О ЋИРИЛИЦИ БЕЗ АМАНДМАНА: Скупштински одбор за културу и информисање једногласно усвојио Предлог закона

Б. С.

09. 09. 2021. у 07:51

ПРЕДЛОГ закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, у начелу, једногласно је усвојен на јуче одржаној седници скупштинског Одбора за културу и информисање, којем је председавала Сандра Божић.

О ЋИРИЛИЦИ БЕЗ АМАНДМАНА: Скупштински одбор за културу и информисање једногласно усвојио Предлог закона

Фото Танјуг

Чланови одбора нису поднели амандмане, иако је део реномираних стручњака, лингвиста, то очекивао. Они сматрају да нови законски акт неће донети жељене резултате, пре свега у просвети, јер је у кључним елементима подређен Закону о службеној употреби језика и писма. Чланови Одбора су током расправе били сагласни у оцени да постојеће законско решење није лоше, већ је кључни проблем у његовом непоштовању. О Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма посланици ће расправљати од 15. септембра.

Одбор је у начелу усвојио и парламенту на усвајање послао и Предлог закона о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар и дао сагласност Влади Републике Србије за привремену примену Споразума између Владе Републике Србије и Европске уније о учешћу Републике Србије у "Креативној Европи", програму Уније за културни и креативни сектор (2021-2027), до његовог ступања на снагу.

Предлоге закона образложили су в. д. помоћника министра културе и информисања Данијела Ванушић и Радован Јокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)