ВИШЕ ВЛАКАНА И ПРОТЕИНА: Уз ове намирнице бићете здрави и дуговечни и после 65 године (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

27. 04. 2024. у 13:00

СА СТАРЕЊЕМ се осим тела и духа интензивно мења и начин исхране.

ВИШЕ ВЛАКАНА И ПРОТЕИНА: Уз ове намирнице бићете здрави и дуговечни и после 65 године (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Хронична обољења за многе старије од 65 година захтевају устручавање од одређених намирница, а уз то у старости апетит постепено слаби. Зато у старости лако може да дође до недостатка важних хранљивих материја и до потхрањености. Да бисте избегли замке које носи треће доба по питању нутритивних потреба, важно је да знате шта саветују стручњаци за исхрану.

Они истичу да је за старије од 65 година кључна храна богата влакнима, нарочито поврће. Влакна се не варе у потпуности, већ се крећу по цревима и скупљају "залутале" масти и шећере. Притом, хране здраве бактерије у дигестивном систему и подстичу редовно пражњење црева.

Фото Shutterstock

Исхрана са довољно влакана може да помогне и у смањењу ризика од болести срца и дијабетеса типа 2, а истовремено трпеза која обилује поврћем спречава да организам дехидрира. У исхрани у трећем животном добу битан је и унос целовитх житарица, махунарки, орашастих плодова, као и семенке.

Важан елемент исхране после 65. је и унос протеина. Нутриционисти објашњавају да су протеини грађевински блокови за мишиће, ензиме и важне хормоне у организму. Што је веома важно јер протини омогућавају одржавање мишићне масе и снаге, као и здравља костију и имунитета.

Ево како би могао да изгледа петодневни јеловник за особе старије од 65 година:

Фото Shutterstock

Понедељак

доручак: интегрална кифла са намазом од хумуса, печеницом, и грчким јогуртом

ужина: шака бадема

ручак: месо по избору уз сезонску салату

вечера: мешавина овсених, ражаних и јечмених пахуљица са бананом, бадемом и нискомасним јогуртом

Фото Shutterstock

Уторак

доручак: два барена јаја, ротквице и кришка интегралног хлеба

ужина: шака индијског ораха

ручак: сочиво са зеленом салатом или младим луком

вечера: риба, барени кромпир и салата од руколе

Фото: Free Images Pixabay

Среда

доручак: сендвич од интегралне кифле са бареним јајима, шунком и зеленом салатом, шоља кефира

ужина: воће по избору

ручак: пасуљ са месом и зелена салата

вечера: интегрална тестенина са преливом од млевеног меса и пармезана

Фото: Free Images Pixabay

Четвртак

доручак: омлет од два јаја, зелена салата и хлеб

ужина: црна чоколада

ручак: боранија са пилећим месом и зелена салата

вечера: пројара са шунком и ротквице

Фото: Shutterstock

Петак

доручак: два барена јаја, хлеб, шоља кефира и свежа црвена паприка

ужина: шака ораха

ручак: филе од ослића и салата од бареног карфиола зачињена белим луком, сирћетом и маслиновим уљем

вечера: парче меса по избору и салата од свежег кеља, јабука, бадема и нара зачињена по укусу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АМЕРИ У ШОКУ: Српски монах им открио како је Дарко Миличић успео, а он - зашто се одрекао кошарке, купио 10.000 риба и нокаутирао коња