ПОСТОЈИ ВИШЕ ОД 40 ВРСТА: Пиринач - ризница енергије и витамина Б, али је важно како га кувате
РЕДОВНО конзумирање интегралног пиринча има вишеструко позитиван утицај на здравље.
Иако постоји више од 40 врста пиринча, најчешће се дели на жути - интегрални и бели, односно рафинисани. Ова намирница организам снабдева енергијом веома брзо, нормализује ниво шећера у крви и одличан је извор витамина Б1.
Подела пиринча
Обично се сорте класификују по облику зрна, па се тако пиринач може наћи у форми дугог зрна, кратког и средњег зрна. Свака од тих сорти се користи за припрему одређених јела, па се рецимо за чувени рижото махом користи пиринач средњег зрна.
Ако припремате сутлијаш, на пример, обично се препоручује да користите пиринач кратког зрна. Изузев белог пиринча, у продаји се може наћи и интегрални пиринач или такозвани мрки, који се иначе сматра у великој мери хранљивијим од белог. За коју год варијанту да се одлучите, важно је да га добро скувате. А у већини случајева се препоручује и да га после кувања исперете хладном водом, како се не би лепио.
Која је разлика између обичног и интегралног пиринча?
Неочишћени и неољуштени, односно нерафинисани пиринач и је интегрални, па је самим тим и нутритивно вреднији. А што се тиче белог пиринча, он је очишћен и рафинисан и то уз помоћ одређених индустријских процеса. Управо из тог разлога се увек радије препоручује конзумирати интегрални, а не бели пиринач.
Када се помиње благотворни утицај пиринча на организам, првенствено се мисли на интегрални пиринач, баш због његових нутритивних вредности. Поред тога што даје дужи осећај ситости, интегрални пиринач је добро користити и за побољшање пробаве, а првенствено зато што садржи доста влакана.
Како се у њему налази и магнезијум, али и витамини Б групе, пре свега Б1, зато се препоручује за опуштање нерава, као и за побољшање рада срца. Због бројних витамина и минерала, који се у њему налазе, интегрални пиринач има и антиоксидативни ефекат, што значи да утиче на заштиту ћелија.
Што се тиче минералних материја, у тој количини се налази 9 мг калцијума, 86 мг калијума, 108 мг фосфора, 35 мг магнезијума, 1,1 мг цинка, као и мање количине кобалта, мангана, флуора и бакра. Када су у питању витамини, значајна је количина витамина Б групе, а присутан је и витамин Е.
Како се припрема пиринач?
У принципу све зависи од тога која врста пиринча је у питању на првом месту, а затим и за које јело ћете га користити. Ако користите бели пиринач дугог зрна, на пример, онда је неопходно да га кувате између 15 и 20 минута. Међутим, ако се одлучите да користите пиринач округлог зрна, потребно је да га кувате између 20 и 25 минута. Интегрални пиринач се свакако кува дуже, па се време процењује кувања на 30 до 50 минута, опет у зависности од тога за које јело желите да га користите.
ЧИСТА И УБЕДЉИВА ПОБЕДА ЛИСТЕ "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - СРБИЈА СУТРА": Резултати избора из свих градова и општина у Србији
ПРЕДСЕДНИК СНС-а Милош Вучевић саопштио је прве резултате локалних избора из изборног штаба СНС-а.
02. 06. 2024. у 21:11
ВУЧИЋ НА ПРОВОКАЦИЈЕ НОВИНАРКЕ Н1: Не брините, следе вам веома радосне вести (ВИДЕО)
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић стигао је у штаб СНС-а. На самом улазу новинарка Н1 телевизије Жаклина Таталовић покушала је да испровоцира председника Србије, и председницу Скупштине Ану Брнабић.
02. 06. 2024. у 20:20
"МОЖДА САМ ПОРЕКЛОМ И СРБИН" Де Ниро о Београду, бомбардовању '99, Нолету, Хрватима и Бошњацима
ПРОСЛАВЉЕНИ холивудски глумац Роберт Де Ниро, који је последњих дана у центру пажње јер је у 80. години седми пут постао отац, својевремено је посећивао нашу земљу, а симпатије према српском народу није скривао ни у својим изјавама.
02. 06. 2024. у 11:40
Коментари (0)