ТЕСЛИН ЧУДЕСНИ ЖИВОТ: Италијански уметник Данијеле Меучи о графичкој новели посвећеној о славном српском научнику

Марина Мирковић

28. 06. 2022. у 13:33

ИТАЛИЈАНСКИ уметник Данијеле Меучи, дизајнер и илустратор, заволео је Србију и настанио се у Београду, који му се после студија у Тоскани и живота у Немачкој учинио врло инспиративним, макар на неко време.

ТЕСЛИН ЧУДЕСНИ ЖИВОТ: Италијански уметник Данијеле Меучи о графичкој новели посвећеној о славном српском научнику

Фото Приватна архива

Премда је номадског духа и увек отворен за промену локације становања, Меучи је боравак у нашој земљи и те како искористио, на своју али и општу ползу. Наиме, поново се странац довољно заинтересовао за живот ваљда највећег међу научницима нашег порекла, и подарио нам луксузну, прелепо илустровану књигу, графичку новелу "Никола Тесла, човек који је обликовао будућност" у издању куће Komshe.

Куриозитет у вези са издавањем ове књиге је то да је светлост дана и полице књижара угледала захваљујући првој таквој crowdfunding (скупљање донација на интернету) кампањи, започетој током пандемије. Меучи и његови сарадници из Србије нису знали шта да очекују, но захваљујући сјајном, и брзом одзиву донатора из целог света, књига не само да је продуцирана и штампана како у енглеском тако и у српском издању, већ је током рада и сама новела претрпела одређене измене - и са 130 "порасла" на готово две стотине страна, уз додавање неких нових догађаја из Теслиног живота.

Данијеле каже да Тесла "не постоји" у италијанским уџбеницима историје, из којих га је истиснуо љути ривал Маркони, но заинтригирало га је када га је "сусрео" - у Опатији:

- Кад видите Теслу у опатијској Улици славних, међу другим чувеним научницима, а онда сазнате да је он у ствари био Србин... Било је то више него довољно да ме заинтересује да мало више и дубље прочачкам целу ту причу, и током предстојећих година сам сазнао много о њему, пропутовао кроз многа места у којима је живео, читао и учио, уклањајући слојеве мита и легенде са истине о овом великану.

Свој графички роман Меучи види као причу о Теслином стварном животу, делу али пре свега истинском људском лику, пун догађаја који су се заиста збили а о којима мало људи зна - дакле, као едукативну новелу која дочарава Теслин стварни, а опет потпуно невероватан живот, пречесто погрешно представљан.

- То је књига за оне који желе да упознају стварног човека који стоји иза генија, без свих наратива о суперхеројима и урбаних легенди какви махом прате лик Тесле данас - вели аутор о причи, заснованој на великом интервјуу који је Тесла дао за Liberty магазин 1935. године, а који је Меучију послужио као основа за даље и дубље разоткривање генија и борбе која га је водила ка сјајним открићима и достигнућима.

Тесла јесте јунак безбројних литерарних, стрипских и филмских остварења, но Данијеле никако не воли да гледа филмове и чита стрипове у којима је Тесла представљен као некакав психопата, натприродни лик са супермоћима и слично, због тога је тежио потпуној реалистичности и приказивању Тесле у правом светлу, са свим врлинама и манама.

- Мноштво је стрипова о Тесли, али чим он није суперхерој пун паранормалних вештина у некаквом сајберпанк окружењу, онда је представљен без много труда, бледо - сматра Меучи. - Не славимо Теслу адекватно његовом значају за човечанство и стварној величини, свакако. Људи шире свакојаке урбане легенде, али нико заправо не зна његову причу како треба. Зато сам и реализовао књигу, мислим да је стрипски језик погодан алат за то, да може да привуче људе овом лику. Тесла је био много више од проналазача. Волео је да дебатује, чита поезију, игра покер и још много тога... Он је био човек испред свог времена, и људи су склони да га окарактеришу као чудног или лудог, а у ствари он је био окружен затуцаним људима који нису разумели о каквом прогресу и напретку је говорио.

Овај биографски графички роман, Меучи је урадио у акварел техници, коју воли због непоновљивих боја, а учинила му се савршеном за представљање Теслине епохе. Тим прелепим бојама успео је да ослика комплетан Теслин животни пут, од Смиљана до оставштине научника, чији је пепео из Њујорка стигао у Србију пре 65 година.

"Маштао је о миру, маштао је о свемиру из ког црпимо енергију и који нас оснажује. За себе није тражио ништа, а нама је оставио тако много...", речи су којима се закључује ова Меучијева приповест.

УМРЕЖАВАЊЕ БЕОГРАДСКИХ ЦРТАЧА

МЕУЧИ, који се првенствено, макар "званично", бави дизајном, те му стрип није примарна делатност, планирао је ипак рад на новој графичкој новели заснованој на истинитим догађајима који су се десили њему или његовим пријатељима у Србији, има и идеју о окупљању и својеврсном умрежавању стрип цртача у Београду... Као неко ко је раније волео да посећује Београд неколико пута годишње и коме се допала срдачност и смиреност Срба, а потом се пре неколико година овде и настанио, објавио је и књигу-бојанку Shades of Belgrade са цртежима који се могу дорађивати и бојити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ИМА ТУ НЕШТО Шта се десило Мири и Ани приликом посете Острогу и зашто је песму посветила Светом Василију