УМОРНИ СТЕ - ЈЕДИТЕ БРОКОЛИ: Овај јеловник повећава енергију и подстиче бољи рад мозга (ФОТО)
НА измаку зиме многи се осећају хронично уморно, због чега се неретко јављају и проблеми са концентрацијом, памћењем и одлучивањем. У том случају нутриционисти саветују исхрану која обилује броколијем.
Фото Shutterstock
Ово поврће садржи велике количине минерала, али је такође и један од најбољих извора калцијума. Садржи двоструко вишевитамина А и Ц него поморанџа, много Б витамина, магнезијума, мангана, селена, цинка, гвожђа, калијума, влакана и фолне киселине.
Међутим, оно што посебно издваја броколи је чињеница да обилује фосфором. Овај минерал је важан за здравље целог организма, а најзначајнију улогу има у енергетском метаболизму и регулацији нивоа хормона. Осим пада енергије, недостатак фосфора може да доведе до приметног когнитивног оштећења јер он снажно утиче на функцију мозга. Осим у броколију фосфора има и у месу, риби, млечним производима, кукурузу...
Броколи може да се једе и сиров, а одлично се "слаже" са парадајзом, краставцима, свежим купусом, ротквама и свежим карфиолом.
Ово је предлог јеловника за бољи рад мозга и више енергије:
Понедељак
Доручак: 200 г броколија, свежег или бареног до пет минута, 50 г ражаног хлеба, шоља јогурта
Ручак: тањир пилеће супе, 150 г пилетине на жару и 150 г броколија куваног на пари
Вечера: 250 г броколија зачињеног белим луком и са мало маслиновог уља, две шаргарепе (сирове или куване на пари)
Фото: Фрее Имагес Пиxабаy
Уторак
Доручак: 200 г броколија и шоља бареног кукуруза шећерца, 100 г немасног сира
Ручак: 100 г туне, 150 г броколија, купус салата са маслиновим уљем
Вечера: риба на жару и краставац салата
Среда
Доручак: 100 г ћурећих прса, 100 г броколија, шоља кефира
Ручак: 200 г броколија, 100 г немасног крављег сира, парче ражаног хлеба
Вечера: 150 г јунетине и 150 г броколија
Фото: Фрее Имагес Пиxабаy
Четвртак
Доручак: 100 г броколија, два кувана јаја
Ручак: тањир јунеће супе, 150 г кукуруза шећерца и 150 г броколија, зачињено белим луком и маслиновим уљем
Вечера: 250 г броколија, чаша сока од парадајза
Петак
Доручак: 150 г броколија и 30 г ражаног хлеба са хумусом
Ручак: 150 г броколија, 150 г рибљег филеа, парче ражаног хлеба
Вечера: 200 г броколија и 200 г кромпир салате
Фото: Фрее Имагес Пиxабаy
БОНУС ВИДЕО - РЕЦЕПТ ЗА БЕЗГЛУТЕНСКЕ ПОГАЧИЦЕ: Не морате да одустајете од омиљеног пецива
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)