ЛЕПО КАО У ХОТЕЛУ, ПАЖЊА КАО КОД КУЋЕ: У Дому ученика "Патријарх Павле" животом и радом задовољни и средњошколци и колектив који овде ради

Б. Борисављевић

16. 05. 2021. у 12:30

ЗАДОВОЉНИ ђаци и запослени, мото је колектива Дома ученика средњих школа "Патријарх Павле".

ЛЕПО КАО У ХОТЕЛУ, ПАЖЊА КАО КОД КУЋЕ: У Дому ученика Патријарх Павле животом и радом задовољни и средњошколци и колектив који овде ради

Фото М. Анђела

У протекле три године је овде урађено више него последње две деценије. Осим ресторана на коме им могу позавидети и најпознатији хотели, фитнес-центра и базена, које могу да користе ђаци, телевизије, радија, новина, кафића, станари су добили тениски терен, који краси мурал са ликом Новака Ђоковић. Ту је и терен за кошарку, летњиковац, а ускоро и теретана на отвореном. Запослени имају могућност да иду бесплатно на зимски и летњи одмор, а ђаци са слабим оценама на "приватне" часове из појединих предмета.

Да се добар глас далеко чује, показује и интересовање ученика за боравак у овој установи.

Тако је, прошле године, њих 400 било "испод црте".

У наредном периоду се планира сређивање свих купатила у собама.

- Наши радници, током зиме, могу бесплатно да се одмарају у Катићима, а током лета у Котору. Неки од њих можда никада не би били у могућности да отпују негде - каже Саша Роквић, директор дома.

- Братимљени смо са поморском школом у Котору, па њихови запослени долазе код нас. За ученике, који имају слабе оцене из математике, српског језика, билогије и енглеског, из сопствених средстава плаћамо професора који им држи додатне часове.

МЕСЕЧНА "КИРИЈА" 5.300 ДИНАРА

У ДОМУ су смештена 642 ученика, а месечна "кирија" и храна коштају 5.300 динара. Ђаци морају бити у собама до 22 часа. Кршење правила се толерише два пута, а потом следи - исељење. Станари су ученици 42 средње школе и гимназије, који су школовање наставили у Београду. У слободно време могу се окушати у више од 20 секција.

- Девојчице су бољи ђаци од дечака, па се тако дешавало да мушкарци са слабијим просеком добију место, а да оне остану без смештаја - каже Роквић.

- Преуређењем канцеларија у собе, успели смо да смањимо тај дисбаланс.

Током летњег распуста, дом постаје "хостел", а сви термини су, упркос корони, већ резеревисани. "Кирија" коју зараде представља допунски извор прихода, захваљујући којем се побољшавају услови боравка ученика. Прошле године су преуређењем простора за васпитаче добили пет шестокреветних соба, а они су добили зборницу.

- Долазе нам малолетна деца и имамо велику одговорност - каже Саша Роквић, директор Дома.

- О њима се старам као родитељ и трудим се да им у дому обезбедимо све што је потребно, како не би излазили ван, лутали по граду, ушли у лоше друштво. Стално разговорам са њима.

Фото М. Анђела

То су деца из скромних породица, одлични ђаци, који немају велике захтеве. Рецимо, да се стави пица у мени, да добију шах, сто за стони тенис..

НОВАК ЂОКОВИЋ ОДУШЕВЉЕН

МУРАЛ са својим ликом свечано је открио најбољи тенисер света Новак Ђоковић. Према речима Роквића, он је био пун утисака и пријатно се изненадио садржајима који су на располагању ученицима. Ђоковић је обишао сталну изложбу фотографија у холу дома и мурал патријарха Павла.

У знак успомене на посету, Роквић је Новаку поклонио бисту патријарха Павла.

- Када смо саопштили ученицима да ће дом посетити наш најбољи тенисер, нико није могао да поверује. Вриштали су од среће и радости. Посета Новака Ђоковића је изузетна част за нашу установу. Надамо се да ће доћи да одигра један меч на нашем новом терену - навео је Роквић.

Трпезарија, која је изгледала као радничка кантина, преуређена је у модерни ресторан за младе, чија слика краси сајт познате италијанске фирме за намештај. Осим обедовања, ученици могу да се друже, гледају телевизију. Кухиња је потпуно обновљена, купљена нова опрема и уведен стандард 22000, највиши за исправност и безбедност хране.

- Подрум је преуређен и издат Фитнес-центру, који плаћа закуп и комуналне трошкове, а заузврат наши ђаци имају бесплатне термине за вежбање - каже Роквић.

Стил Италијанска трпезарија, Фото М. Анђела

- Исто је и са базеном, где се организује бесплатна обука непливача, пошто их је доста међу нашим ученицима. Имаће и бесплатну школу тениса и кошарке на новоотвореним теренима. Новац од закупа се улаже у сређивање.

Како ученици не би проводили време по оближњим кафићима, добили су и модеран кафе клуб, у коме по симболичним ценама могу да попију кафу и сокове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)