И СМЕХ И СУЗЕ ЗА СЛАВСКИМ СТОЛОМ: Синиша Цветић о свом филму "Усековање", који је у такмичарском програму московског фестивала

А. ПОПАДИЋ

12. 08. 2022. у 15:30

ДЕБИТАНТСКИ филм Синише Цветића "Усековање" успешно је започео свој живот.

И СМЕХ И СУЗЕ ЗА СЛАВСКИМ СТОЛОМ:  Синиша Цветић о свом филму  Усековање, који је у такмичарском програму московског фестивала

"Усековање"

После премијере у Сопоту, где је освојио награду публике, препознат је и у свету јер је ушао у такмичарски програм 44. Међународног филмског фестивала у Москви, који ће се одржати од 26. августа до 2. септембра.

- Поносан сам што се мој филм нашао у Главном програму Москве, једном од најстаријих светских фестивала. Криво ми је што се то дешава баш у време рата. Ја сам, наравно, против овог сукоба, али истовремено сматрам да филм треба да буде слободан и да је културна размена увек важна - каже, за "Новости", млади аутор Синиша Цветић.

Филм, сценаристе Давида Јаковљевића, за награде ће се такмичити са још шест остварења из Кине, Румуније, Шри Ланке, Русије...

- На фестивалима који долазе са истока можемо да видимо једну другачију врсту филмова која се ретко виђа на оним у Западној Европи. Ти фестивали, иако су можда најпрестижнији, поприлично су оптерећени холивудским филмовима, док се у Москви и њој сличним нуди мало другачија кинематографија - каже Цветић и додаје да се радује одласку у престоницу Русије и упознавању са Никитом Михалковим, уметничким директором фестивала.

УВРЕДЕ И ПРЕТЊЕ ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

ОСВРЋУЋИ се на повлачање "Усековања" са Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који почиње данас, Цветић нам каже:

- Сваки фестивал има право да распоређује филмове како жели, на локацијама које жели, али сматрам и да свака продукција и сви аутори имају право да се пожале на те услове. Проблем је био то што кад смо контактирали са оранизаторима фестивале они су били непријатни према нама, вређали нас и претили. Тако да се та комуникација одмах ту и завршила и верујем да је то узроковало да мој продуцент, "Кошутњак филм", повуче филм - објашњава редитељ.

"Усековање" представља филмски портрет једне породице које пратимо током славе, где кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до сукоба и откривања породичних тајни.

- Давид Јаковљевић и ја смо заједно осмислили причу, заједно је развијали, Давид је потом писао. Трагали смо за идејом која ће бити продукцијски изводљива, да буде нама интересантна и да, коначно, буде занимљива и публици. Дуго смо размишљали о филму који се дешава током једног дана породичног празника. Идеја славе нам се допала јер је, пре свега, један простор, па продукцијски није компликовано, а друго, имамо пуно ликова са којима можемо да се "играмо" и да градимо узбудљиве односе међу њима - објашњава Цветић.

По његовим речима, "Усековање" рерфлектује дух времена.

- Покушали смо да кроз ту једну породицу покажемо стање у Србији, а можда и стање у свету. Све те проблеме са којима се свакодневно суочавамо ми смо "обрушили" на нашу породицу, да видимо како ће они то да поднесу.

Редитељ истиче да су глумци најбољи део његовог филма. Глумачку екипу предводи Павле Менсур, коме је ово прва главна улога, а, по Синишиним речима, "одиграо ју је бриљантно". За породичним столом "седе" још и Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Бојан Жировић, Марко Грабеж, Александар Ђурица...

- "Усековање" је ту и да забави, и да насмеје и да провоцира и да узнемири. Свако може да пронађе и смех и сузу у овом филму. Мој циљ је био да пронађем баланс између онога што називамо уметничким, артхаус филмом и оног комерцијалног.

До сада је снимљено много остварења у чијем је фокусу група људи окупљена у једном простору, а припремајући се за "Усековање", редитељ у шали каже да је "одгледао све".

Фото: Приватна архива

Синиша Цветић

- Занимљиво је, иако лично волим филм Кристија Пујуа "Сијера-Невада" он нам је послужио као "антиреференца", радили смо све супротно од тога. Инспирацију сам делимично пронашао у Роберту Алтману и његовим остварењима. Иако нема филмове тог класичног породичног окупљања, он у својим остварењима увек има много ликова и велике ансамбле.

"Усековање" ће, пре Москве, бити приказан на Филмским сусретима у Нишу, потом на фестивалу у Лесковцу, у догледне време очекује га и бископски живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)