НЕКАД СУ НЕОПХОДНИ И АНТИХИСТАМИНИЦИ: Савет лекара - убод осе, или пчеле, исперите водом, па ставите лед

В. Н.

17. 08. 2022. у 09:50

БИЛО да сте на одмору, на летовању, у природи, или у граду, могући су убоди инсеката. Поједини убоди, као осе, или пчеле, могу да изазову и алергијску рекцију.

НЕКАД СУ НЕОПХОДНИ И АНТИХИСТАМИНИЦИ: Савет лекара - убод осе, или пчеле, исперите водом, па ставите лед

Фото: Free Images Pixabay

Према речима др Ане Јеремић, специјалисте опште праксе, прва помоћ је да се место убода испере водом, по могућству хладном, као би се одстранила жаока инсекта која може да садржи отров који додатно прави надражај.

- Уколико постоји могућност ставити хладну облогу или коцкицу леда, која ће да помогне да прођу бол и оток. Јер, хладноћа доводи до сужавања крвних судова, али и смањења локалне температуре која расте услед инфламације, што последично доводи до ублажавања симптома па и потпуног престанка - кажер др Јеремић.

Како саветује др Јеремић, после боравка у природи где се најчешће дешавају убоди ових инсеката, на место убода се може ставити неки од локалних антихистаминика, који су најчешће у облику гела, што додатно расхлађује и умирује свраб и црвенило.

Фото: Приватна архива

- Код особа које су алергичне или осетљивије некад је потребно увести и антихистаминик у облику таблета или сирупа код деце - наглашава наша саговорница. - Ово важи и за оне особе које задобију више убода.

БОНУС ВИДЕО - СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима