ЖИВОТ ЛЕПШИ УЗ НАНУ И БОСИЉАК: Корисници Центра социјалне заштите у Кикинди почели да гаје поврће и зачинско биље

Р. ШЕГРТ

24. 05. 2022. у 07:26

ПРВИ пут ове године корисници Центра за пружање услуга социјалне заштите "Наша кућа" у Кикинди почели су да гаје цвеће и зачинско биље. Овај вид радне терапије примењен је јер је установа већ имала пластеник, а показало се да је идеја радног терапеута Данијеле Красић благородна, јер су је корисници одушевљено прихватили. На крају су и биљке узвратиле љубав, па је све добро родило, а онда су корисници плодове из своје баште понудили суграђанима на продају. Изнели су род на тезге и одушевили Кикинђане. Заједно са својим "баштованима" плодове заједничког рада продавала је и васпитачица.

ЖИВОТ ЛЕПШИ УЗ НАНУ И БОСИЉАК: Корисници Центра социјалне заштите у Кикинди почели да гаје поврће и зачинско биље

Фото Р. Шегрт

- Пре десет месеци дошла сам у "Нашу кућу" и затекла пластеник који је био помало неискоришћен. За наше кориснике је важан сваки вид радне терапије који могу да обављају и који им прија. Веома је важно да бораве у природи, да буду с њом повезани, а показало се да је рад са земљом за њих благотоворан. Тако смо решили да засадимо пластеник. Почели смо скромно, а онда смо проширили засад и све нам је успело - открива Данијела Красић, васпитачица и радни терапеут.

У овај вид терапије укључено је свих тридесет корисника. Више, наравно, раде они који су физички способнији.

- Засадили смо цвеће, зачинско биље и нешто мало поврћа. Поврће је за наше потребе. Цвеће користимо за украшавање дворишта, а зачине смо одлучили да мало продајемо суграђанима и одушевљени смо како су прихватили производе из наше баште - задовољна је васпитачица Данијела.

Корисници дневног боравка "Наша кућа" узгајили су камилицу, нану, босиљак, коријандер и друге зачине. Пажљиво су неговали свој засад, у пластеник улазили с пуно љубави и род није изостао. Сваки купац добије и савет како да даље негују биљку ако то желе или како да је користе у домаћинству. Назив овог пројекта је "Овде гајимо љубав", јер се са таквим осећањима и улази у пластеник.

- Ово је резултат радне терапије која је ове године врло озбиљно урађена. Сада смо први пут засадили семе биљака и корисници су пратили процес од ницања и развоја, па смо добили озбиљну количину расада што смо понудили тржишту. Најважније је да су корисници уживали у баштованству, па ћемо наставити садњу и следеће године - преноси Цецилија Шајбер, в. д. директорке Центра за пружање услуга социјалне заштите "Наша кућа".

ВРАТА ОТВОРЕНА ЗА СВЕ

ДАН отоврених врата организујемо у петак, па суграђани могу на лицу места, од осам до 12 сати, да погледају како ми то гајимо биље и да купе, ако желе. На тај начин нам помажу и радују наше кориснике - каже директорка Шајберова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)