ПРВО РУШЕЊЕ СТАРОГ, ОНДА ЗИДАЊЕ НОВОГ: Издата грађевинска дозвола, почетак радова чека се лепше време

Б. Борисављевић

05. 02. 2023. у 06:00

ЗГРАДА Прихватилишта за одрасле у Кумодрашкој улици требало би да буде срушена током ове године, а на тој локацији биће изграђен нови центар за смештај одраслих који немају дом.

ПРВО РУШЕЊЕ СТАРОГ, ОНДА ЗИДАЊЕ НОВОГ: Издата грађевинска дозвола, почетак радова чека се лепше време

Фото Игор Маринковић

Према тренутној евиденцији Секретаријата за социјалну заштиту, док не стигну подаци новог пописа, у престоници има око 150 примарних бескућника.

Грађевинска дозвола за рушење постојећег и изградњу новог објекта прибављена је у августу прошле године, након дуготрајних процедура пред надлежним органима у којима су се добиле све потребне сагласности и дозволе као услов за изградњу новог прихватилишта.

- С обзиром на то да су зимски месеци, током којих се бележи већи број пријема корисника у саму установу, посебно ће се бирати тренутак измештања корисника из установе и проналазак адекватних решења за њихов смештај током извођења радова, а све у складу са заштитом права и здравственог стања корисника и запослених у овој установи - наводе у Секретаријату. - Капацитет Прихватилишта за одрасла и стара лица је 104 места. Може се рећи да је то једина оваква установа у Србији, јер се у другим градовима налазе одељења која могу примити око десет корисника.

Фото Игор Маринковић

Како објашњавају у Секретаријату, изради техничке документације претходило је решавање имовинско-правних питања власништва над парцелом. По окончању претходне процедуре и прибављања у јавну својину Града Београда парцеле на којој се налази постојећи објекат, уследио је поступак прибављања грађевинске дозволе на основу израђене техничке документације пред надлежним органом.

Коначна одлука о изградњи новог објекта донета је на основу анализе Завода за вештачење, чији су стручњаци после детаљне процене утврдили да постојећи објекат, због лошег стања, не може да буде проширен и реконструисан. Нови објекат има знатно више квадрата и требало би да буде довољан да се у њега смести већи број бескућника.

Дозвола за радове добијена је у августу, али засад неће почети цео посао, тако да ће суграђани без крова над главом имати где да се склоне од зиме, ветра, снега и мраза. Поступак израде одговарајуће техничке документације за рушење постојећег и изградњу новог објекта покренуо је Секретаријат за социјалну заштиту.

 

У ПРЕНОЋИШТЕ OД 20 ЧАСОВА

Први пут у престоници је отворено Привремено преноћиште, што је још један вид подршке, а радно време је од 20 часова до осам ујутру. Корисници преноћишта могу добити оброк, чисту гардеробу и купање.

Људи који користе услуге Дневног привременог прихватног центра и Привременог преноћишта не желе да буду трајније смештени, због чега је отворено Привремено преноћиште.

ПРИВРЕМЕНИ ЦЕНТРИ

Од 2018. године се, током зимских месеци, отварају дневни привремени центри, у складу са потребама корисника.

Тренутно ради центар у Ломиној улици, где бескућници могу да добију кувани оброк, топао напитак, купање, као и да преузму чисту гардеробу. Радно време је од 10 до 13 часова, а увек је отворена могућност за отварање оваквих центара на другим локацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (2)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!