НА РЕПЕРТОАРУ ТРИ ФИЛМА Данашњи програм Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Г. ЋИРОВИЋ

13. 08. 2022. у 16:52

ПОСЛЕ успешног свечаног отварања упркос повременој киши и премијере филма „Ала је леп овај свет“ у петак увече, у Врњачкој Бањи данас се наставља главни и пратећи програм 46. по реду Фестивала филмског сценарија.

НА РЕПЕРТОАРУ ТРИ ФИЛМА Данашњи програм Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

ФФС

У склопу пратећег програма, у врњачкој библиотеци „Др Душан Радић“ данас је планиран Симпозијим „Хришћанство на филму“ и истоимена изложба, док ће у хотелу „Фонтана“ бити отворена изложба „Трагови једног времена – Филмски плакат 1970-1979“.

Публика ће, у главном такмичарском програму, од 18 сати у биоскопу моћи да погледа филм „Хероји радничке класе“, а потом од 20.30 на летњој позорници филм „Златни дечко“ и од 22.30 „Порно прича“.

Фестивал је како се и очекивало почео магично, концертом Симфонијског оркестра „Замак уметничке музике“ на Тргу културе. Под диригентском палицом Ивана Марковића оркестар је ефектно извео филмску музику, мелодије које су овековечене у нашим и страним филмовима, на задовољство присутне публике.

Уследио је свечани дефиле учесника Фестивала. Биљана Обрадовић и Весна Ђорђевић пожелеле су добродошлицу студентима драматургије, будућим сценаристима, члановима жирија: Дејану Зечевићу, Милану В. Пузићу и Милутину Петровићу, екипи филма „Ала је леп овај свет“, представницима Филмског Центра Србије са директором Горданом Матићем и представницима свих филмских фестивала Србије и удружења „АФИФС“, продуцентском и организационом тиму на челу са Марком Јовичићем, који је ове године организовао Фестивал филмског сценарија, покровитељима Фестивала, представницима  Филмског Центра Србије, Културног центра Врњачке Бање , Општине Врњачка Бања, Министарства културе и информисања републике Србије, Туристичке Организације Врњачка Бања.

На сцени Амфитеатра публику су поздравили глумци Милан Прљета и Мирка Васиљевић. У знак сећања на Марка Живића, вишегодишњег директора Фестивала филмског сценарија „Горки лист“ установио је од ове године награду „Марко Живић“ за најбољег младог глумца или глумицу.

Бањчанима и гостима обратио се Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања који није скривао задовољство што по атмосфери Врњачка Бања тренутно изгледа као Кан за време одржавања филмског фестивала, једног од најпознатијих на свету:

-Као што знате, од прошле године ми смо направили једну ренесансу у одржавању Фестивала. „Канским“ приступом покушали смо да подигнемо наш Фестивал на виши ниво иако он има тако дугу традицију. Уз један другачији приступ на Тргу културе, на Летњој позорници, уз Симфонијски оркестар, уз ликовну колонију, уз промоцију књига и свега онога што оплемењује наш Фестивал, ми смо направили један преседан са жељом да из године у годину што више глумаца угостимо, да што више сценариста учествује у такмичарском делу и да, наравно, најбољи филм, као и сваке године победи.

Поносан сам што је наш Фестивал привукао велику пажњу. Велику пажњу која је имала и позитивне и негативне коментаре. Али, оно што је закључак, јесте да је ово фестивал правог такмичарског духа где побеђују они који су у том тренутку најбољи. Ја сам веома поносан што је то тако, зато што је то простор за све оне који су ствараоци у филмским остварењима, они који желе да прикажу оно што ће бити најбоље у том тренутку у Србији и надам се, да добију награду код нас у Врњачкој Бањи.

Желим успешан рад трочланом жирију који ће имати и ове године тежак задатак да одабере победнике, али сам сигуран да ће најбољи добити заслужену награду. Захвалио бих се свим спонзорима који су учествовали, а чули смо да је велики број спонзора учествовао на Фестивалу, наравно, Културном центру који је носилац ове манифестације, Туристичкој организацији, Општини Врњачка Бања и креаторима који су нама помогли да фестивал преобразимо у овакво стваралаштво и, надам се, у наредним годинама још боље и још боље.

Желим свима вама који сте, можда, први пут у Врњачкој Бањи да уживате у нашем месту. Врњачка Бања је место које, не из године у годину, већ из месеца у месец припрема нове туристичке атракције, нове хотеле, нова шеталишта, нове тргове за све оне који су традиционални гости Врњачке Бање, али и за оне који су први пут у нашем месту. Желим вам да прошетате врњачким парковима, да уживате у природним лепотама, да уживате у нашим велнес и спа центрима, да уживате у нашим базенима, да уживате у нашем прелепом Гочу и да уживате у свим филмским пројекцијама  које ће бити ових дана у Врњачкој Бањи, уз веру да ће бити лепо време и да ћемо моћи да уживамо у овом прелепом амбијенту Амфитеатра. Хвала вам још једном што сте вечерас подржали ово отварање. Желим свим глумцима да чешће долазе у Врњачку Бању, а унапред честитам онима који ће имати најбоље остварење у домену сценарија, рекао је Ђуровић.

Црвеним тепихом и фестивалском сценом продефиловале су највеће глумачке звезде које су плениле харизмом, изгледом и одевним комбинацијама.

Анђелки Прпић, награду „Златник цара Константина“ – за најбољу глумицу, уручила је Нина Стаменић. Дејан Зечевић уручио је Срђану Кољевићу, сценаристи и редитељу овогодишњу награду „Златно перо Гордана Михића“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку