ПРЕДНОСТ ПЕШАЦИМА, БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА И ЈЕДНОСМЕРНА УЛИЦА? Хоће ли овако да изгледа Страхињића Бана на Дорћолу

А. ВОЈИНОВИЋ

12. 08. 2022. у 13:40

УЛИЦА Страхињића Бана ускоро би могла да добије ново рухо.

ПРЕДНОСТ ПЕШАЦИМА, БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА И ЈЕДНОСМЕРНА УЛИЦА? Хоће ли овако да изгледа Страхињића Бана на Дорћолу

Фото: В. Н.

Град Београд објавио је почетком ове недеље урбанистички пројект за реконструкцију дела ове саобраћајнице у срцу града, и то на потезу између улица Пјарона де Мондезира и Риге од Фере. Нови изглед једна од најпознатијих улица у главном граду добиће у дужини од 140 метара, а у оквиру послова планирана је изградња бициклистичке стазе, реконструкција коловоза и паркинг-места.

Како се наводи у документацији, носилац израде урбанистичког пројекта је Предузеће за инжењерске делатности и техничко саветовање "Славија Прокинг" д. о. о. из Београда, а инвеститор је Град Београд, односно, Секретаријат за инвестиције. Према актуелном плану, улица Страхињића Бана на овом делу остаће једносмерна из правца улице Пјарона де Мондезира ка улици Риге од Фере.

- Циљ уређења овог дела улице је остварење веће површине за кретање и одмор пешака и умирење колског саобраћаја, уз увођење бициклистичке стазе и задржавање паркирања - прецизира се у плану. - Уз коловоз је идејним решењем предвиђена једносмерна бициклистичка стаза ширине 1,20 метара, са заштитним тракама од по 50 центиметара са обе стране. Паркирање је обезбеђено између стабала дрвећа, са обе стране коловоза. Идејним решењем обезбеђена је и ширина тротоара од два метра са обе стране улице.

ОД ФРАНЦУСКЕ ДО ДУШАНОВЕ УЛИЦЕ

ПОСЛЕДЊА реконструкција дела улице Страхињића Бана почела је крајем августа 2018. године, а иако је било планирано да се заврши до 20. октобра, симболично, на 74. годишњицу ослобађања Београда од фашизма, после неколико одлагања приведени су крају у фебруару 2019. године. У ново рухо био је пресвучен потез од Француске улице до Душанове, а овај део је после радова претворен у пешачку зону. Радови су тада, како су се правдали градски оци, каснили због недостатка мајстора који постављају плоче, а били су заузети на другим пословима у граду.

У овом делу саобраћајнице биће укупно 56 паркинг-места. А на раскрсници са Улицом Пјарона де Мондезира планирана је изградња велике површине намењене за кретање пешака, од опеке са постављеним клупама.

Фото П. Милошевић

 

С обзиром на то да је Улица Страхињића Бана позната и по великом броју стабала, најављена реконструкција не би требало да утиче на сечу постојећих. Осим тога, надлежни у пројекту наводе да ће бити посађено још шест нових стабала на местима где недостају у дрвореду.

Јавна презентација урбанистичког пројекта за реконстукцију дела Улице Страхињића Бана биће одржана у згради Градске управе од понедељка 15. августа, до идућег уторка (23. август) сваког радног дана од 9.00 до 15.00 часова. У овом периоду, елаборат за јавни увид за потребе израде овог урбанистичког пројекта биће изложен и на званичном сајту Града Београда, у рубрици Градски огласи. Заинтересовани примедбе и сугестије на планирана решења током трајања јавног увида могу поднети Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове најкасније до 23. августа.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)