ЗАШТО МУШКАРЦИ ЖИВЕ КРАЋЕ ОД ЖЕНА? Истраживањем утврђено - проблем је у хромозому

И. К.

06. 02. 2023. у 15:45

МУШКАРЦИ у просеку живе неколико година краће од жена - али се не зна зашто.

ЗАШТО МУШКАРЦИ ЖИВЕ КРАЋЕ ОД ЖЕНА? Истраживањем утврђено - проблем је у хромозому

Фото: Схуттерстоцк

Сада се анализира утицај Y-хромозома, који старењем нестаје код неких мушкараца, чини их подложнијим болестима и можда им скраћује живот. Према немачком заводу за статистику, очекивани животни век мушкараца и жена је у сталном порасту током последњих неколико деценија, али једна разлика остаје: мушкарци у просеку и даље умиру око пет година раније од жена. Слично је широм света. Могући разлог за то би могао бити Y-хромозом.

Такозвани X-хромозоми и Y-хромозоми су део генетских информација у ћелијама нашег тела. Жене у својим ћелијама обично имају два X-хромозома, док мушкарци имају један X-хромозом и један Y-хромозом. "Мушки" хромозом је знатно мањи од X-хромозома и осигурава развој мушких полних карактеристика у ембриону.

Међутим, старењем, током ћелијске деобе - Y-хромозом може да нестане. То је већ неко време познато у стручним круговима. Та мутација није сасвим безопасна, објашњава кардиолог Андреас Цајер, који истражује ову тему у Универзитетској болници у Франкфурту:

- У последње две или три године било је студија које су показале да се губитком овог хромозома, чешће појављују кардиоваскуларне болести, Алцхајмерова болест, дијабетес као и класична болест макуларне дегенерације повезане са старењем, дакле лагани губитак вида.

Фото Shutterstock

Губитак Y-хромозома јавља се првенствено у ћелијама које формирају крв, које сваког дана производе милијарде крвних зрнаца у коштаној сржи, објашњава Цајер. Ако таква крвна матична ћелија изгуби Y-хромозом, неће га имати ни сви њени потомци, а често баш такве производе чак и више нових крвних зрнаца од других. Према Цајеровим речима, овом мутацијом је погођено око 40 одсто мушкараца старијих од 70 година, док је то свега око пет одсто 45-годишњака.

Међутим, не губе све крвне матичне ћелије Y-хромозом - него се ствара такозвани мозаик ћелија са различитим облицима генетских информација. Истраживачки тим на челу са овим кардиологом сада би желео да сазна које промене у овим ћелијама су последица недостатка Y-хромозома. Јер, укључивање или искључивање гена могло би да покрене патолошке процесе у телу.

Научници редовно испитују узорке крви старијих мушких пацијената са срчаним проблемима и траже ћелије без Y-хромозома. Показало се да су крвне ћелије без Y-хромозома значајно учесталије код мушкараца са срчаним обољењима него код здравих мушкараца. За последице недостатка Y-хромозома не постоји терапија. Такође није познато да ли се губитак Y-хромозома може спречити.

Али, постоје одређене животне навике које подстичу губитак Y-хромозома. Кардиолог Цајер стога препоручује мушкарцима да буду физички активни, да не пуше и да избегавају стрес.

БОНУС ВИДЕО - Вежбе за рамена: Ослободите се напетости након дуготрајног седења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (3)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени