ПОМОЋ УНЕСКА ОКО ЈЕВАНЂЕЉА: Министарство културе о новој рестаурацији најстаријег ћириличког рукописа

В. Ц. С.

02. 07. 2022. у 11:00

МИНИСТАРСТВО културе и информисања писменом је тражило од Унеска да препоручи експерте из области заштите старе и ретке рукописне књиге, који би се као консултанти прикључили раду наших стручњака ради могућих конзерваторских интервенција на Мирослављевом јеванђељу.

ПОМОЋ УНЕСКА ОКО ЈЕВАНЂЕЉА: Министарство културе о новој рестаурацији најстаријег ћириличког рукописа

Раније представљање рукописа , Фото А. Станковић

Министарство се на овај корак одлучило после извештаја Експертске радне групе за утврђивање стања рукописа. Група је оценила да је потребно размотрити развезивање кодекса, пошто је приликом последње конзервације, 1998. године, дошло до грешке у повезивању првог дволиста првог табака.

Пошто се овај став разликује од раније изнетог мишљења конзерваторске групе, која је тврдила да неопходни сет интервенција подразумева и одређени степен ризика за пергаментне листове, Министарство се обратило Унеску.

Министарство је, иначе, почетком прошле године, покренуло пројекат дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа. У дигитализацију су укључени Народни музеј, Народна библиотека Србије и Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ. Снимање књиге у затеченом стању, без раскоричавања, обављено је у специјално опремљеној просторији Народног музеја и трајало је од средина јула до краја августа 2021. Цео поступак рађен је под надзором кустоса и конзерватора, у климатизованом простору Народног музеја.

Након прегледа снимака примећено је да постоји грешка у повезивању првог дволиста првог табака. Један дволист I-VIII у целини је стављен на почетак, а да у њега нису положени остали дволисти те свешчице. Као резултат, осми лист се нашао испред другог.

Иако то не угрожава физичко стање књиге, Министарство је формирало Експертску групу ради утврђивања свеукупног стања.

Иначе, у току је друга фаза реализације пројекта дигитализације, која подразумева заштиту дигиталних снимака Мирослављевог јеванђеља од злоупотреба на интернету и начина на који ће бити регулисана њихова доступност.

НА ЛИСТИ ПАМЋЕЊА СВЕТА

МИРОСЛАВЉЕВО јеванђеље, као најраскошније опремљен рани српски рукопис, исписан је писменима на најфинијем пергаменту и украшен са готово три стотине позлаћених иницијала и минијатура. Године 1979. проглашено је за културно добро од изузетног значаја, а 2005.уписано на листу Унеска - Памћење света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БОДРУМ ЈЕ ЈЕДНО ОД ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА У ТУРСКОЈ: Diamond of Bodrum је диван хотел у центру овог дивног градића