ГРАН-ПРИ ЗА "СОЛО" И "ТЕЛА": Доделом награда најбољим представама свечано затворен 56. БИТЕФ

В. Н.

02. 10. 2022. у 22:05

БИТЕФ фестивал, 56. по реду, завршен је синоћ извођењима представа "Љубав" у режији Александера Зелдина и "Кризе" у режији Жиге Дивјака, а затим је одржано свечано проглашење добитника награда.

ГРАН-ПРИ ЗА СОЛО И ТЕЛА: Доделом награда најбољим представама свечано затворен 56. БИТЕФ

"Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима", Фото Ј. јанковић

Председница жирија Штефани Карп је саопштила одлуку жирија, по којој је Гран-при "Мира Траиловић" за најбољу представу у целини припао двема представама - "Соло" Нине Рајић Крањац и "Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима" Јана Мартенса.

- Први Гран-при додељује се храбром, страственом и јединственом истраживању основних питања позоришта у садашњем тренутку, које сеже и у прошлост и у будућност, и које нам дивљом енергијом поставља четворо изванредних мислилаца, аутора, извођача. Они нас позивају на узбудљиво и ризично путовање кроз самоспознају, конфликте, успомене, призоре, песме и митове, водећи нас ка различитим позоришним просторима и формама, и које се завршава свечаношћу која слави заједништво и наше људско несавршенство - навео је жири, честитајући ауторском тиму који предводи Нина Рајић Крањац, заједно са Наташом Кесер, Бењамином Крнетићем, Марком Мандићем...

"Соло", Фото Ј. јанковић

Други Гран-при који је припао Јану Мартенсу и "Грип и Денс он" ансамблу, како стоји у образложењу, додељује се уметнички, мајсторски уобличеној експлозији слободе и бунтовништва. Представа комбинује широк спектар позоришних и плесних језика, градећи комплексну и вишеслојну драматургију која је истовремено политичка и поетична. Она нас подстиче на тријумфални протест у ком сваки појединац користи свој лични простор уз саосећање са другима.

Специјална награда "Јован Ћирилов" додељена је представи "Љубав" Александра Зелдина, која нас води ка несагледивим димензијама минималистичког натурализма. Представа балансира на танкој линији између реалности и фикције, између бивања и глуме. Пажљиво режирана, глумљена, дизајнирана и написана, ова прича нас отвара ка емпатији за ону сферу људског постојања која се често превиђа или игнорише. Представа доноси болно искуство без олакшања.

"Љубав", Фото Ј. јанковић

"Политикин" жири, у којем су редитељи Харис Пашовић и Ана Томовић, уредница рубрике за културу Гордана Поповић, позоришна критичарка Ана Тасић и новинарка Борка Голубовић Требјешанин, одлучио је да се 44. по реду награда "Политике" за најбољу режију додели Јану Мартенсу за представу "Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима".

Уметнички директор Битефа Иван Меденица саопштио је потом да је Награду публике однела представа "Свет без жена". Међународни жири фестивала чинили су Штефани Карп (драматуршкиња и позоришна кустоскиња из Немачке), Кристине Десел (позоришна критичарка из Немачке), Селма Спахић (редитељка из Босне и Херцеговине), Вања Ејдус (глумица) и Дино Пешут (писац и драматург из Хрватске).

Дино Пешут, Штефани Карп и Иван Меденица, Фото Д. Мујан

ПИТАЊЕ РАДА

ОВОГОДИШЊИ 56. Битеф одржан је под слоганом "Ми - јунаци рада свог". Публика је имала прилику да види девет представа из Немачке, Белгије, Француске, Мексика, Србије, Словеније и Велике Британије. Централна тема фестивала је била везана за питање рада, тржишта рада после пандемије, права радника, као и услове рада у оквиру самих извођачких уметности. Овогодишње издање фестивала обележио је огроман број страних гостију, њих око петсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (1)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу