ЛОША РАЧУНИЦА КИЈЕВА И ЗАПАДА: Рат у Украјини још зближио народе, ништа од распада Русије и 17 нових држава

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

12. 08. 2022. у 07:00

ПРОГНОЗА руководства у Кијеву и њихових ментора на Западу да ће рат у Украјини поделити Русију и да ће мали народи бити против одласка на фронт показала се сасвим погрешном.

ЛОША РАЧУНИЦА КИЈЕВА И ЗАПАДА: Рат у Украјини још зближио народе, ништа од распада Русије и 17 нових држава

Фото Танјуг/АП

Следећи пример Чеченије и других народа на Кавказу широм Русије су почели да се формирају добровољачки батаљони и њих је више од 40. Примера ради у Јакутији се добровољачки одред назива Ботур и у њему су људи различитих професија. У Чувашији је формиран одред Атал, док је у Пермском крају формирана моторизована јединица Парма и тенковски батаљон Молот. У Нижњем Новгороду се такође формира добровољачки тенковски батаљон. Становници Амурске области су формирали добровољачки моторизовани батаљон Амурски у коме је око 500 људи.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да је 9.000 војника из Чеченије спремно за одлазак на територију Украјине, а још 10.000 је у резерви и чекају позив. Специјалци из Чеченије су одлично обучени и у првим редовима су у саставу руских јединица које ратују у Украјини. Њиховој мотивацији додатно доприноси податак да се на страни Украјине боре они Чечени који су побегли са Кавказа и били су противници садашњих власти.

А како би Америка и њени савезници хтели да се распадне Русија, говорило се на брифингу под називом "Деколонизација Русије" који је организовала Комисија за безбедност и сарадњу са Европм при влади САД коју још зову "Хелсиншка комисија САД". Организатори тог скупа, који је одржан 23. јуна у САД, отворено говоре да би Русија требало да се распадне због моралних и стратешких разлога. По њима, Русија би требало да се расточи на 17 делова тако што би "народне републике" постале државе.

НАЦИОНАЛНОСТИ

ПРЕМА најновијим подацима у Русији живи 145.478.097 становника. Од тога је 81 одсто Руса, Татара је 3,9 одсто, Украјинаца 1,4 одсто, Башкира 1,1 одсто, Чуваша и Чечена је по један одсто, а Јермена 0,9 одсто.

Русија би по њима била смањена, а Коми, Јакутија, Бурјатија, Урал, Алтајски крај, Тува, Северни Кавказ, Татарстан, Башкирија, Чувашија Калмикија... све до Далекоисточне Републике, би постале независне државе.

Идеја о распаду Русије није нова и о њој су говорили давно саветници америчког председника Вудра Вилсона. Додуше тада се причало како Русију треба поделити на четири дела. Америчке и британске обавештајне службе су виделе могућност распада Русије распламсавањем сепаратизма у Русији на националној основи.

После Првог светског рата Американци су направили и карту граница Русије коју су показали на Париској мировној конференцији. И тада се причало како је треба разделити на самосталне економске јединице. Та тема је постала поново актуелна после распада СССР-а.Велики заговорник дељења Русије био је амерички професор и велики русофил пољског порекла Збигњев Бжежински. Касније су 2007. разни амерички институти перфидно доказивали како је тобоже због ниских температура производња у Сибиру нерентабилна и да су трошкови живота у сибирским градовима превисоки. По њима би се становништво Сибира требало иселити. А 2011. Иркутски државни универзитет је организовао семинар чија је порука била да ће се Сибир једног дана одвојити од Русије.

Они који шире причу како би требало направити деколонизацију Русије заборављају да су Руси такође већинско становништво и на Далеком истоку и Сибиру, па њима није у интересу било какав сепаратизам. Већ сама прича о деколонизацији је заправо ширење лажи како је СССР створио своје колоније ширећи границе, а сада би тим народима требало дати пуну слободу. Није никаква тајна да су они који маштају о распаду Русије рачунали на то да ће се против слања војника у Украјину побунити пре свега муслимани. Међутим, показало се супротно. Први је подршку руководству Русије дао муфтија Чеченије Салах Межијев 28. фебруара који је казао да се чеченски војници који ратују у Донбасу налазе "на путу Алаха".

Фото: АП

Патријарх Кирил и Талгат Таџудин

Врховни муфтија Русије Талгат Таџудин јавно је позвао да се специјална операција доведе до краја. У једном су руководства разних конфесија у Русији јединствени - ово је рат запада против Русије који жели да јој наметну свој начин живљења. Муслимани и православни свештеници као и верници су за очување традиционалне породице и противе се једнополним браковима.

Кад је крајем марта у руском парламенту одржан округли сто Светске традиционалне религије против идеологије нацизма и фашизма у 21 веку, тон у дискусији су давали управо представници муслиманског духовенства. Касније су и у Владикавказу у Северној Осетији руководиоци муслиманских заједница у републикама где живе муслимани дали пуну подршку Путину и спровођењу специјалне операције у Украјини. Није тајна да је мањи број муфтија био против ратне операције, али и у другим конфесијама није било стопроцентне сагласности. Они су говорили да се моле за мир. Против рата у Украјини био је и један број православних свештеника као и јеврејских. Главни рабин Русије Бен Лазар је настојао да сачува неутралност нудећи да буде посредник у решавању конфликта у Украјини.

МОЛИТВА ТАЏУДИНА ТОКОМ ПРАЗНОВАЊА БАЈРАМА

За време празновања недавног Бајрама врховни муфтија Русије Талгат Таџудин се молио за животе војника руске војске који се боре против нацизма. Он је рекао да се добро зна да иза украјинских националиста и неофашиста стоји САД и НАТО. Муфтија је тада рекао да је из Башкирије у Донбас отишао батаљон добровољаца, а убрзо ће ићи и други батаљон.

Сасвим је јасно да ће Запад и даље настојати да потпомаже оне који шире сепаратистичке идеје али све док се брзо развијају и граде републике где су муслимани већина, нема опасности да добију на своју страну велики број присталица. Данас муслимани у Русији много боље живе него у било којој бившој совјетској републици у Централној Азији.

Сва социолошка истраживања показују да је Путин убедио свој народ да је рат био неминован јер су се украјинске јединице припремале за напад, а на то су их стално хушкали Вашингтон и Лондон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

ПОБЕДИО САМУРАЈА У ДВОБОЈУ: Црногорском официру у руској војсци јапански командант није био раван