САЧУВАНИ КОРЕНИ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА: Презентација у Архиву САНУ у Сремским Карловцима

Ј. СИМИЋ

10. 02. 2021. у 12:28

ЗАПИСНИК са Мајске скупштине у Сремским Карловцима на којој су Срби 15. маја 1848. прогласили Српску Војводину у оквиру Аустроугарске, један је од преко 55.000 докумената чија дигитализација је пре две године започета, а ових дана и окончана у сремскокарловачком Архиву САНУ.

САЧУВАНИ КОРЕНИ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА: Презентација у Архиву САНУ у Сремским Карловцима

Фото Архива

Присуствујући јуче презентацији дигитализоване културне, уметничке и историјске баштине српског народа која се односи на период револуционарне 1848-1849. године, председник САНУ и академик Владимир С. Костић казао је да "смо били дужни да овај посао завршимо".

- То је први корак у процесу који ће трајати јако дуго, а који служи да се сачува оно што полако нестаје - навео је академик Костић, који је приликом данашњег сусрета у Покрајинској влади свом домаћину Игору Мировићу уручио хард-дискове са дигитализованим материјалом.

ЧАРНОЈЕВИЋ ДОНЕО ПОВЕЉЕ

ОСНОВАТЕЉ сремскокарловачког архива 1690. године био је патријарх Арсеније Чарнојевић. Овде су похрањени и документи о којима је патријарх током Велике сеобе бринуо једнако као и о људима на путу до Сентандреје, па преко Крушедола до Карловаца, где је затекао своје сународнике. Када је формирана Карловачка митрополија 1713. године, архива је нашла коначиште, најпре у Старом двору, а од 1907. године у здању патријарха Георгија Бранковића.

Реч је о првој фази дигитализације српског историјског блага које обухвата период од три века, а чува се у три милиона примерака у Архиву САНУ у Карловцима. Ово је, како је казао Игор Мировић, прилика да додирнемо корене сопственог идентитета који су умногоме стварани на територији Српске Војводине.

Посвећеност Владимир Костић и Игор Мировић, Фото Архива

- Ово су изузетно вредни документи којима се осветљава важан период у историји нашег народа и његове борбе за слободу на простору данашње Војводине. Та архивска грађа ће у дигиталном облику бити доступнија јавности, истраживачима и научницима - рекао је председник Покрајинске владе.

По речима др Жарка Димића, директора сремскокарловачког Архива САНУ, у наредном периоду биће дигитализоване средњовековне повеље као и манастирске архиве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРОЗ МОНАХИЊЕ САМ ОСЕТИЛА ПРАВУ ВЕРУ: Коштана Бановић, за Новости, о документарном филму Руку мојеју