ПРИЈАТЕЉИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД МАРКА ЖИВИЋА: За нас је био Маре, велики глумац, велики Крушевљанин и велики дечак (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

15. 10. 2021. у 18:03

”ВИДЕЛИ смо се у Крушевцу пар дана пре него да оде у болницу, седели смо, причали, већ је мало кашљао... Чули смо се задњи пут 28. септембра, када смо гостовали на фестивалу у Лесковцу, био је примљен, није могао лепо да говори, сутрадан је већ био недоступан.

ПРИЈАТЕЉИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД МАРКА ЖИВИЋА: За нас је био Маре, велики глумац, велики Крушевљанин и велики дечак (ФОТО)

Фото: С.Бабовић/ Архив Крушевачког позоришта

Нашао сам поруку коју сам му послао “Чувај грло,штеди глас,преживео си свашта, преживећеш и ово. Волимо те.

Држи се”-прича за “Новости” Бранислав Недић из Крушевца, блиски пријатељ преминулог Марка Живића(1972-2021)и управник Крушевачког позоришта где је Марко и почео своју професионалну каријеру.

- Почели смо заједно, још док је студирао и по повратку у Крушевац са академије у Новом Саду, прве професионалне улоге направо је на нашој сцени, сећам се и представе “Зачарамо магаренце” 1996.године(на слици), радио је после “Протекцију”, “Комшије су криве”...-присећа се Недић.-Пре 10-ак година поново се на неки начин, “вратио” у свој родни град, у пуном сјају.Играо је “Ваљевску болницу”, “Чекајући Годоа”, последњу предству “Минут” је и режирао, то смо заједно радили...Кад помилим на њега, помислим да је велики пријатељ, велики глумц и велики Крушевљанин.У сваком интервјуу је спомињао одакле је потекао,шта је Крушевац за њега урадио, колло је желео да то све врати.

Фото: С.Бабовић

 

Последњих година,сведоче за “Новости” Маркови најближи пријтељи и колеге, све га је чешће вукао завичај. Екипа се редовно окупљала и проведила време на рафтинзима, на језеру Ћелије,излазили су,дружили се.У позоришту су јуче покушавали да се саберу како би организовали неку врсту опроштаја од “Марета”,како су га сви звали. Марко Живић је за пријатеље и Крушевљане био “само њихов Маре”.

- Он ми је и комшија, знам га...знао сам га цео живот,јер је са мојим рођеним братом(Војином Ћетковићем)био у истом одељењу, ето један редак случај да су два дечака из крушевачке Гимназије постала два еминентна глумца-каже за “Новости” Бојан Ћетковић, један од Маркових пријатеља,продуцент у позоришту.-Овде,код нас, имао је неку врсту прибежишта, сигурне куће за несређене мисли..Све време смо били у контакту са лекарима, анестезиолозима, добио је стварно врхунску негу,али та зла корона. Били смо припремљени на неки начин за то што ће се десити,али када нам је јављено, колико год смо се спремали,нека кнедла нам сада стоји у грлу баш на том месту где је он био својевремено оперисан због болести,између једњака и желуца.

Фото: С.Бабовић/ Архив Крушевачког позоришта

 

Маркова другарица Светлана Ђурђевић,дугогодишњи пи-ар позоришта где је Марко долазио као у своју другу кућу каже да ће јој највише недостајати ведрина глумца.

- Када год смо нешто организовали у Крушевцу,не само у оквиру позоришта,ма било које друге градске институције, њега би позвали, он би дошао одмах, наступао је и на најмањим пригодним манифестацијама и приредвама, шта год је требало, ако су га звали из његовог Крушевца-прича Светлана.

-Био је чаробно ведар. Сећам се када је покренуо своју продукцију,није се сналазио са правним стварима. Али, оде у неку институцију,све их редом шармира и сви му на крају помогну да попуни формуларе.

Једна од идеја Марка Живића била је и да сними посебну ТВ серију “Ентер” (Улази)посвећену Крушевцу и Крушевљанима,као прву рађену у том граду након чувеног “Сивог дома”. Окупио је сјајну екипу, пријатеље Милоша Самолова,Љубомира Бандовића, Матаиру Марковић,Љиљану Стјепановић, Виктора Савића,колеге из Крушевца, Дејана Тончића,Слађану Несторовић,Бојана Вељовића, снимили су пилот-епизоду 2017.године.

-Имам потребну да покажем да испод Бубањ потока постоји и урбан живот. Крушевац озбиљно живи и има много тема о којима можемо да говоримо-рекао је тада за “Новости” Марко Живић, одајући нам тада да ће снимати на Слободишту,Багдали,Јастрепцу,Расини,Морави,местима које је волео и којима се враћао сваки пут када дође у Крушевц и буде “само Маре”.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)