"ЧЕТВОРКИ" 53 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречене пресуде Србима за злочин над Бошњацима у селу код Зворника јула 1992. године

В. Митрић

27. 02. 2022. у 08:40

СУД Босне и Херцеговине изрекаo је првостепену пресуду у предмету Горан Максимовић и други, којом су оптужени Љиљан Митровић, Миле Вујевић, Вукашин Драшковић и Гојко Стевановић оглашени кривим.

ЧЕТВОРКИ 53 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречене пресуде Србима за злочин над Бошњацима у селу код Зворника јула 1992. године

Форензичари раније поред Зворника, Фото Танјуг/АП

Митровић је добио осам година робије, а Вујевић, Драшковић и Стевановић по 15.

Оптужени Љиљан Митровић, Миле Вујевић, Вукашин Драшковић и Гојко Стевановић оглашени су кривим што су 14. јула 1992. насрнули на бошњачке занатске радње у Зворнику знајући да је такав напад усмерен на цивилно становништво бошњачке националности. Они су починили прогон убиствима цивила бошњачке националности на националној, етничкој и верској основи - речено је у образложењу пресуде.

Оптужени Горан Максимовић, Славко Перић, Рајо Лазаревић и Мићо Манојловић ослобођени су оптужбе да су починили кривично дело злочини против човечности.

Ослобођени Горан Максимовић, који је био првооптужени, није крио сузе после пресуде. У друштву адвоката Душана Томића, понављао је "да је ни крив ни дужан седам година носио жиг окривљеног за убиство 69 муслимана у селу Локању, код Зворника, у јулу 1992. године".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СТРАВИЧНО Питон дугачак 3 метра зграбио дечака (5), угризао га и одвукао у базен: Вребао је у жбуњу, видео сам велику црну сенку (ВИДЕО)