СРПСКО НАСЛЕЂЕ У ЕВРОПСКИМ ТЕМЕЉИМА: Отворена изложба галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару

Ј.СИМИЋ

28. 07. 2021. у 09:22

ИЗЛОЖБА "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару", која представља уметничка дела домаћих и страних аутора из различитих епоха у различитим техникама, отворена је прексиноћ у темишварском музеју и трајаће до 15. септембра.

СРПСКО НАСЛЕЂЕ У ЕВРОПСКИМ ТЕМЕЉИМА: Отворена изложба галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару

Фото ГМС и Министарство културе

У присуству представника СПЦ у Румунији, темишварских Срба и Румуна као и бројних других угледника, поставку је отворила Маја Гојковић, министарка културе и информисања која је нагласила да се на овај начин исписује ново поглавље у историји односа Новог Сада и Темишвара, два важна културна центра у региону и обогаћују се странице давно започете приче о пријатељству српског и румунског народа.

- Изложба Галерије Матице српске на првом месту указује на европску димензију и европске вредности културног наслеђа Србије - рекла је Гојковићева и нагласила да су на њој обухваћена уметничка дела која представљају и афирмишу вредности на којима се темељи европска цивилизација.

ДОСИТЕЈ Рад Анастаса Јовановића, Фото Архива

Министарка је додала да је међу четири кључне теме, односно феномене који одређују ову изложбу и прогрес.

- Тешко да постоји аутентичнија личност која на бољи начин може да представи прогрес од Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља рођеног недалеко одавде. Његов литографски портрет израдио је Анастас Јовановић 1852. године и на њему се у позадини виде књиге, као симбол науке и образовања - подвукла је министарка културе и информисања.

Управница Матичине Галерије др Тијана Палковљевић Бугарски рекла је да о историјској повезаности два града сведочи и натпис на улазу у музеј који указује да је ово здање настало када је Еуген Савојски после чувене битке код Петроварадина, данашњег Новог Сада, у свом походу ка слободи стигао управо у Темишвар.

На изложби су представљена дела великих српских сликара: Саве Шумановића, Милана Коњовића, Паје Јовановића, Петра Добровића, као и првог српског литографа Анастаса Јовановића.

Отварању изложбе претходило је извођење представе "Црњански о Темишвару" у продукцији српске сцене при Позоришту за децу и младе "Мерлин" из Темишвара.

ДОСИТЕЈЕВА СПОМЕН-КУЋА

МИНИСТАРКА Гојковић је, у оквиру своје посете Румунији, јуче посетила Владичански двор у Темишвару и Чаково, место у ком је рођен српски просветитељ и реформатор Доситеј Обрадовић, као и његову спомен-кућу, чију обнову је помогло Министарство културе. Након завршетка свих радова, у кући ће бити представљена поставка посвећена нашем просветитељу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)