ОДЛАЗАК АВАНГАРДНЕ ИКОНЕ: Преминуо Питер Брук, један од највећих светских позоришних редитеља двадесетог века

В. В. С.

04. 07. 2022. у 06:28

ЈЕДАН од највећих редитеља друге половине 20. века, Питер Брук умро је у 98. години - саопштила је агенција Франс прес.

ОДЛАЗАК АВАНГАРДНЕ ИКОНЕ: Преминуо Питер Брук, један од највећих светских позоришних редитеља двадесетог века

Фото: Профимедиа

Рођен је 1925. године у Лондону, као други син Симона Брука и његове супруге Ајде, литванских јеврејских имиграната из Летоније. Своју прву представу "Доктора Фауста" поставио је 1943. године у позоришту Торч у Лондону. Остаће упамћен као један од најсвестранијих редитеља свога доба: режирао је трагедије, комедије, водвиље, мјузикле, опере, филмове, ТВ филмове, дизајнирао костиме и декор, компоновао музику, оснивао трупе и, најзад, у Театру Буф ди Нор у Паризу створио Међународни центар за позоришна истраживања, где је више од три деценије радио са одабраном и често обнављаном интернационалном трупом.

Упркос светском реномеу одрекао се етаблиране позиције и посветио истраживањима са младим мултиетничким ансамблом, трагајући за основама креативног сусрета глумца и гледаоца у различитим културама и просторима. Брукове представе припадају свим жанровима: од шоуа у конвенционалном смислу речи, до спиритуалних остварења.

Крајем шездесетих, после десетине успеха, међу којима и поставки бројних комада Шекспира, и рада са великанима од Лоренса Оливијеа до Орсона Велса - одлучио је да дође у Француску где је почео свој експериментални период обележен теоријом "празног простора". Култни уметник поставио је на сцену више од 100 комада и развио теорију о празном простору како би публици оставио машти на вољу. Брук се сматра иконом авангардног позоришта, која је у Француској радила монументалне комаде, са глумцима из разних култура.

ФАСЦИНИРАН ШЕКСПИРОМ

ЗАНИМЉИВО је је да је Брук Шекспиром био фасциниран од раног детињства. Још као дечак режирао је луткарску игру коју је изводио за породицу и пријатеље под насловом "Хамлет од Вилијема Шекспира и Питера Брука". Сам је правио лутке, вукао конце и говорио стихове свих ликова...

Његов најпознатији комад је "Махабхарата", заснована на индијском епу (од девет сати) 1985, а адаптирана је и за филм 1989. године. Међу Бруковим посебним редитељским дометима, остаће упамћен и "Сан летње ноћи", који је 1972. године гостовао широм света. Својим приступом овом комаду, његовој најрадикалнијој поставки од свих Шекспирових драма, створио је нешто што ће инспирисати позоришне ствараоце широм света.

Током деведесетих, када је тријумфовао у Великој Британији са комадом Самјуела Бекета "Дивни дани", критичари су га поздравили као најбољег редитеља којег је Лондон имао. После авантуре дуге више од 35 година у Театру Буф ди Нор, Питер Брук је напустио чело театра 2010. са 85 година. Али, наставио је да режира готово до "последњег даха".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи