ПОСЛЕ 70 ГОДИНА: Скулптура "Сима Игуманов са сирочићима" враћена на врх Игуманове палате (ФОТО/ВИДЕО)

С. В.

22. 04. 2021. у 13:06

ПОСЛЕ седамдесет година, скулптура "Сима Игуманов са сирочићима" данас је враћена на врх Игуманове палате на Теразијама.

ПОСЛЕ 70 ГОДИНА: Скулптура Сима Игуманов са сирочићима враћена на врх Игуманове палате (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Ж. Кнежевић

Скулптуру је обновио вајар Зоран Кузмановић.Свечаности присуствују патријарх Порфирије, министар спољних послова Никола Селаковић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Селаковић је рекао да је враћање скулптуре "Сима Игуманов са сирочићима" исправљање велике историјске неправде и додао да је задовољство присуствовати томе.

- Ово је наш значајан национални задатак који изрвшавамо, одужујући се човеку који је своју последњу вољу наменио српској младежи и будућности оснивајући задужбину - рекао је Селаковић.

Подсетио је су прве идеје за враћање ове скулптуре настале почетком деведесетих година.

- После више од 30 година, од када се јавила жеља да се скулптура обнови и врати, управо ми сада завршавамо тај значајан задатак. Уверен сам да ће она деценијама пред нама, док год српски православни род постоји, бити круна на нашим Теразијама која ће их красити, а која је недостајала око 70 година - рекао је Селаковић.

Патријах Порфирије подсетио је да је Сима Игуманов био један од великих задужбинара српског народа који је све што је стекао током живота дао на корист народа.

Подсетио је да је Сима Игуманов основао задужбину која постоји и данас, наводећи да је задужбина била национализована, а 1991. године у потпуности враћена цркви.

Додао је да се из средстава која долазе од издавања простора одржава Призренска богословија и стипендира 300 ђака и студената који су пореклом са Косова и Метохије.

- Задужбинарство је једна од највећих врлина која је красила многе синове српског православног народа који су не само подизали храмове, већ и оснивали задужбине и знали да је све што имају плод њихове памети и труда, али и благодети божије и зато су, узвраћајући своме народу, били свесни да тиме узвраћају и Богу - рекао је патријарх Порфирије.Заменик градоначелника Београда је рекао да смо, после откривања споменика Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу, дочекали и да се скулптура "Сима Игуманов са сирочићима" врати на Игуманову палату што, додао је, има двоструки значај.

- Први је да се враћамо својој историји, култури и традицији, а други да се сећамо дивних људи из нашег народа који су били задужбинари, који су остављали лепе зграде у центру града, а то није само ова Игуманова палата већ и друге задужбине, и који су своје богатство остављали својој држави и углавном сиромашној деци - рекао је Весић и додао да је Сима Игуманов предњачио у томе.

Истакао је да је ово још један доказ како Београд поново цени своју историју и културу и како се Београд и Србија враћају себи.

Скулптура "Сима Игуманов са сирочићима" дело је вајара Лојзе Долинара, а на врху Игуманове палате на Теразијама монтирана је крајем јануара 1939. године.

Ту, три и по метра високу скулптуру разбили су скојевци након Другог светског рата, а обновио ју је вајар Зоран Кузмановић, у свом атељеу у Смедереву.

- Рестаурација ове скулптуре је за мене веома значајна зато што је ово најкомплексинији рад који сам до сада радио - рекао је Кузмановић.

Додао је да су радови били захтевни јер је скулптура имала више од 30 делова који су били покидани или девастирани, као око 35 до 40 одсто недостајућих делова оригиналне скулптуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)