КАД ШТИТНА НЕ РАДИ КАКО БИ ТРЕБАЛО: За "Хашимото" што више сирове хране (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

16. 10. 2023. у 14:00

УКОЛИКО имате Хашимотов тиреодитис, исхрана може да има велики утицај на контролу овог стања и на здравље комплетног организма.

КАД ШТИТНА НЕ РАДИ КАКО БИ ТРЕБАЛО: За Хашимото што више сирове хране (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Чињеница је да не постоји специфична, универзална дијета за коју је доказано да лечи свакога ко има "Хашимото", али извесна правила за трпезом могу да се усвоје.

За оболеле од "Хашимота" важи да би требало да једу што више сирове, непрерађене хране а да максимално избегавају ону индустријску и конзеривирану. Такође, за ово стање штитасте жлезде препоручује се што више лиснатог зеленог поврћа, попут кеља и спанаћа, поврће попут прокеља, броколија, шаргарепе, келерабе и црвене, жуте и наранџасте паприке, воће (бобице, јабуке, банане, поморанџа), риба са добрим мастима као што је лосос, здраве масти из авокада, ораха, бадема, индијског ораха... немасни протеини, укључујући тофу и јаја, храна са што више влакана, куркума, ђумбир, бели лук.

Фото Shutterstock

Неке клиничке студије су понудиле доказе и да безглутенски начини исхране могу да буду делотворни за особе са Хашимотовим поремећајем.

Такође, важно је и да исхрану обогатите витамином Д и селеном. Наиме, више студија је указало на везу између ниског нивоа витамина Д и појаве Хашимото синдрома, а у једној је чак 85 одсто испитаника имало недовољан ниво овог витамина.

И низак ниво селена, важног минерала за функцију мозга, имунитет и плодност, типичан је за "Хашимото" пацијенте.

Ево примера јеловника:

Фото Shutterstock

Понедељак

доручак: салата од целог авокада, парадајза и лука по жељи, кришка интегралног хлеба

ужина: банана

ручак: лосос и динстани спанаћ

вечера: два барена јаја, салата и кришка интегралног хлеба

Фото: Shutterstock

Уторак

доручак: палента са авокадом

ужина: шака ораха

ручак: грилована риба и салата од бареног броколија са белим луком

вечера: барена боранија запечена са павлаком, јајима и зачињна белим луком

Foto: pixabay

Среда

доручак: парче младог немасног сира, барени броколи и барено јаје

ужина: малине

ручак: поховани карфиол у рерни и риба

вечера: чорба од прокеља са месом

Фото: Shutterstock

Четвртак

доручак: два интегрална препечена тоста и домаћа рибља паштета

ужина: јабука

ручак: пилетина на жару и динстана шаргарепа

вечера: авокадо са сиром и парадајзом

Фото Shutterstock

Петак

доручак: два барена јаја, свежа паприка и кришка хлеба

ужина: купине

ручак: 200 грама обареног кромпира, парче пилетине и салата од спанаћа

вечера: запечени карфиол са беланцима и ситним комадима ћурећег или пилећег меса

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ПРОРОЧАНСТВО СЕ ИСПУНИЛО: Нека се Запад спреми! Он је нови руски министар спорта - жели да окречи Кремљ у бело и врати Јулијански календар