ДОБРО И ЗА ТЕЛО И ЗА ПСИХУ: Истежите се сваки дан и бићете здравији и задовољнији

В. Н.

18. 08. 2022. у 14:50

УКОЛИКО сте на одмору у прилици да јутро проведете на обали мора или живите близу реке, ране јутарње сате искористите да порадите на психофизичкој форми.

ДОБРО И ЗА ТЕЛО И ЗА ПСИХУ: Истежите се сваки дан и бићете здравији и задовољнији

Фото: Shutterstock

Јутро је идеално време за вежбање, јер тело је одморно и прија му кретање, а боравак у природи може учинити чуда за ментално здравље.

Провођење времена у простору пуном зеленила смањује анксиозност, снижава крвни притисак, јача имунитет, ублажава бол и повољно утиче на квалитет сна. Поглед на реку, а поготово на море, појачава тај ефекат, и доводи вас у боље расположење. Уз то, бројне су и благодети од удисања испарења мора у рано јутро, или чистог ваздуха на ободу реке.

Овом приликом предлажемо вам једноставну фискултуру. Уколико желите да резултати буду брзо видљиви, вежбајте свакодневно, а најбољи резултати се постижу ако сваког јутра пре тренинга брзим темпом пешачите бар пола сата.

Рамени појас

Станите усправно и заузмите раскорачни став. Ноге би требало да су размакнуте у ширини кукова. На удисај, подижите руке у страну, а на издисај их вратите у почетни положај. Поновите вежбу у три серије по 15 понављања. Између серија правите паузу 30 секунди и лагано прошетајте. Водите рачуна о томе да вам приликом извођења вежбе буду затегнути мишићи стомака, леђа исправљена и мишићи карлице стегнути. Ову вежбу је важно да радите са теговима од два и по до три килограма, јер се тако постижу најбољи резултати у јачању мишића раменог појаса.

Фото Shutterstock

Јачи мишићи руку

Заузмите исти став као у вежби за јачање раменог појаса. Овом приликом руке остају уз тело, подижете само подлактице ка грудима. Да бисте вежбу изводили правилно, важно је да вам лактови "не шетају" лево-десно док изводите покрет. Вежбу почињете са удахом, а на издисај подижете тегове ка грудима. Поновите вежбу 15 пута у три серије са паузама.

 

Затегнуте ноге

У стојећем ставу руке поставите једну преко друге, а шаке ослоните на надлактице. Из тог става спуштајте се у чучањ, али тако да не дозволите да вам колена иду сувише напред - да не прелазе врхове прстију на стопалима. Док вежбате, затежите мишиће целог тела и контролишите покрете. Не журите. Важно је да вежбате правилно. На удах се спуштајте у чучањ, а издишите док се подижете до стојећег става. Урадите од 10 до 15 чучњева у три серије.

Фото: Shutterstock

За мишиће задњице

Из стојећег става искорачите једном ногом напред, до положаја да контролишете равнотежу целог тела. Шаке поставите на бокове. На удах спуштајте колено друге ноге ка поду. На издисај, подижите се горе. Поновите вежбу од 10 до 12 пута једном ногом, па затим и другом. Направите паузу 30 секунди и поновите још две серије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога