MОСТАР И КИШЕ У ЧЕТИРИ ТОМА: У Сарајеву објављена изабрана дела песника Пере Зупца

Ј. СИМИЋ

25. 01. 2022. у 10:47

У СВОЈОЈ популарној едицији "Мала библиотека" сарајевски издавач Аrt Rabic Горана Микулића објавио је у четири тома изабрана дела песника Пера Зубца.

MОСТАР И КИШЕ У ЧЕТИРИ ТОМА: У Сарајеву објављена изабрана дела песника Пере Зупца

Фото Д. Дозет

Наслови су: "Мостарске кише и нека друга земља", изабране песме по избору и предговору Милоша Зупца, "Повратак Мостару" са поговором Градимира Гојера, "Гласови у тишини" и "Записи из тихог времена".

- Зубац је написао готово посветну књигу једном граду који је у његовом животу одиграо пресудну и најзначајнију улогу - казао је Градимир Гојер у предговору књизи "Повратак Мостару" о улози овог града на Неретви у Зупчевом животу и књижевности и чињеници да је Мостару посветио своју песму над песмама "Мостарске кише" коју је 1965. године написао у Новом Саду а објавио у загребачком "Телеграму".

У обимној књизи "Записи из тихог времена" су Зупчеве ауторске колумне објављиване у Сарајеву, Београду, Загребу, Подгорици, Суботици, Новом Саду, Сплиту. Претежно су то, како, за "Новости", каже аутор, текстови из сарајевске "Недјеље",недељног додатка "Ослобођења", подгоричке "Побједе", новосадског "Дневника", "Суботичких новина", сплитске "Слободне Далмације", "Борбе", "Наше Борбе" као и синдикалног листа "Рад", "Гласа омладине", новосадског листа младих...

Фото Приватна архива

У свом завичају Зубац је добио значајна књижевна признања: "Фебруарску награду града Мостара", истовремено када и Мирослав Антић и Душко Бајевић, чувени фудбалер "Вележа" (1982) и награду "Алекса Шантић" (2018), затим награду "Шушњар" у Приједору, признање за најлепшу љубавну песму Клуба уметности из Мркоњић Града и признање КЦ "Пале" која носи име Зупчевог великог пријатеља Душка Трифуновића.

Трифуновић

ГОТОВО упоредо са сабраним делима Пере Зупца, исти сарајевски издавач објавио је и књигу песама Душка Трифуновића (1933 - 2006) "Тешка индустрија" за коју је избор избор и предговор сачинио Милош Зубац. То је прва Трифуновићева књига објављена у Сарајеву, још од 1992. године када се песник преселио у Нови Сад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу