ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ Скулптура вољеног градоначелника биће постављена на Великом тргу у Земуну

С.В.

04. 02. 2023. у 12:20

СПОМЕНИК легендарном градоначелнику Београда Бранку Пешићу је завршен и предат је Скупштини Града, а до краја године биће постављен на Великом тргу у Земуну.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ Скулптура вољеног градоначелника биће постављена на Великом тргу у Земуну

Фото: D. Milovanović

Пре три године, тадашњи заменик градоначелника а садашњи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић покренуо је иницијативу о изради и постављању монумента Пешићу, а јутрос је обишао скулптуру у ливници "Јеремић" у Врчину, на дан када је пре 37 година преминуо вољени градоначелник. Споменик је дело вајара Марка Кратохвила, нашег уметника који живи у Лос Анђелесу.

Фото: D. Milovanović

Министар Весић за "Вечерње новости" каже да је Бранко Пешић заслужио да добије споменик, те да је то добар начин да се одужимо и захвалимо људима који су учинили вредне ствари за наше друштво.

Фото: D. Milovanović

-Током Пешићевог мандата Београд добио ауто - пут, Мостарску петљу, Газелу, тунел на Теразијама, Београђанку, БЕМУС и БИТЕФ и тада је наша престоница постала права метропола - подсећа Весић. - Споменике не морају да добијају само генерали и политичари, већ и људи попут Бранка Пешића, који су значајно обележили наше друштво. Мислим да је овај споменик, уз скулптуру Борислава Пекића на Цветном тргу, један од најлепших у нашем граду.

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић истиће да ће споменик бити постављен на Великом тргу у Земуну, општини у којој се родио и живео Пешић. Тачан датум још није познат, те зависи од реконструкције овог земунског свквера.

Фото: D. Milovanović

- Изабраћемо неки пригодан датум, да ли када буду Дани Београда, или на Дан ослобођења Београда јер је Бранко Пешић, сем што је био градоначелник, био и борац у НОБ - објашњава Никодијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (5)

ИЗАЂИ, МАЛА: Погледајте шта Срби певају Куртијевом градоначелнику у Звечану (ВИДЕО)