ЧЕТИРИ РАЗЛОГА ДА ДУЖЕ ЖВАЋЕТЕ ХРАНУ: Процес варења почиње у устима, значи, знатно пре него што поједено стигне до желуца

В.Н.

27. 09. 2022. у 18:00

УКОЛИКО имате проблема са варењем, брзим осећајем ситости, надутошћу, гасовима и подригивањем требало би да обратите пажњу да ли довољно жваћете храну. Јер, темељно жвакање није потребно само због гутања хране, већ управо и због избегавања низа дигестивних, а самим тим и других здравствених проблема.

ЧЕТИРИ РАЗЛОГА ДА ДУЖЕ ЖВАЋЕТЕ ХРАНУ: Процес варења почиње у устима, значи, знатно пре него што поједено стигне до желуца

Фото: Free Images Pixabay

Поред тога, процес варења не почиње у желуцу, већ у устима. Први корак варења је жвакање, које смањује величину хране и активира пљувачне жлезде да би излучиле више пљувачке. Пљувачка садржи ензиме попут амилазе и липазе, који разграђују угљене хидрате и масти и додају слуз, а она помаже у везивању честица хране и пружа мазиво за помоћ у гутању.

Ово су најважнији разлози због којих би требало више да жваћете храну:

Горушица

Жвакање покреће производњу хлороводичне киселине у желуцу. То припрема желудац за разградњу хране. Ако не жваћете храну у потпуности, у желуцу неће бити толико киселине која би помогла да се храна правилно свари. Комбинација ниске желудачне киселине и непрожвакане хране може да проузрокује стварање гасова, који се уздижу до једњака и грла што доводи до горушице.

Дигестивни проблеми

Недовољно жвакање нездраво је за црева. Како храна креће из желуца у танко црево, гуштерача излучује ензиме, а жучна кеса ослобађа жуч. Ако су честице хране превелике, природне бактерије у цревима могу да ферментишу непробављену храну и умноже се. То може да доведе до надутости, појаве гасова, дигестивних сметњи и затвора.

Недостатак хранљивих материја

Жвакање помаже телу да разгради угљене хидрате, протеине и масти, односно макронутријенте или хранљиве супстанце које су нам потребне у највећим количинама, у моносахариде, амино-киселине и масне киселине. Те молекуле апсорбује танко црево, где се одвија "усисавање" хранљивих супстанци. Када храна није довољно сажвакана, угљени хидрати, протеини и масти се неће у потпуности разградити, што отежава танком цреву да апсорбује те хранљиве супстанце.

Гојазност

Особе које једу брзо и гутају недовољно сажвакану храну имају тенденцију да с временом добијају на тежини. С друге стране, када се сваки залогај жваће дупло дуже него обично, дајете телу времена да схвати да му је доста. Тако најлакше спречавате појаву преједања. Ово је потврђено у многим истраживањима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ТРАЖИО САМ ЈЕ ПО ЈУТЈУБУ: Познати српски фудбалер лудо волео Мају Манојловић