ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ЈОШ БЕЗ РЕШЕЊА: Годину дана од великог пожара који је уништио Кинески тржни центар у Блоку 70 (ФОТО/ВИДЕО)

С. В.

12. 08. 2022. у 09:15

ПРОШЛО је тачно годину дана од катастрофалног пожара у којем је за ноћ изгорело пола кинеског тржног центра у Блоку 70.

ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ЈОШ БЕЗ РЕШЕЊА: Годину дана од великог пожара који је уништио Кинески тржни центар у Блоку 70 (ФОТО/ВИДЕО)

Ватра је прогутала тоне и тоне робе, Фото М. Анђела

Ватра је тог 12. августа уништила 183 локала на око 4.000 квадрата и оставила велику материјалну штету од које се власници продавница још нису опоравили. Таман кад су удружили средства и решили да заједничким снагама санирају изгорели део, испоставило се да је пројектна документација о градњи овог царства кинеске робе изгубљена, те да је нема ни у надлежним градским органима, ни у архивама, ни у предузећу које га је правило!

Како кажу у Удружењу власника локала тржног центра у Блоку 70, они су већ годину у агонији и сваког дана се суочавају са административним и техничким препрекама које успоравају санацију. У незавидној ситуацији је 350 породица, међу којима су и власници и закупци и држављани Кине, који од прошлог августа не могу да раде. Када су схватили да нигде у београдским архивама нема пројектне документације, према којој би радили обнову, истичу да су морали да ангажују биро и крену од самог почетка. Али, тек ту почиње заплет.

- Не знамо чија је одговорност за изгубљену пројектну документацију у институцијама и предузећу који су имали трајну обавезу да је чувају. Израда техничке документације трајала је месецима, а чим је била спремна предали смо захтев за издавање дозволе за санацију - објашњавају из Удружења. - Одговор дуго није стизао, те смо се обратили за помоћ градоначелнику Београда и после четири месеца чекања стигло нам је решење о одбијању захтева.

Ту се наводи да подносилац захтева не може бити удружење власника локала, него мора појединачно и то ако су објекти укњижени. Око 70 одсто локала је укњижено, али део власника још није добило решење катастра на које се чека месецима, а много дуже ако је постојала нека административна грешка, па морају да чекају да суд разреши правну заврзламу.

Огорчени трговци кажу да се не слажу са одбијањем њиховог захтева за дозволу санације. Наводе да је то само једна у низу препрека која их дели од реконструкције, чији би почетак због овога могао да чека још дуже од годину дана.

- Поново смо се обратили градоначелнику и Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, апелујући за разумевање и проналажење брзог решења којим би нама очајним власницима дали бар мало наде да ће тржни центар бити обновљен. Грађевински материјал и радови су у међувремену поскупели због рата у Украјини, што је још једна околност коју ћемо морати скупо да платимо.

НЕ ЗНА СЕ УЗРОК ПОЖАРА

УЗРОК пожара који је пре годину дана букнуо на овој локацији, до данас није познат. Акција гашења пламена у врелој августвоској ноћи, у којој је учествовало 127 ватрогасаца и више од 50 возила трајала је до зоре. Срећом, нико није страдао, али материјалну штету досад нико није проценио.

Крајем маја, када је представљен пројекат новог кинеског тржног центра који ће се градити у продужетку новобеоградске Улице Јурија Гагарина у Блоку 72 међу продавце из Блока 70 увукао се страх. Мислили су да ће већина Кинеза који сада тамо послују прећи у нови центар, а да ће стари бити затворен.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић тада је за "Новости" рекао да је могуће да оба комплекса послују, али да Град не може да троши буџетска средства на санацију објекта који није у његовом власништву.

- За саму реконструкцију тржног центра који је горео немамо основ, али као Град можемо помоћи око инфраструктуре, околине... Могуће је да тај тржни центар у Блоку 70 опстане онакав какав је сад, да се изгорели део реконструише. Ни онај будући трговински објекат у Блоку 72 неће се изградити тако брзо, а за то време стари може бити обновљен. Роба може да буде и у једном и у другом ТЦ - казао је раније Стојчић.

БОНУС ВИДЕО - ДРАМА НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Кинески тржни центар гори већ 5 сати - ватрогасци се боре са пожаром

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (0)

КУРТИЈЕВА ПОЛИЦИЈА БАЦА ШОК БОМБЕ: Драма на северу Косова и Метохије