ИБРА ПРОТИВ АСТЕРИКСА: Фудбалер Златан Ибрахимовић у новом филму о галским јунацима

Горан ЧВОРОВИЋ - од сталног дописника: Париз

27. 09. 2022. у 15:00

АСТЕРИКС и Обеликс се враћају! Јуче су ексклузивно обелодањени снимци пете по реду екранизације чувеног стрипа Удерза и Гошинија који деценијама забавља малу и велику децу широм света. Нови филм носи назив "Кинеско царство", односно, у оригиналу, Empire du Milieu, у дословном преводу "Средишње царство", што је један од француских назива за Кину. Радња се, наравно, дешава - у Кини.

ИБРА ПРОТИВ АСТЕРИКСА: Фудбалер Златан Ибрахимовић у новом филму о галским јунацима

Фото Принтскрин, Јутјуб, промо

Нови филм са собом доноси много промена, а оне су пре свега приметне у насловним улогама. Прошло је време Жерара Депардјеа и Кристијана Клавијеа. Астерикса сада глуми Гијом Кане, који је, уједно, и редитељ овог остварења, док се у роли Обеликса појављује Жил Лелуш.

Кастинг је импозантан. Тако ће Цезара глумити Венсан Касел, док ће Клеопатра бити Марион Котијар. Ту су и друга велика имена француског филма. Право изненађење је рола коју је добио фудбалер Златан Ибрахимовић, у лику римског ратника Антивируса, новог Цезаровог миљеника.

Ибрахимовић је међу првима и информисао јавност, постављањем трејлера на друштвене мреже.

- Убрзо! Живела Француска - написао је познати шведски играч уз постављени снимак.

Филм обилује специјалним ефектима, судећи према првим спектакуларним снимцима. Коштао је 65 милиона евра, што је један од највећих буџета у историји француског филма. Само седам филмова до сада снимљених у овој земљи коштало је више.

Радња ове историјске комедије дешава се у Кини. У средишту сценарија је имагинарна кинеска царица коју је побуњени ривал заточио. Њена кћерка јединица долази да затражи помоћ од чувених галских ратника Астерикса и Обеликса, чија је репутација позната у целом свету, па је тако стигла и до Шангаја.

Идеја за филм је била постављена још 2017. године, али је његово остварење наишло на многобројне препреке. Највећа је, свакако, била пандемија. Због ковида, 70 првобитно предвиђених дана снимања у Кини је било отказано. Све је, касније, премештено у студио у месту Бри на Марни у француској Оверњи, на око 400 километара од Париза, и у пределе мароканске пустиње, где је највећи део снимања био на програму током седамнаест седмица, у пролеће и лето 2021.

Последњи кадрови, који су снимани у Француској, такође су недавно каснили, три недеље, због лошег времена, што је искомпликовало организацију рада екипе у којој је понекад учествовало и до 600 људи.

Овај Канеов блокбастер је специфичан и по томе што је први пут екранизована прича која се није раније појавила у стрипу. Премијера у француским биоскопима најављена је за 1. фебруар следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!