ШТА СЕ ДЕШАВА У МОЗГУ ЧОВЕКА КОЈИ УМИРЕ: Научници снимили све - "Затворе очи, спремни су да вас напусте, а заправо..."

Novosti online

24. 09. 2022. у 23:59

МНОГИ људи размишљају о томе шта се дешава након смрти: како изгледају последњи тренуци, да ли нам живот заиста "пролети" пред очима и шта нас чека након последњег удисаја.

ШТА СЕ ДЕШАВА У МОЗГУ ЧОВЕКА КОЈИ УМИРЕ: Научници снимили све - Затворе очи, спремни су да вас напусте, а заправо...

Фото: Д. Миловановић

Научници се годинама баве овом темом, а сада су решили дилему - да ли умирање изгледа као процес успављивања или смо свесни да нестајемо.

- Умирање је искуство јединствено за појединца и њихове вољене. Постоји много више од физиолошких промена које доприносе искуству умирања. На пример, личност особе, њено бреме болести, подршка породице и пријатеља, дужина трајања неизлечиве болести и њена духовност - објашњава др Патрик Стил, специјалиста за палијативно збрињавање.

Ипак, постоје одређене физиолошке промене које се дешавају универзално.

- Редовни обрасци дисања могу да се промене. Понекад може бити бржи од нормалног, а понекад спорији. У последњим данима могу постојати периоди у којима постоје дуги размаци између удисаја. Дисање може да постане бучно на крају живота. То је нагомилавање отпадних производа, секрета тела. Често је то више узнемирујуц́е за оне који слушају него за појединца који умире - описује Стил.

Организатор студије др Ајмал Земар, неурохирург са Универзитета у Луисвилу, каже да би то могло значити да је идеја да нам живот "пролети пред очима док умиремо" утемељена у науци.

- Као неурохирург, понекад се носим са губитком. Неописиво је тешко пренети вест о смрти узнемиреним члановима породице - рекао је и додао:

- Нешто што можемо да научимо из овог истраживања јесте следеће: иако наши вољени имају затворене очи и спремни су да нас напусте, њихов мозак можда понавља неке од најлепших тренутака које су доживели у животу - додао је др Земар.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МИХИН БРАТ ОТКРИО: Зашто Аријана није дошла у Београд - ко ће од Синишине породице бити на трибинама