МИРКА ВАСИЉЕВИЋ О УЛОЗИ ВОДИТЕЉКЕ: Остварило се све о чему сам маштала

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

02. 10. 2022. у 17:30

ГЛУМИЦУ Мирку Васиљевић светла рефлектора обасјала су још као дете, а под њима је и данас - две деценије касније. Похађала је школу за таленте, бавила се манекенством, била водитељка у дечјим емисијама, да би потом добила улогу у филму "Ми нисмо анђели 2" Срђана Драгојевића. Ту је прве трикове глумачког заната учила уз Николу Која и Милену Павловић. Уследила је рола у серији "Љубав, навика, паника", а часове глуме добијала је од нових телевизијских родитеља Секе Саблић и Николе Симића.

МИРКА ВАСИЉЕВИЋ О УЛОЗИ ВОДИТЕЉКЕ: Остварило се све о чему сам маштала

Фото Борис Крејић/Топ манифест

Последњи у низу глумачких ангажмана имала је у другој сезони серије "Јунаци нашег доба" из пера Синише Павића. Мирка тренутно борави у Београду заједно са изабраником свог срца, Вујадином Савићем, са којим одгаја четворо деце. Поред породичних обавеза снима нову серију "Дадиља са села" и четврту сезону медицинске драме "Ургентни ценар" у којој ће се појавити у већој улози. Однедавно, шармантну глумицу поново гледамо као водитељку емисије "Свадба из мог краја", која се емитује четвртком, од 22.00, на РТС 1. - Када сам пре две године добила позив, обрадовала сам се томе да радим нешто што је другачије од глуме, а опет маштовито и креативно. Већ као дете имала сам могућност да се опробам као водитељ, а сада сам спојила корисно и лепо. Емисија је на Јавном сервису Србије, а увек је задовољство да се појавим на таквој телевизији. Бави се обичајима, свадбама, традицијом, што ми је блиско и што волим. На томе сам одрасла, јер сам стари фолклораш. После две године су ме позвали да наставимо где смо стали, рекла сам "врло радо", и ето ме опет са њима - прича Мирка Васиљевић за "ТВ новости".

Због емисије "Свадба из мог краја" обишли сте разне делове Србије. Где вам је било највеселије?


- Трудим се да из сваке ситуације извучем нешто добро, корисно и да нешто лепо видим и научим. Томе ме је можда научио живот у иностранству, сталне селидбе и промене. И овде сам се трудила да из сваког града нешто запамтим, понесем са собом као успомену, јер то је богатство које нам остаје када дођемо у зреле године. Због обичаја су изабрани разноврсни крајеви Србије, и сваки је имао нешто специфично, па онда можете да научите много новог. У емисији ништа није намештено, људи се заиста веселе и пуни су позитивне енергије јер се венчавају они који су им блиски, тако да заиста можете да се лепо проведете.

А какав вам је био провод на весељима у иностранству?

- Сваки народ има весеље за себе. Ми волимо музику уживо, близак контакт и често мењамо темпо и ритам весеља. У иностранству то може да буде хладније за наше појмове, јер нису блиски на наш начин. Ипак, и они се радују, наравно, уз другу музику, која је њима у срцима и крвотоку, а која је више "евергрин".

Поменули сте да сте стари фолклораш. Да ли и данас поведете коло на слављу?

- Наравно, а то се и очекује од мене. Чим се чују први тактови кола, породица прво мене гледа и чека да заиграм. Исто је и на снимањима емисије "Свадба из мог краја". Петнаест година сам вежбала фолклор и стварно то волим. КУД у коме сам играла је више форсирао атрактивне игре, у којима има доста соло тачака, које су импресивне за гледање. Ако је на слављу неки стари фолклораш, онда заиста лепо коло може да се "оплете", да нема међусобног гажења.


Видели смо да некада станете међу девојке да ухватите бидермајер.

- Симпатично је када је неко попут мене, ко представља емисију, међу тим девојкама. Међутим, то је више због забаве за емисију него из моје жеље да ухватим бидермајер. Много ми је драже да тај букет ухвати неко ко је близак младој. Ја сам ту само на радном задатку.

Недавно је Вујадин завршио играчк каријеру, па сте обоје поново у свом крају. Само недостаје свадба да би био потпун назив емисије коју водите.

- Ја мало више кочим око свадбе, а разлог је једноставан. Са 19 година смо почели да се селимо и већ тада смо живели у Француској. Убрзо смо били и километрима одвојени, па смо се трудили да то преточимо у предност, а не ману. Нисмо желели да буде "далеко од очију, далеко од срца", већ да ценимо заједничко време. Његови одмори били су кратки и лети и зими, па смо покушавали да те периоде искористимо само за нас, да не гледамо на сат и обавезе, већ да радимо шта се нама ради. А организација свадбе је управо гледање на сат и мноштво обавеза. И онда је било - хајде следеће године, па следеће, и низ година је брзо прошао. Ипак, што сам старија, емотивно зрелија, животно искуснија, и сама имам мање захтева и схватам да је најбитније да ту буде добра атмосфера и да око нас буду драги људи, а не да размишљамо о боји машна на столицама. Сада, кад смо и Вујадин и ја у Београду, свадба ће се десити у скорој будућности, али не бих волела да говорим о данима или месецима, јер смо тако причали и пре, па је прошло дванаест година. Ипак, и сада је свако растрзан својим обавезама. Вујадин је већи део дана у клубу, а нов је у тренерском послу, па мора да остане и дуже како би научио да се тиме бави.


Ваша деца се приближавају годинама у којима сте ви почели да се бавите глумом. Ипак, ту је и фудбал, којим се Вујадин бави. Чему су више наклоњена?

- Трудим се да наша деца буду деца, да их не оптерећује то што смо препознатљиви. Увек сам говорила - ако вас то буде занимало, наравно да ћу бити прва која ће вам помоћи да нешто о мом послу више сазнате. Али ако вас не буде занимало, није обавезно. Сада су више наклоњени спорту, наравно фудбалу, и то подржавам, јер их инспирише и задовољава.

Фото: АТА имагес

 


Поникли сте у породици која је била оријентисана ка природним наукама. Како се жеља за глумом пробудила?

- Од малих ногу сам то осећала и желела, и бескрајно сам захвална породици што ме је подржала и била уз мене. Не бих успела да није било њих. Они су возили, чекали, организовали се да бих све успела. Дали су ми пример да и сама сутра подржим своју децу ако су различита од мене, јер ће можда успети као што сам и ја, и бити срећна и испуњена.


Одмалена сте снимали и филмове и серије, а потом сте заиграли и у театру. Шта вам глума значи након свих ових година?

- Глуму не доживљавам као посао или позив. Када сам са 18-19 година дошла у ситуацију да одлучујем шта бих студирала и чиме бих се бавила, рекла сам да не морам ни да размишљам када се глумом већ бавим. Глума није мој посао, већ део мог крвотока, највише ме усрећује и испуњава. Са тиме сам расла, сазревала и од девојчурка постала девојка па жена. Почела сам да глумим мало раније и мало збрда-здола, прво у серијама, па у филмовима, и фалило ми је позориште. Имала сам среће да радим са великим легендама, и увек сам слушала анегдоте из бифеа, из комбија, са читања представа, и увек ми је то недостајало. Када су затајили позиви за снимања, раскрстила сам руке, направила представе са својом екипом, и доживела да и сама имам турнеје комбијем, да имам догодовштине, и бифе и премијеру и прву репризу. Ових дана највише чујем "камера", "акција", "стоп", "идемо поново" и "купљено", што ми је веома драго јер сам на тим речима и одрасла.

 

Одакле црпите снагу да "жонглирате" између снимања, породице, пријатеља и других обавеза?

- Све о чему сам маштала, остварило се. Некад сам морала да будем доста стрпљива, а некада се то десило одмах, али ако нешто желим и утрошим време, енергију и труд, то се увек оствари. Истински сам желела све што сам урадила и то ми даје снагу. Нико ме није терао, нису то биле туђе жеље, већ моја амбиција и потреба. Када човек борави у нечему што га испуњава, то му унапред даје снагу за даље. Све што стижем, уз снимања и бројну децу коју имам, ми је нормално. То је мој живот, мој крст, и трудим се да најбоље играм у том колу. Само гледам да идем напред и да животне степенице што боље прелазим.

 

БИЋУ И ДАДИЉА СА СЕЛА

У НОВОЈ серији "Дадиља са села", коју снима продукцијска кућа "Емоушн", играте уз Лидију Вукићевић, Николу Шкорића, Зорану Бечић и Зорана Пајића. - Не знам колико смем да вам кажем. "Дадиља са села" је пилот. Снимљене су три епизоде. Шта ће бити с тим, зависи од тога да ли ће продуценти наћи телевизију да откупе серију. Ако је нађу, следеће године би требало да наставимо снимање. Наша серија има везе са чувеном "Дадиљом" са америчког тржишта. Све зависи од тога како ће писци даље развити причу, али епизоде које смо снимили су о човеку са троје деце и жени која долази да буде дадиља. Ја сам ту, наравно, дадиља - открива Мирка Васиљевић.


Шта бисте још хтели да остварите, приватно или пословно?

- Желим да цео живот будем добра мајка својој деци, да буду поносни на мене, да имамо добар однос, да им на првом месту будем мајка, а на другом најбољи пријатељ, који ће бити ту и за добре и за лоше дане. Желим да у каријери имам квалитет, а не квантитет улога, да чак и када будем била у пензији помало радим, јер ће ме то што могу још да стварам у нашој уметности сигурно одржавати ведром. Желим да Вујадин и ја останемо у нашој заједници, да му будем подршка и да останем задовољна собом. За све то човек мора много да се труди, али нема разлога да не буде тако ако се ради на томе.

БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)