ДИЈЕТА - УЗ ВЕГАНСКУ ТРПЕЗУ ПОБЕДИТЕ ВРУЋИНУ: Јеловник на бази воћа и поврћа, троши мање енергије на варење

В.Н.

08. 07. 2021. у 15:56

ВИШАК килограма и врућина са спарином су лоша комбинација. Овај спој највише оптерећује срце, а може да "измори" и на психичком нивоу.

ДИЈЕТА - УЗ ВЕГАНСКУ ТРПЕЗУ ПОБЕДИТЕ ВРУЋИНУ: Јеловник на бази воћа и поврћа, троши мање енергије на варење

FOTO: Depositphotos

Зато, да би смршали, а истовремено помогли телу да се избори са високом спољном температуром и великом влажношћу ваздуха, предлажемо вам вегански дијету.

Реч је о јеловнику који искључује све намирнице животињског порекла. Можете да га примењујете месец дана.

Уз ову дијету организму ће да буде лакше без масноћа и превише калорија, тако да ће тело, уместо на дуго варење, више енергије моћи да потроши на расхлађивање.

Ево како изгледа предлог веганског јеловника за седам дана.

ПОНЕДЕЉАК

  • Доручак: четири парчета интегралног хлеба са хумусом
  • Ужина:  300 г малина
  • Ручак: кромпир чорба
  • Вечера: Динстана шаргарепа и пилетина на жару

УТОРАК

  • Доручак: црвена паприка пржена на биљном уљу и интегрлани хлеб
  • Ужина: 300 г трешања
  • Ручак: чорба од махунарки и интегрални хлеб
  • Вечера: салата од црвеног пасуља, кукуруза шећераца и црног лука зачињена по укусу и 60 г тестенине

СРЕДА

  • Доручак: палента са препеченим сусамом
  • Ужина: две кришке лубенице
  • Ручак: кувано сочиво и парадајз салата, интегрални хлеб
  • Вечера: интегрална тестенина са парадајзом и тофу сиром

ЧЕТВРТАК

  • Доручак:  кокице и 300 г малина
  • Ужина: 300 г вишања
  • Ручак: чорбаст пасуљ, купус салата и интегрални хлеб
  • Вечера: пљескавица од леблебија са интегралним хлебом, ренданим купусом, шаргарепом, парадајзом и црним луком

ПЕТАК

  • Доручак: овсене пахуљице са сојиним млеком, сувим шљивама и сувим грожђем, орасима
  • Ужина: 300 г малина
  • Ручак: барени па запечени кромпир са сојиним месом, зелена салата и интегрални хлеб
  • Вечера:  салата од куваних и пропржених леблебија са ситно исецканом зеленом салатом, парадајзом и црним луком

СУБОТА

  • Доручак: четири парчета интегралног хлеба са хумусом
  • Ужина: једна већа бресква
  • Ручак: грашак са шницлама од соје, интегрални хлеб и салата по избору
  • Вечера:  паприка пуњена пиринчем, црним луком и шаргарепом и два парчета интегралног хлеба

НЕДЕЉА

  • Доручак: палента са препеченим сусамом
  • Ужина: једна већа бресква
  • Ручак: вегетаријанска пица са поврћем по избору
  • Вечера:   ћевапи од леблебија са купус салатом и инегралним земичкама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ПОСЛЕ НЕКОГ ВРЕМЕНА: Небојша Пајкић у јавности- ево како данас изгледа (ФОТО)