УВЕК ЈЕ ВРЕМЕ ЗА СРЕЋАН КРАЈ: Филип Чоловић о остварењу које ће отворити Фестивал у Врњачкој Бањи

А. ПОПАДИЋ

10. 08. 2022. у 15:00

МОЈ посао је љубав", каже анђео Љубиша док покушава да споји неспојиво - неснађеног филмског редитеља и атрактивну и површну ТВ водитељку - у љубавној комедији Филипа Чоловића "Ала је леп овај свет", која ће 12. августа отворити 46. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

УВЕК ЈЕ ВРЕМЕ ЗА СРЕЋАН КРАЈ: Филип Чоловић о остварењу које ће отворити Фестивал у Врњачкој Бањи

Анђелка Прпић и Андрија Кузмановић као Уна и Бата, Фото Н. Мишчевић

- Иако двоје јунака, Бата и Уна, немају ништа заједничко, њихов анђео верује у пословицу "супротности се привлаче" и упорно покушава да споји неспојиво. У тим неуспешним покушајима, Љубиша иде из једне катастрофе у другу. А, на крају... ипак ћете морати да одгледате филм - каже, за "Новости" редитељ и косценариста Филип Чоловић.

Бату и Уну тумаче Андрија Кузмановић и Анђелка Прпић, а анђела Никола Пејаковић. На наше питање какав је то "леп свет" који ћемо упознати у његовом филму, Чоловић одговара:

- Више од свега, то је особен свет. Заиста сам се трудио да створим једну посебну филмску реалност (уз велику помоћ директора фотографије Саше Срећковића) у којој ће моји глумци моћи да се осећају заштићено и сигурно. Жеља ми је била да они буду убедљиви у том измаштаном свету. Верујем да смо успели. Крај филма је изузетно позитиван, надахњујући, могло би се чак рећи и поетичан. Класичан филмски "хепи енд". И по томе је овај наш свет "леп".

Филип Чоловић, Фото В. Данилов

Чоловић, који иза себе има награђиване документарце, попут последњег "Потреба за мржњом", неколико ТВ филмова и серија, овога пута режирао је љубавну комедију, на основу драме Андреја Шепетковског, који је косценариста али и глумац у филму "Ала је леп овај свет".

- У животу редитеља некада текст не изаберете ви, већ, на неки начин, он изабере вас. Са драмом Шепетковског сусрео сам се пре више од десет година, а ето, путеви су нам се укрстили сада, када сам прво позван да режирам серију по том комаду. Временом, током снимања (ласкам себи да је то и због квалитета до тада снимљеног материјала), код продуцената се појавила и жеља за филмом. Драго ми је што сам Андреју помогао у стварању нечега потпуно новог и неочекиваног. Било је изазовно радити два потпуно различита дела у исто време.

На филмском платну, а посебно у свету у коме данас живимо све је мање прича о љубави.

- Љубав и смрт су непресушне теме. Правећи сценарио за филм, десило се да је љубав испливала у први план. То је једна чудна, али бајковита романтична комедија.

У свом награђиваном документарцу Чоловић се бавио мржњом, њеним узроцима и последицама, док у новом филму прича о љубави. Ко има веће шансе за победу - љубав или мржња?

- Овде је то више питање форме и жанра. Док у играном филму смем да мењам стварност по свом нахођењу, да се заједно с глумцима и својом екипом играм и мењам свет, креирам сцене, изокрећем их и преврћем, чак и крај наместим по својој вољи, улепшам га и романтизујем, као документариста немам тај луксуз. Документарни филм, као што му само име каже, мора верно описати стварност. Ни од тога нисам бежао - закључује Чоловић.

Београдска премијера филма "Ала је леп овај свет" планирана је за 22. септембар.

Никола Пејаковић, Фото Гроф

НИЈЕ ЗМАЈ НЕГО КОЉА

НАСЛОВ филма "Ала је леп овај свет" асоцира нас на чувену Змајеву песму, али Чоловић открива да је њихов лајтмотив нешто друго...

- Сви памтимо песму Јована Јовановића из детињства, знала ју је наизуст моја мајка, а знају за њу и моја деца, значи генерације пре и после мене. Постоји нешто посебно у тој колективној свести људи, и признајем да се често поигравам тим неким "општим местима".

Међутим, наслов филма је заправо узет из Кољине истоимене песме. Пејаковић је користио Змајеву песму као основу и направио диван сонг. Сада та његова песма отвара наш филм, а уједно је и лајт мотив кроз читаву серију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА