МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Косово и данас грдно судилиште

В.К.

03. 05. 2024. у 22:27

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије казао је у Васкршној поруци да се нада да ће Црна Гора у догледно време превазићи све унутрашње поделе и достићи светлу синергију и хармонију различитих слојева друштва.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Косово и данас грдно судилиште

Фото З. Јовановић

-Гледајући како се у последње време у нашој Отаџбини полако и мукотрпно успостављају ред и правда, и слушајући, још увек ретке, али и све чешће позиве за свенародно измирење, навео је митрополит  Јоаникије и додао да је идеал таквог друштва у нама, и да смо га научили од пророка и апостола, а наслиједили од Светог Саве и Светог Петра Цетињскога.

Он је позвао на измирење завађених народа у свету и рекао да је Господ позвао "све хришћане да шире мир у свету".

-Недалеко од нас, нама блиски народи, једни по вери, други по страдању, међусобно ратују. Свакодневно се пролева људска крв и ратни злочини умножавају, деца убијају, на жалост и на срамоту свега света, али се, од зараћених народа не чују позиви на преговоре и мир, још мање од оних који ратове планирају и финансирају. Спорадични и једва чујни позиви на мир делују као глас вапијућег у пустињи. Тим позивима ми придружујемо наш глас за мир, с молитвом Богу милости и мира да омекша срца и уразуми челнике зараћених земаља те да прекину међусобно крвопролиће да би што пре постигли мир који је потребан свима, а највише њиховим народима, казао је митрополит, подсетивши да од косовског боја на овамо, српски народ на Косову и Метохији "скоро без прекида и предаха, трпи убијања и етничка чишћења, али је, уз неизбројне жртве и губитке остао на својим огњиштима".

-Највише боли што за наш народ, који је последњих деценија претрпео убиства и разарања, паљење светиња, уништавање гробова и културних добара, нема правде ни разумевања у такозваној међународној заједници, док приштинске власти, које речена недела учинише и чине, западне земље препоручују за Савет Европе и остале међународне институције, поручио је Јоаникије.

Митроплот је казао да је данас "Косово грдно судилиште".

-Над њим се у наше дане свршила тајна безакоња. На њему је погажено међународно право, што не може проћи без тешких последица у свету. Међутим, ми православни хришћани се не уздамо у човека него у Бога и његову правду. Надамо се да ће Господ који увек праведно суди услишити вапаје и молитве наше страдалне браће и сестара са Косова и Метохије, да ће им дати сигурност и мир, и богато их наградити за оданост нашим светињама и за истрајност на крстоносном путу Христовом,  закључио је Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација