У ТУРСКУ УСКОРО САМО СА ЛИЧНОМ КАРТОМ: Важно обавештење за грађане Србије, прихваћен предлог министра Ерсоја

Novosti online

16. 07. 2021. у 20:30

У ПОСЕТИ Београду је министар културе и туризма Турске Мехмет Нури Ерсој. Са председником државе разговарао је о могућностима унапређења сарадње у области туризма. Са колегом из Турске разговорала је и министрака туризма Србије.

У ТУРСКУ УСКОРО САМО СА ЛИЧНОМ КАРТОМ: Важно обавештење за грађане Србије, прихваћен предлог министра Ерсоја

Фото: Пиксабеј

У јеку туристичке сезоне колеге из Истанбула и Београда праве рачуницу. Расте број туриста из Турске у Србији, у првих пет месеци било их је чак 49 одсто више него прошле године у то доба, и стигли су на прво место наших страних гостију.

Желе дуже и да бораве, раније су се одлучиливали на свега два дана, да би сада боравак продужили на шест. Да би се лакше путовало, стигао је нови предлог.

- Реч је о томе да је министар Ерсој педложио да се заправо из наше две земље односно да наши грађани могу улазити само са личним картама и то је предлог који је прихваћен - рекла је министарка туризма Татјана Матић.

- Када упоредимо у целом свету туристички саобраћај, ми смо заједно радили на томе да се повећа и мислим да треба да ваздушни саобраћај буде интензивнији када буде омогућено путовање само са личном картом. Радићемо убрзано на томе - поручио је турски министар Мехмет Нури Ерсој.

Разматрана су и нова улагања.

- У последње време приметили смо да је Турска један од већих улагача у Србији. Желимо да то повећамо, а видимо потенцијал у туризму пре свега у бањама и зато ћемо формирати радну групу која ће анализирати могућности улагања - навео је Ерсој.

Туризам је током пандемије забележио највеће губтике у целом свету. Агенцијама, водичима, угоститељима у Србији данас је уплаћен први део помоћи - нешто више од две милијарде динара за 12.154 привредна субјекта.

- Ово су два минималца која ће бити исплаћена у јулу и августу али немојте заборавити да је почетко године минсистарство финасија већ извршило уплату свим привредним предузећима. Ако ме питате да ли је то довољно и да ли ће то спасити српски туризам, наравно да неће, спасиће га само епидемија која се буде угасила - додала је Матићева.

Привредници средства могу да искористе до истека периода од три месеца након последње исплаћене помоћи. Након тога наменски рачуни ће бити затворени, а неискоришћема средства пренета у буџет.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)