СВАКЕ НЕДЕЉЕ ПО ЈЕДНА СЛИКА: Момчило Вуксановић (70), пензионер из Деспотовца, осликава цркве и израђује иконе

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

20. 10. 2022. у 06:40

СЕДАМ иконостаса и десет цркава у којима је фрескописао стоје иза сликара и иконописца Момчила Вуксановића (70) из Деспотовца.

СВАКЕ НЕДЕЉЕ ПО ЈЕДНА СЛИКА: Момчило Вуксановић (70), пензионер из Деспотовца, осликава цркве и израђује иконе

Фото З. Глигоријевић

Мома Брада, како је овај времешни креативац познатији међи земљацима, не зна тачно колико је дела створио за 40 година, али је у просеку радио једну слику или икону недељно, па није тешко израчунати.

Његова дела налазе се данас на свим континентима, јер су их наши људи расути по свету носили као славске иконе, свадбене и поклоне за друге прилике или као успомену из свог краја.

- Сваком сликару најтеже је кад стане пред белину платна и почне да је осваја, користећи четкице, боју, шпаклу или другу њему својствену технику. Пред платно се стаје са једном темом, а најчешће уради нешто сасвим другачије, или слично првобитној идеји. Имам обичај да кажем да смо сви кописти, а само је Бог стваралац. Његова је воља да некоме да дар да може да пренесе његову вољу. За разлику од сликарства, иконопис је канонска прича, у којој један правац представља сам лик светитеља, а други се односи на ореол, део који се позлаћује - открива Вуксановић.

Сликарством је почео да се бави седамдесетих година прошлог века, а активно десетак година касније.

- Са покојним уметником Војом Јакићем волео сам да разговарам о сликарству, а највише о цртању, јер је он био један од највећих светских цртача. Почео сам да сликам из радозналости, а онда се све претворило у велику љубав, која траје и данас. Много сам научио и од професора Слободана Штетића, као и од Драгомира Јашовића, изванредног иконописца, који ми је открио "прве кораке" у иконописању и фрескописању. На ликовним колонијама неколико пута сам се срео са Бранком Аћимовић Грчић - прича Мома.

За њега су ликовне колоније највеће иконописачке и сликарске школе, јер се овде уметници сусрећу са много различитих техника и погледа на сликарство. Како би окупио уметнике, са колегама је 1978. године основао Удружење ликовних стваралаца "Манасија-Деспотовац", чији је председник био пуне две деценије.

Фото З. Глигоријевић

ОСНОВАО НЕКОЛИКО КОЛОНИЈА

Вуксановић је основао осам сликарских колонија, почев од "Ресаве" 1993. године, преко "Црквеначке палете" у Црквенцу код Свилајнца, до ликовних колонија "Милива" и "Ресавска пећина". Са Удружењем пензионера Србије "Треће доба" од 2007. у Деспотовцу организује највећи скуп 60 сликара и вајара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ТРАГЕДИЈА ГЛУМЦА: Убијена хицем у потиљак - стан запаљен, све је било до детаља испланирано