ОТИЧЕ ВАМ САМО ЈЕДАН ПРСТ: Повреда, инфекција, или реуматско обољење - како препознaти?

И. К.

25. 01. 2022. у 18:20

ОТОК само једног прста најчешће је последица повреде или инфекције. Међутим, отеченост само једног прста може да буде и знак реуматске болести.

ОТИЧЕ ВАМ САМО ЈЕДАН ПРСТ: Повреда, инфекција, или реуматско обољење - како препознaти?

Фото Shutterstock

Доктор Никола Рогановић, реуматолог, каже да је за утврђивање узрока овог стања, за почетак неопходно искључити нека обољења:

- Основно је да се утврди да није реч о реуматоидном артритису, системском лупусу и другим системским болестима везивног ткива, за које је уобичајено да се симптоми испољавају на прстима, као и одбацити могућност да се ради о гихту, који је карактеристичан по изузетно јаком болу у једном зглобу, обично у корену палца стопала.

Наш саговорник каже да је убедљиво најчешћи разлог за појаву изолованог отока једног прста псоријазни артритис:

Убедљиво најчешћи разлог за појаву отока

- Тада обично постоји упала свих структура прста - зглобова, тетива, поткожног ткива, и тај налаз називамо дактилитис. Међутим, требало би да се има на уму да је појава дактилитиса или изолованог отока једног зглоба могућа и код особа које немају псоријазу па се ова опција никако не сме искључити.

Реуматолог Рогановић напомиње да код неких пацијента, на пример дијабетичара, могућа је и упала тетиве савијача прста, најчешће домалог прста шаке, са стезајућим задебљањем исте која доводи до отежаног исправљања прста. Ова појава се зове "прст окидач" и чешће се среће код људи старијег узраста.

За постављање прецизне дијагнозе отечености само једног прста веома је важан ултразвучни преглед који је једноставан и лако доступан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)