ОДЗИВ ЖЕНА НА ПРЕГЛЕДЕ 50 ОДСТО ВЕЋИ: Секретаријат за здравство забележио веће интересовање за превенцију канцера

Б. Б.

06. 02. 2023. у 11:11

У ПРОШЛОЈ години је забележен благи пораст одзива припадника циљане популације и доласка на скрининг прегледе ради раног откривања малигних оболења, саопштио је Секретаријат за здравство поводом светског Дана борбе против рака.

ОДЗИВ ЖЕНА НА ПРЕГЛЕДЕ 50 ОДСТО ВЕЋИ: Секретаријат за здравство забележио веће интересовање за превенцију канцера

Фото: Болница Зрењанин

То се односи на превентивне мамографске прегледе, на које се одазвало 50 одсто више жена у односу на годину дана раније, односно са 34,6 на 89,4 одсто. Сваки четврти, односно пети умрли боловао је од малигних неоплазми.

Према подацима секретаријата на скрининг рака колоректума у 2021. години се одазвало 83,5 одсто а у 2022. око 88 одсто грађана. Знатно мањи је проценат жена које су дошле на превентивни преглед карцинома грлића материце. У обе посматране године одазвало се око 28 одсто позваних жена. С обзиром на значајан допринос, Секретаријат за здравство и током 2023. године определио је знатна средства у циљу наставка решавања овог приоритетног јавно-здравственог проблема.

- Последњи обрађени подаци говоре да је, стопа регистрованих оболелих грађана Београда од малигних неоплазми у 2021. години, износила је 378,5 на 100.000 становника - наводе у секретаријату. - У истом периоду умрло је 5.310, гледајући по старосној структури - 12 особа, односно 0,2 одсто узраста до 19 година, 1.423 или 26,8 одсто старости од 20 до 64 године и 3.875 или 73 одсто старијих од 65 година. Специфична стопа морталитета од малигних болести највећа је код старих особа 1.146,1 на 100.000 становника.

Посматрано по појединачним дијагнозама, највише смртних исхода било је због злоћудног тумора душника и плућа - 1.229, затим дојке (519 умрлих), дебелог црева, панкреаса и простате. Водећи узрок смрти од рака код мушкараца је карцином плућа, на други је дебело црево, док је код жена примарни карцином дојке, затим плућа.

Малигне болести су један од највећих здравствених и друштвених проблема данашњице, тако да је Секретаријат за здравство, у претходном периоду финансирао спровођење програма под називом Побољшање ефикасности спровођења скрининга на малигне болести у Београду. У оквиру тог програма подржано је и едуковано 136 здравствених радника из домова здравља.

ЈЕДНОМ У ДВЕ ГОДИНЕ

РЕДОВНИ превентивни прегледи који се обављају ради превенције и раног откривања болести обухватају одрасло становништво (19 и више година) једанпут у две године за особе оба пола, старости од навршених 50 до навршених 74 година скрининг/рано откривање рака дебелог црева, жене од навршених 15 година и више превентивни гинеколошки преглед једанпут годишње, жене од навршених 25 до навршених 64 година скрининг/рано откривање рака грлића материце једном у три године ако су претходна два негативна, жене од навршених 50 до навршених 69 година скрининг/рано откривање рака дојке једанпут у две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ТЕСЛИН НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ БИО ЧУВЕНИ АМЕРИКАНАЦ: Србин му помогао да реши важно животно питање