ПОНОВО РАСКОЛ У УЛУС: Дугогодишњи конфликти у удружењу последњих дана поново ескалирали

М. МИРКОВИЋ

28. 07. 2021. у 07:00

СУКОБИ и расколи, те безакоње, што све заједно годинама урушава Удружење ликовних уметника Србије и углед те институције, али и озбиљно доводи у питање само њено функционисање па и постојање - ових дана је поново кулминирало кроз читав низ саопштења "струје незадовољника".

ПОНОВО РАСКОЛ  У УЛУС: Дугогодишњи конфликти у удружењу последњих дана поново ескалирали

Фото П. Милошевић

Најпре се Управни одбор изабран 2019. огласио обавештењем да је Мирјана Денков Мраовић (председница УО који је претходио њиховом) из књиге привредних регистара обрисала досадашње заступнике - Војислава Клачара и Радивоја Марковића, те на основу решења АПР постала једини заступник УЛУС. Дан потом огласили су се и тврдњом да је рад удружења онемогућен, рачуни блокирани, печат и деловодна књига ван просторија удружења, а пројекти доведени у питање - речју, да је, како су сами нешто "прејако" формулисали, у удружењу извршен "пуч".

Вајар Радивоје Раде Марковић који је, уз Клачара, обрисан са листе заступника УЛУС, нада се некаквом легалном и мирном решењу - леку који би могао разрешити настали "правни чвор", како назива ситуацију у којој су се нашли након што је суд на основу "процедуралних грешака" поништио како скупштину из 2013, тако и ону из 2019:

- Скупштини из 2013. (када је смењен пређашњи, а сад поново актуелни УО) присуствовало је, ако се не варам, 127 људи, но успели су да је оспоре због тога што је од тога 85 чланова било активно, односно платило чланарину. Последњој скупштини крајем 2019. присуствовало је чак 178 активних чланова одреда. Иако тада одабрана тела па и наш УО имају пун легитимитет, Мирјана Денков успела је да нас обрише, и то на основу рупа у статуту успева да се представи као легално.

Мирјана Денков, Фото Архива

Сликар Мирољуб Филиповић Филимир, један од троје уметника који су те преломне 2013. "избрисани" и из чланства у УЛУС, уверен је да је потпуно праведна и очекивана одлука суда да се сама та скупштина и сви њени акти пониште - и пружа пуну подршку колегиници Денков.

- Пресуда којом је та, стихијски и уз много прекршаја одржана, скупштина поништена, осим што "враћа" мандат пређашњем УО, означила је и рехабилитацију тада искључених Драгослава Крнајског, Денкове и мене - вели Филимир, који изричито тврди да УЛУС функционише, да нема застоја ни у рачуноводственом смислу ни када је реч о пројектима које припремају.

Сама Мирјана Денков истиче да је мандат преузела, односно повратила, не би ли омогућила услове за нову, ванредну изборну скупштину, коју најављује за 25. септембар, те да ће претходно подробно информисати комплетно чланство о текућим проблемима, али и догађајима који су до њих довели:

- Последице поништавања незаконитих одлука и тела су озбиљне, тренутно немамо ни приступ сајту ни мејлу, но имамо разумевања и надамо се смиривању страсти јер је неопходно повратити добре односе међу члановима, зарад интегритета институције који је дубоко урушен.

ШИКАНИРАЊЕ И КЛЕВЕТАЊЕ

- СМАТРАМ да је УЛУС, као једина национална струковна организација, изузетна платформа за решавање струковних питања и проблема у култури на ширем плану - наводи Мирјана Денков, која наглашава колико су недопустиви догађаји и понашање из 2013. попут изрицања опомена врсним уметницима, самовољног искључивања и уклањања из тела чланова, шиканирање и клеветање људи...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)