ПОВЕЉЕ РЕМЕТИЋУ, БЕЛОМ И "КОЛАРЦУ": Уручена признања у Матици српској у Новом Саду

Ј. С.

21. 06. 2021. у 22:26

У СВЕЧАНОЈ сали Матице српске у Новом Саду синоћ су Повеље за достигнућа у неговању српске језичке културе уручене: академику Слободану Реметићу, књижевнику Радовану Белом Марковићу и Коларчевој задужбини.

ПОВЕЉЕ РЕМЕТИЋУ, БЕЛОМ И КОЛАРЦУ: Уручена признања у Матици српској у Новом Саду

Фото: Н. Карлић

Постхумно је признање додељено и академику Милораду Радовановићу.

У уводном слову домаћин свечаности и председник Матице српске проф. др Драган Станић подсетио је да је ова награда установљена 2012. године и указао да многи, а међу њима и неки у српском интелектуалном свету, не спознају довољно јасно континуитет нашег језика и писма.

Неуморни истраживач српског језика, академик Слободан Реметић, упозорио је да нестаје народ који изгуби свој језик јер истина да језик дели судбину народа који се њиме служи, мало где је тако оверена као код Срба.

- Наша држава која на пречац донесе закон о родној равноправности који је својеврсно тестирање духовне гипкости нашег народа а оно донесе зрнце охрабрења, СМС поруку: "Беспослена попкиња и јарићке крштава" - навео је лауреат чија иронија је пропраћена смехом и аплаузом.

Књижевника Радована Белог Марковића Матица је наградила за неговање српског књижевног језика и његових изражајних могућности. Аутор готово двадесет књига, међу којима су романи "Лајковачка пруга", "Последња ружа Колубаре", "Кнез Мишкин у Белом Ваљеву" и "Стојна ветрењача", рекао је да је срећан што под кровом најстарије књижевне институције у Срба врхуне његов живот и књижевност.

Повеља за неговање српске језичке културе и ћириличког писма додељена је Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Од 1932. године, како је подсетила директорка Јасна Димитријевић, ова институција циклусима предавања и другим облицима едукације на највишем стручном и научном нивоу, утиче на развој културне средине.

Повељу која је постхумно додељена академику Милораду Радовановићу (1947 - 2020) за свеукупни допринос изучавању српског стандардног језика, социолингвистике и опште лингвистике, примила је његова супруга Гордана Стајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)