ОЧЕКУЈЕМО ДУПЛО ВИШЕ ДЕЦЕ СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Лекари упозоравају на драстичан пораст оболелих од дијабетеса типа 1

И. Ковачић

15. 06. 2022. у 19:50

БРОЈ деце са шећерном болешћу (дијабетес типа 1) из године у годину расте у целом свету.

ОЧЕКУЈЕМО ДУПЛО ВИШЕ ДЕЦЕ СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Лекари упозоравају на драстичан пораст оболелих од дијабетеса типа 1

Фото: Free Images Pixabay

Србија је пре само три деценије важила за земљу са ниском стопом учесталости ове болести, а сада смо већ земља са средње ка високом ризику. Током осамдесетих година прошлог века, у Србији је на 100.000 дечака и девојчица оболевало њих седам-осам, а сада 11 до 12. То практично значи да се дијабетес типа 1 код деце до 19 година у току једне године установи код чак 170 малишана. Лекаре посебно забрињава чињеница наглог пораста броја новооболелих током протеклих 12 месеци, што је, како тврде, у великој мери повезано са пандемијом ковида.

У интервјуу за "Новости" др Катарина Митровић, ендокринолг Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" каже да се, ако се овакав тренд раста новообелелих настави, очекује двоструки пораст учесталости у односу на претходну годину:

- До сада, бројни докази потврђују да појава дијебетеса код деце има аутоимунску природу.

Око 80 до 90 одсто малишана са новооткривеном шећерном болешћу има антитела на ћелије панкреасних острваца. У прилог аутоимунске етиологије говори и чињеница веће удружености других аутоимунских болести као што је Хашимотов тироидитис, целијачна болест, реуматоидни артритис и друге.

Фото Приватна архива

Др Катарина Митровић

Који су остали узроци?

- Други потенцијални чиниоци су фактори околине, на шта указује пораст инциденције дијабетеса током последњих деценија, посебно код млађе деце. Ови чиниоци обухватају инфекције, токсине, специфичне нутритивне материје, као и улогу емоцијалних стресних реакција. Познато је да вируси могу да доведу до директног оштећења инсулин-продукујућих ћелија панкреаса или да покрену аутоимунску реакцију. Тако смо сведоци изразитог пораста броја оболелих од дијабетеса код деце која су неколико месеци пре или чак у време дијагнозе дијабетеса имала ковид инфекцију. Какав је механизам којим вирус САРС КоВ-2 изазива настанак дијабетеса код деце још није познато, а одговор на ово питање даће бројна истраживања, која су у току.

Са колико година деца најчешће испољавају ово оболење?

- Дијабетес мелитус се може дијагностиковати већ по рођењу код новорођенчета и тада говоримо о неонаталном дијабетесу. Овај редак облик дијабетеса је најчешће пролазан и спонтано се повлачи после неколико месеци. Уколико и даље опстаје, говоримо о трајном облику, односно о дијабетесу мелитусу типа 1. Најмлађе дете код којег је у Институту дијагностикован дијабетес типа 1 имало је 12 месеци. Нажалост, последњих година се дијагностикује све већи број веома мале деце узраста од два до пет година.

Да ли је дијабетес тежи што се раније открије?

- Када дијагностикујете дијабетес код детета које има само две године, које је тек пропричало, које не зна да вам објасни да ли има неке тегобе и коме није јасно зашто га стално боцкају и брину се колики је шећер, јасно вам је да је детету и његовим родитељима најтеже. Чекају их деценије борбе за очување здравља. На сву срећу, скоро сва деца су у време дијагностиковања дијабетеса здрава, тако да им говоримо да је дијабетес стање повишеног шећера у крви, који се веома успешно применом инсулина и свих других мера може држати у оквирима нормалних вредности и тиме избећи развој компликација.

Фото: Free Images Pixabay

Колико се у дечјем узрасту може успешно држати добар ниво шећера?

- Држати гликемије у опсегу жељених вредности је велики изазов, како за родитеље, тако и за здравствене раднике. И поред тога што су деца млађег узраста најчешће веома дисциплинована и раде све што им родитељи саветују, често се дешава да нивои шећера варирају. Разлози за то су бројни. Мало дете је по природи физички веома активно и та активност је често изненадна и непланирана. Осим тога, апетит је често слабији и предвиђени оброк не поједу у целини. Све то утиче на одлуку колику дозу инсулина дете треба да добије, што понекад буде премало или превише.

А код старије деце?

- Код деце старијег узраста су други проблеми. Период пубертетског раста и развоја је веома буран за сву децу, па и за децу са дијабетесом. Хормон раста и полни хормони који се у овом узрасту интензивно луче супротстављају се деловању инсулина и подижу ниво шећера у крви. Потребе за инсулином су највеће у периоду пубертета, што представља велики изазов у успостављању добре гликемијске контроле. Осим тога, тинејџери тешко прихватају сазнање да имају дијабетес. Због тога поједини избегавају мерење, изостављају дозе инсулина, свесно праве прекршаје у исхрани, што неминовно доводи до лоше гликемијске контроле.

Код одраслих, тек што им се постави дијагноза дијабетес типа 2, они већ испољавају бар три компликације ове болести, какав је случај са децом?

- За разлику од одраслих, у време дијагностиковања дијабетеса, деца на сву срећу немају никакве компликације ове болести. Разлог због чега је тако јесте чињеница да су хипергликемије код деце пре дијагностиковања дијабетеса најчешће трајале две до три недеље, што је кратак временски период за развој компликација. Нажалост, као и одрасли, и деца могу имати компликације ове болести, и то најчешће уколико је метаболичка контрола болести дужи временски период незадовољавајућа.

Фото Архива

Да ли деца оболела од дијабетеса имају сву савремену терапију?

- Лечење деце са дијабетесом мелитусом у Србији је у потпуности о трошку здравственог осигурања. Већ дужи низ година деца са шећерном болешћу у Србији имају могућност да користе најсавременији вид лечења и надзора гликемија помоћу инсулинске пумпе и сензора.

Контрола

Које су циљне вредности шећера код дијабетеса типа 1?

- Према препорукама Међународног удружења за лечење деце и адолесцената са дијабетесом (ИСПАД), жељене гликемије пре оброка су од четири до седам милимола по литру крви, а сат и по после оброка до девет. Осим тога, вредност тромесечног шећера (ХбА1ц) не би требало да буде већа од седам процената. Ако су резултати код детета са дијабетесом у оквирима препоручених, можемо да кажемо да је метаболичка контрола дијабетеса задовољавајућа.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ЛАЖ ВЕКА: Како је говор једног Американца пре 20 година променио будућност Блиског истока