњем Самиту НАТО у Мадриду био присутан и Сифет Поџић, министар одбране у Савету министара БиХ, и то као једини министар одбране држава изван НАТО.

- НАТО је у десетогодишњем плану означио БиХ као простор где би они наводно требало да се супротставе руском и кинеском утицају. На ово све дошле су изјаве Поџића да ће се БиХ убрзано кретати према НАТО - истиче Перишић.

Фото Танјуг

Он објашњва да поруке НАТО како ће политички и практично помоћи партнерима у БиХ подразумева и деловање високог представника у БиХ Кристијана Шмита, а којег РС не признаје.

- Политичари РС вежу Шмита за Немачку, а Шмит је амерички и НАТО играч. Наметање закона од Шмита није случајно. Уколико НАТО процени да треба убрзати кретање БиХ према НАТО, ту могу искористити Шмита како би, на пример, кроз наметања изборних правила од стране ОХР, покушали да искључе Додика из изборног процеса који нам следи у октобру.

Перишић каже да се не може тачно рећи хоће ли до тога доћи, али одговори следе до октобра.

- Поруке из НАТО треба гледати и у светлу подршке Бакиру Изетбеговићу и политичком Сарајеву и њиховој жељи да уђу у тај блок по сваку цену. НАТО база је и даље у Бутмиру код Сарајева, а најгласнији за пут БиХ према НАТО су Бошњаци. Република Српска и Додикова политика су препрека захтеву Бошњака, који не желе никакве разговоре са РС на ову тему већ провоцирају НАТО да делује.

ОБЕЋАЊА ИЗ ТРИ СЕКТОРА КОЈА КОНТРОЛИШУ БОШЊАЦИ

МИЛОШ Шолаја, професор међународних односа, каже да РС треба да остане на својим ставовима везаним за Русију и да се држи даље од НАТО, али је чињеница да ће Бошњаци радити на томе да БиХ постане чланица Алијансе:

- Генерално, РС има све полуге које значе да се без сагласности РС не може одлучити о статусу БиХ у НАТО. Опет, НАТО наставља да користи сва могућа средства да се прошири за новог члана и ту не бира средства, па и политичко деловање. Проблем за БиХ је што се политике одвијају на начин да сарајевски политичари износе страначке ставове у међународним круговима, а који нису одраз усаглашених политика заједничких институција БиХ.

Шолаја додаје да су стицајем околности кадрови СДА на челу сектора безбедности, одбране и спољне политике.

- Тако да они могу да обећавају НАТО шта хоће, али то нема упориште у заједничким институцијама БиХ где годинама не постоји консензус о НАТО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (4)

КУРТИ САД И ВОЈСКОМ УПАДА НА СЕВЕР КИМ: Приштина задала још један озбиљан ударац миру у нашој јужној покрајини