СВИ СЛОЈЕВИ ЖИВОТА: Изложба Вјере Дамјановић, добитнице награде "Стојан Ћелић"

М. КРАЉ

12. 08. 2022. у 07:52

ИЗЛОЖБА сликарке Вјере Дамјановић, добитнице награде "Стојан Ћелић, уметник, теоретичар и критичар, академик" за 2022, током августа је пред публиком у Музеју Цептер, као својеврсна претпремијера, уочи свечане промоције монографије, која прати ово признање, у септембру ове године.

СВИ СЛОЈЕВИ ЖИВОТА: Изложба Вјере Дамјановић, добитнице награде Стојан Ћелић

Фото: Музеј "Цептер"

У образложењу награде, (о којој одлучује УО Музеја Цептер, на чијем је челу Бојана Бурић, а чланови су Ирина Суботић, Душан Оташевић, Јелена Поповић и придружени члан, директорка Ивана Симеоновић Ћелић), истакнуто је да ова ауторка заступа "у нашој средини особит, препознатљив визуелни код", те да је за тај њен префињен ликовни израз, заслужан и онај чије име признање носи, јер је дипломирала на Одсеку за сликарство Факултета ликовних уметности, управо у класи Стојана Ћелића.

- Вјерину уметност одликује дубоко промишљен и пажљиво разрађен начин транспоновања комплексних идеја у вишеслојни ликовни говор, везан у богато разрађене циклусе - истовремено самосталне али и међусобно испреплетене - објашњава Ивана Симеоновић Ћелић, дирекорка Музеја Цептер. - Посебност Вјериног ликовног језика је у изванредном осећању за тактилност материјала - било да користи готов, познат, уобичајени материјал и нађене предмете, или онај који сама производи, као што је ручно рађен и бојен папир.

Уметница је, како тврди саговорница, обогатила традицију модернизма коришћењем како материјала, тако и потрошних предмета наше свакидашњице:

СТВАРА ТИХО И МИРНО

РОЂЕНА на Цетињу 1949. године у угледној породици Дамјановић, Вјера првих пет година основне школе похађа на Цетињу, подсећа Ивана Симеоновић Ћелић:

- Од 1962. до 1967. су породичне сеобе: Београд, Цетиње, Подгорица, Београд. Од тада па до данас њено место живљења је Београд, где је дипломирала и магистрирала на Академији/Факултету ликовних уметности. Као самостални уметник тихо и мирно ствара своју уметност и брижљиво чува своју породицу.

- Спаја их на невероватно сензибилан и неочекиван начин, а све у следу размишљања које се ослања на базична питања цивилизације. Њу интересују симболичка питања егзистенције, односи женског и мушког принципа, Ерос и Танатос, филозофски дискурс о животу или ништавилу, материјалном и духовном свету, опипљивој и сновиђеној реалности, традицији слова, писане речи и књиге. Задире и у вредности вере и у сумње моћи - једном речју, дотиче наше елементарне слојеве живота, и то са дубоким емоцијама и понирањем у антрополошки и судбински смисао.

Две самосталне изложбе Вјере Дамјановић, до сада су биле организоване у Музеју Цептер (у чијој колекцији, у партеру здања у Кнез Михаиловој, су три њена дела), а ова трећа, са монографијом, сматра директорка те културне институције, требало би да буде круна њеног стваралаштва:

- Овим ће се, коначно, уметница уврстити међу најзначајније ствараоце наше ликовне сцене последње две деценије 20. века и већ поодмаклог 21. века. Иако је критика и стручна јавност пратила и оцењивала сваку њену самосталну изложбу и нову стваралачку фазу, Вјера Дамјановић није до сада имала ретроспективу, нити је добила комплетну монографску студију каква доликује уметнику као што је она - закључује Ивана Симеоновић Ћелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима