СВИ СЛОЈЕВИ ЖИВОТА: Изложба Вјере Дамјановић, добитнице награде "Стојан Ћелић"

М. КРАЉ

12. 08. 2022. у 07:52

ИЗЛОЖБА сликарке Вјере Дамјановић, добитнице награде "Стојан Ћелић, уметник, теоретичар и критичар, академик" за 2022, током августа је пред публиком у Музеју Цептер, као својеврсна претпремијера, уочи свечане промоције монографије, која прати ово признање, у септембру ове године.

СВИ СЛОЈЕВИ ЖИВОТА: Изложба Вјере Дамјановић, добитнице награде Стојан Ћелић

Фото: Музеј "Цептер"

У образложењу награде, (о којој одлучује УО Музеја Цептер, на чијем је челу Бојана Бурић, а чланови су Ирина Суботић, Душан Оташевић, Јелена Поповић и придружени члан, директорка Ивана Симеоновић Ћелић), истакнуто је да ова ауторка заступа "у нашој средини особит, препознатљив визуелни код", те да је за тај њен префињен ликовни израз, заслужан и онај чије име признање носи, јер је дипломирала на Одсеку за сликарство Факултета ликовних уметности, управо у класи Стојана Ћелића.

- Вјерину уметност одликује дубоко промишљен и пажљиво разрађен начин транспоновања комплексних идеја у вишеслојни ликовни говор, везан у богато разрађене циклусе - истовремено самосталне али и међусобно испреплетене - објашњава Ивана Симеоновић Ћелић, дирекорка Музеја Цептер. - Посебност Вјериног ликовног језика је у изванредном осећању за тактилност материјала - било да користи готов, познат, уобичајени материјал и нађене предмете, или онај који сама производи, као што је ручно рађен и бојен папир.

Уметница је, како тврди саговорница, обогатила традицију модернизма коришћењем како материјала, тако и потрошних предмета наше свакидашњице:

СТВАРА ТИХО И МИРНО

РОЂЕНА на Цетињу 1949. године у угледној породици Дамјановић, Вјера првих пет година основне школе похађа на Цетињу, подсећа Ивана Симеоновић Ћелић:

- Од 1962. до 1967. су породичне сеобе: Београд, Цетиње, Подгорица, Београд. Од тада па до данас њено место живљења је Београд, где је дипломирала и магистрирала на Академији/Факултету ликовних уметности. Као самостални уметник тихо и мирно ствара своју уметност и брижљиво чува своју породицу.

- Спаја их на невероватно сензибилан и неочекиван начин, а све у следу размишљања које се ослања на базична питања цивилизације. Њу интересују симболичка питања егзистенције, односи женског и мушког принципа, Ерос и Танатос, филозофски дискурс о животу или ништавилу, материјалном и духовном свету, опипљивој и сновиђеној реалности, традицији слова, писане речи и књиге. Задире и у вредности вере и у сумње моћи - једном речју, дотиче наше елементарне слојеве живота, и то са дубоким емоцијама и понирањем у антрополошки и судбински смисао.

Две самосталне изложбе Вјере Дамјановић, до сада су биле организоване у Музеју Цептер (у чијој колекцији, у партеру здања у Кнез Михаиловој, су три њена дела), а ова трећа, са монографијом, сматра директорка те културне институције, требало би да буде круна њеног стваралаштва:

- Овим ће се, коначно, уметница уврстити међу најзначајније ствараоце наше ликовне сцене последње две деценије 20. века и већ поодмаклог 21. века. Иако је критика и стручна јавност пратила и оцењивала сваку њену самосталну изложбу и нову стваралачку фазу, Вјера Дамјановић није до сада имала ретроспективу, нити је добила комплетну монографску студију каква доликује уметнику као што је она - закључује Ивана Симеоновић Ћелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Владимир ради на грађевини по 12 сати, а зову га ЧОВЕК ЕНЦИКЛОПЕДИЈА - какво знање има видела је цела Србија