ЗА ЛЕКОВЕ ДОБРА САМО ВОДА: Пазите шта пијете уз терапију, могућа реакција или мања ефикасност медикамента

В. Н.

21. 05. 2022. у 14:50

ПРЕ него што попијете лек са било чим што није обична вода требало би да будете свесни да нека уобичајена пића, од воћних сокова до кафе, могу да смање ефикасност одређених медикамената, али и да у интеракцији изазову озбиљне здравствене тегобе.

ЗА ЛЕКОВЕ ДОБРА САМО ВОДА: Пазите шта пијете уз терапију, могућа реакција или мања ефикасност медикамента

Фото Shutterstock

Нова студија објављена у Сауди Пхармацеутицал Јоурнал посматрала је ефекте узимања низа лекова против болова и таблета против алергија уз популарна пића. Закључак је јасан: "Тестирани напици не смеју да се користе као замена за воду приликом узимања лекова."

Нека од сазнања до којих су научници дошли помоћи ће вам, можда, да убудуће будете опрезнији при узимању лекова.

Кафа

Одраније је познато да кафа, и кофеин у њој, потенцијално могу да проузрокују проблеме са лековима. Стручњаци су сад узели две шољице кафе - једна је била загрејана на 41 степен Целзијуса, друга на 100, и потврдили да лек никако не би требало "заливати" црним напитком. Наиме, топли напици попут кафе, могу да утичу на време разградње, што значи да можда нећете добити праву количину лека која вам је потребна.

Сок од поморанџе

Студија је показала да сок од поморанџе може да има ефекат на отпуштање лека. Због тога је најбоље лек попити уз чашу воде, а витамин Ц у облику сока од поморанџе у неко друго време.

Фото Схуттерстоцк

Газирана пића

Утврђено је да планетарно популарно газирано пиће утиче на време разградње већине тестираних лекова. Једини лек на који ово пиће није утицало био је онај за лечење симптома алергије, рекли су стручњаци.

Енергетска пића

Научници су открили да енергетска пића убрзавају време разградње лека и њихов улазак у организам, што значи да можете добити јачу дозу лека а краћу временску покривеност терапијом.

Сок од грејпфрута

Сок од грејпфрута негативно реагује са више од 50 лекова, укључујући статине. Пошто ефекти сока од цитруса трају више од 24 сата, једноставно узимање лекова у друго време неће решити проблем.

Сок од нара

Ензим који се налази у соку од нара може да направи лошу интеракцију са лековима против повишеног крвног притиска.

Фото схуттерстоцк

Млечни напици

Млеко, сојино млеко, смутији такође могу да утичу на дејство лека. Калцијум који садрже ови производи тако може да утиче на ефикасност лекова за штитну жлезду. Сачекајте најмање четири сата након дозирања да бисте попили било која пића богата калцијумом.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)