СИМПТОМИ РАКА ЖЕЛУЦА: Доктор Драган Гуњић открива како да на време спознамо ову болест у организму

В. Н.

26. 10. 2021. у 15:10

РАК желуца је веома тешко обољење. Као и код сваке болести, најважније је да се препозна на време, да се примети сваки симптом и добије одговарајућа терапија. За "Новости" доктор Драган Гуњић, хирург, говори о раним узроцима симптома рака желуца.

СИМПТОМИ РАКА ЖЕЛУЦА: Доктор Драган Гуњић открива како да на време спознамо ову болест у организму

Фото Н. Скендерија

 - Симптоми као што су болови у горњим партијама трбуха, надутост, рана ситост након мањих оброка, мучнина, отежано гутање, повраћање, невољни губитак телесне тежине, појава црне столице могу указивати на неко озбиљно обољење у горњим партијама дигестивног тракта, објашњава хирург. 

Он додаје:

 - Појава неког од ових симптома не мора да значи да је у питању тумор, али свакако захтева посету изабраном лекару који ће пацијента упутити на даље гастроентеролошко испитивање. Фактори ризика који се повезују са тумором желуца као што су гојазност, дуготрајна нелечена рефлуксна болест или гастритис, пушење, конзумирање превише димљених производа, дијете сиромашне воћем и поврћем, свакако су нешто на шта можемо утицати и тиме драматично смањити могућност да се болест догоди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)