САВЕТ ЗА РЕУМАТИЧАРЕ: Више поврћа да умину болови (ЈЕЛОВНИК)
СТАРЕЊЕМ дегенеративне промене на зглобовима постају све веће, а самим тим и реуматски болови постају све јачи. Осим стандардне медицинске терапије, у лечењу реуме битну улогу има и исхрана.
Foto: Shutterstock
Реуматичарима се саветује исхрана са обиљем поврћа, много воде, незаслађених биљних чајева и природних воћних сокова. Примера ради, сок од парадајза богат је минералима потребним костима и хрскавици, а могу да помогну и сок од шаргарепе, нарочито сок исцеђен из свежег кромпира.
Препорука је да се узимају и намирнице које садрже сумпор, јер је он потребан за регенерацију и опоравак костију, хрскавице и везивног ткива. Намирнице богате сумпором су бели и црни лук, шпаргла, риба, живинско месо, јаја, сенф ... Помаже и храна богата амино-киселином хистидином, укључујући пиринач и овас.
Најважнија житарица за реуматичаре је хељда. Она садржи рутин и аскорутин, супстанце које делују лековито на многа обољења, од инфективних болести, преко атеросклерозе до артритиса. Оболели од реуме требало би да избегавју бели шећер, бело брашно, превише соли, конзервисану храну, алкохол и газирана пића.
Фото Shutterstock
За умањење бола услед реуме важно је и одржавање идеалне телесне тежине, ради што мањег оптерећење зглобова ногу и руку. Сваки сувишни килограм телесне тежине за колено представља оптерећење од 10 кг.
Ево примера антиреуматског јеловника:
Понедељак:
Доручак: пита од хељде са соком од парадајза, свежег или куваног Фото Shutterstock
Ужина: малине
Ручак: ћуретина динстана у луку и салата од шаргарепе и купуса
Вечера: свежа паприка пуњена младим сиром и пилетина на жару, кришка хлеба
Уторак:
Доручак: два кувана јаја, хлеб и сок од шаргарепе Фото Shutterstock
Ужина: купине
Ручак: сочиво са месом по избору и купус салата са краставцем
Вечера: порција интегралног пиринча са печуркама и шопска салата
Среда:
Фото Shutterstock
Доручак: пита од хељде са соком од кромпира
Ужина: већа нектарина
Ручак: риба на жару са порцијом пиринча
Вечера: овсене пахуљице са јогуртом и мало језграстог воћа
Четвртак:
Доручак: овсене пахуљице са киселим млеком и малинама, заслађено медом Фото Shutterstock
Ужина: лубеница
Ручак: шпаргла са пилетином, хлеб
Вечера: два барена јаја и сок од шаргарепе, парче младог сира
Петак:
Доручак: интегрални хлеб са сенфом и шунком по избору, сок од парадајза Фото: Free Images Pixabay
Ужина: диња
Ручак: мусака од тиквица са јунећим месом
Вечера: пита од хељде са салатом по избору
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.
09. 12. 2025. у 20:57
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)