ИСПРАВИТЕ ЛЕЂА, БИЋЕТЕ ЗДРАВИЈИ: Правилно држање тела може да спасе од проблема са пробавом, неправилним дисањем, од лоше циркулације...

В. Н.

28. 09. 2021. у 15:00

БЕЗ обзира на то колико лепо изгледате, лоше држање тела не може да се сакрије. Повијена леђа не нарушавају само свеукупну визуелну слику, већ у значајној мери утичу, како на физичко, тако и на психичко стање.

ИСПРАВИТЕ ЛЕЂА, БИЋЕТЕ ЗДРАВИЈИ:  Правилно држање тела може да спасе од проблема са пробавом, неправилним дисањем, од лоше циркулације...

Илустрација / Фото Depositphotos

Повијена леђа задају бол, који је неретко константан, да поприма акутна обележја и знатно нарушава свакодневно функционисање. Од бола у кичми који је проузрокован лошим држањем почињу да боле и руке, да трну прсти, клецају колена или се јавља карактеристичан осећај "жарења" у стопалима.

Такође, требало би имати у виду да лоше држање није само естетски непривлачно, него утиче и на здравље унутрашњих органа. Правилно држање тела може да спасе од проблема са проширењем абдомена, лошом пробавом, неправилним дисањем, од лоше циркулације, а на крају и од кардиоваскуларних сметњи.

Неколико једноставних вежби ефикасно може да помогне да се ојачају и да исправите леђа:

Лактови и рамена

Лезите на стомак, а испод чела ставите дланове. Са подлоге одижите само лактове и рамена. Друга варијанта је да раширите руке, и да их, са раменима, подижите са подлоге.

Руке иза леђа

Док седите или стојите ухватите се рукама иза леђа, спојите лопатице и подигните руке што више. Задржите се у овом положају 10 секунди, па опустите руке поред тела.

Спајање лопатица

Лезите на стомак, руке савијте у лактовима, дланове спустите поред лица. Затегните мишиће задњице и стомака, и подижите само рамена и груди од подлоге и трудите се да што више спојите простор између лопатица.

Рука - нога

Лезите на стомак, руке испружите испред главе, и наизменично подижите супротну руку и супротну ногу. Док радите вежбу, затегните трбушне мишиће и мишиће ноге која је на подлози.

Ослонац на лопту

Лезите леђима на велику лопту, тако да глава буде ослоњена. Спуштајте руке широко са стране и задржите истегнути положај грудних мишића.

Подизање трупа

Лезите на стомак, руке савијте у лактовима, дланове спустите поред лица. Наизменично подижите труп, па ноге. Друга варијанта је да се истовремено подижу горњи и доњи део тела.

Клечећи положај

Клекните на под и ослоните се на руке. Подижите једну, па другу руку, кичма треба да мирује, а трбушни мишићи су затегнути. Друга варијанта је да се наизменично подижу супротна рука и нога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима