ОДЗИВ ЖЕНА НА ПРЕГЛЕДЕ 50 ОДСТО ВЕЋИ: Секретаријат за здравство забележио веће интересовање за превенцију канцера

Б. Б.

06. 02. 2023. у 11:11

У ПРОШЛОЈ години је забележен благи пораст одзива припадника циљане популације и доласка на скрининг прегледе ради раног откривања малигних оболења, саопштио је Секретаријат за здравство поводом светског Дана борбе против рака.

ОДЗИВ ЖЕНА НА ПРЕГЛЕДЕ 50 ОДСТО ВЕЋИ: Секретаријат за здравство забележио веће интересовање за превенцију канцера

Фото: Болница Зрењанин

То се односи на превентивне мамографске прегледе, на које се одазвало 50 одсто више жена у односу на годину дана раније, односно са 34,6 на 89,4 одсто. Сваки четврти, односно пети умрли боловао је од малигних неоплазми.

Према подацима секретаријата на скрининг рака колоректума у 2021. години се одазвало 83,5 одсто а у 2022. око 88 одсто грађана. Знатно мањи је проценат жена које су дошле на превентивни преглед карцинома грлића материце. У обе посматране године одазвало се око 28 одсто позваних жена. С обзиром на значајан допринос, Секретаријат за здравство и током 2023. године определио је знатна средства у циљу наставка решавања овог приоритетног јавно-здравственог проблема.

- Последњи обрађени подаци говоре да је, стопа регистрованих оболелих грађана Београда од малигних неоплазми у 2021. години, износила је 378,5 на 100.000 становника - наводе у секретаријату. - У истом периоду умрло је 5.310, гледајући по старосној структури - 12 особа, односно 0,2 одсто узраста до 19 година, 1.423 или 26,8 одсто старости од 20 до 64 године и 3.875 или 73 одсто старијих од 65 година. Специфична стопа морталитета од малигних болести највећа је код старих особа 1.146,1 на 100.000 становника.

Посматрано по појединачним дијагнозама, највише смртних исхода било је због злоћудног тумора душника и плућа - 1.229, затим дојке (519 умрлих), дебелог црева, панкреаса и простате. Водећи узрок смрти од рака код мушкараца је карцином плућа, на други је дебело црево, док је код жена примарни карцином дојке, затим плућа.

Малигне болести су један од највећих здравствених и друштвених проблема данашњице, тако да је Секретаријат за здравство, у претходном периоду финансирао спровођење програма под називом Побољшање ефикасности спровођења скрининга на малигне болести у Београду. У оквиру тог програма подржано је и едуковано 136 здравствених радника из домова здравља.

ЈЕДНОМ У ДВЕ ГОДИНЕ

РЕДОВНИ превентивни прегледи који се обављају ради превенције и раног откривања болести обухватају одрасло становништво (19 и више година) једанпут у две године за особе оба пола, старости од навршених 50 до навршених 74 година скрининг/рано откривање рака дебелог црева, жене од навршених 15 година и више превентивни гинеколошки преглед једанпут годишње, жене од навршених 25 до навршених 64 година скрининг/рано откривање рака грлића материце једном у три године ако су претходна два негативна, жене од навршених 50 до навршених 69 година скрининг/рано откривање рака дојке једанпут у две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ РУСИ? Скандалозно извињење репрезентативца Албаније који је простачки вређао Србију