МАЊЕ УГЉЕНИХ ХИДРАТА, ВИШЕ ПРОТЕИНА: Ево како би могао да изгледа јеловник за радну недељу

В. Н.

05. 08. 2021. у 10:30

НАЧИН живота који подразумева много седења и осмочасован боравак у канцеларијској фотељи не мора нужно да води у вишак килограма. Да бисте спречили прекомерну телесну тежину и избегли гојазност, важно је да знате да се храните у складу са својом професијом.

МАЊЕ УГЉЕНИХ ХИДРАТА, ВИШЕ ПРОТЕИНА: Ево како би могао да изгледа јеловник за радну недељу

Фото: Depositphotos

На јеловнику би требало редовно да се налазе јаја, месо, риба и млечни производи уз обиље поврћа и воћа, а у малим количинама производи од житарица.

Прво правило за канцеларијске раднике је трпеза са што мање угљених хидрата. Разлог је у томе што мањак физичке активности уз угљене хидрате значи сигуран добитак на килажи, а уз то прекомеран унос ове групе намирница узрокује дневну поспаност.

Онима који раде у канцеларији препоручује се храна богата протеинима. То значи да би на јеловнику требало редовно да се налазе јаја, месо, риба и млечни производи уз обиље поврћа и воћа, а у малим количинама производи од житарица. Протеини су кључни за очување мишићне масе, која најбрже страда услед дуготрајног седења, јер "уступа" место масним наслагама.

За здраву исхрану на послу, важна је и навика да се оброк носи од куће. Истраживања показују да особе које носе ручак од куће имају нижу телесну масу у поређењу са онима које једу готову храну.

Ево како би могао да изгледа јеловник за радну недељу.

Понедељак

Доручак: кајгана са свежом паприком и чаша киселог млека

Ужина: малине

Ручак: пуњене тиквице и салата по избору

Вечера: два мања парчета гибанице и шоља чаја

Уторак

Доручак: два кувана јаја 30 г интегралног хлеба, 50 г немасног сира и парадјз салата

Ужина: купине

Ручак: пасуљ са месом по избору и купу салата

Вечера: шака ораха и шоља јогурта

Среда

Доручак: сардина са два парчета интегралног хлеба

Ужина: већа нектарина

Ручак: риба на жару са кромпир салатом

Вечера: овсене пахуљице са јогуртом и мало језграстог воћа

Четвртак

Доручак: сендвичи од 80 г интегралног хлеба, хумуса, парадајза и пилећих прса

Ужина: лубеница

Ручак: свињске шницле у сосу од поврћа, салата

Вечера: два барена јаја

Петак

Доручак: палента са сиром

Ужина: диња

Ручак: мусака од тиквица са јунећим месом

Вечера: пројара са печеницом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)